Ezeket érdemes tudni a kávéról

hirdetes

A kávé hatása az egészségünkre

Bogi

Biztos sokan értenek velem egyet, ha azt mondom, hogy kávé nélkül nem indulhat el a nap. De miért is hatásos a kávé a felkeltésen kívül?  Most kiderül!

kávé jótékony hatás

Ne aggódjunk, nem árt a szívünkre
 

A koffein vérnyomásra gyakorolt hatása nem elhanyagolható, ugyanakkor rendszeres fogyasztásnak köszönhetően az idő előrehaladtával egyre kevésbé észrevehető. Néhány embernél megfigyelhető az emelkedett vérnyomás kávézás után, azonban az ezen a területen végzett kutatások nem támasztják alá a hiedelmet, miszerint szívproblémákat okozna. Mi több, ugyanezen tanulmányok bebizonyítják, hogy a kávéfogyasztás 20%-kal csökkenti az infarktus kockázatát.
 


Hangulatjavító hatása van
 

A kávénak más, agyunkra gyakorolt jótékony hatása is ismert. A depresszió a közelmúltban egyre elterjedtebb betegségnek számít, az amerikai népesség 4,1%-ánál jelen vannak a klinikai depresszió tünetei. Egy harvardi közlemény szerint napi 4 csésze kávé elfogyasztása 20 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulását a nők esetekor. Egy másik, 208 424 alanyon végzett klinikai közlemény arra mutatott rá, hogy a legalább napi 4 csésze kávét fogyasztók körében 53 százalékkal alacsonyabb az öngyilkosságok aránya.
 

 

Csökkenti a cukorbetegség kialakulását

 

A kettes jellegű cukorbetegség az egész népességet érintő probléma, mely nagyjából 300 millió embert érint világszerte. Több kutatást is végeztek a kávézás, valamint a diabétesz közti összefüggések megismerésére, ezen kívül arra jutottak, hogy átlagosan 23-50 százalékkal alacsonyabb a cukorbetegség előfordulása a kávéfogyasztóknál. Sőt egy kísérleti eredmény 67 százalékra becsüli ezt a hatást. Egy nagy léptékű, 457 922 alanyon végzett klinikai kísérlet alapján a kutatók meg tudták erősíteni a kávé jótékony hatását a cukorbetegség megelőzésében.

hirdetes

 

 

Segít megelőzni az Alzheimer és demencia kockázatát

 

A demencia fő kiváltója, az Alzheimer-kór a 65 évnél idősebb népesség körében a legelterjedtebb. A tudomány mostani állása szerint nem gyógyítható betegség, emiatt a megelőzésre fokozott figyelmet érdemes fordítani. Az egészséges étkezés, rendszeres időközönként történő mozgás, ezen kívül a kávézás is segítségünkre lehet. Több klinikai cikk is kimutatta, hogy a kávéimádóknál 65%-kal kevesebb valószínűséggel jelentkezik az Alzheimer-kór.

 

 

Serkenti az agyműködést
 

A kávé megfelelő hatást gyakorol az agyműködésre is. Sokan pont ezen okán a hatás okán kortyolnak el napközben néhány csésze feketekávét. A koffein blokkolja az álmosságérzetért felelős hormont, az adenozint, ezzel ébren tartva az agyat. Érdekes belegondolni, hogy a kávé a leggyakrabban használt tudatmódosítószer a világon.

hirdetes

 

 

Védi a májat
 

A fokozott anyagcsere a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes szerveink a megszokottnál magasabb intenzitással, továbbá többet dolgoznak. Ez alól a máj sem kivétel. A fokozott májfunkcióknak köszönhetően a szervből gyorsabban távoznak a különféle méreg- és salakanyagok, ezáltal megelőzve a különféle májbetegségek kialakulását, mint példának okáért a májnagyobbodás, esetleg a májzsugor. A kávé emiatt rendkívül releváns szerepet játszik a megelőzésben.
 

 

Hosszú élet titka

 

A kávé összes felsorolt jó tulajdonsága mind hosszabb, és egészségesebb életet eredményez. A magas antioxidáns tartalom, a cukorbetegség elleni védelem, valamint rák, és a központi idegrendszert támadó betegségek megelőzésében betöltött szerepe az hosszú élet zálogát jelentheti. Azonban mint mindig, a kávénál is fontos a mérték, hiszen csak ekkor érhető el a jótékony hatás – a túlzásba vitt kávézás ártalmas is lehet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Gyomirtó Racer

Széles hatásspektrumú gyomirtó szer kétszikűek ellen, jelentős mellékhatással a fűféle... Tovább

Gyomirtó Medallon Premium

Totális gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen.Hatóanyag: 480 g/l ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek