notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az agrártárca a májusi fagykárokat szenvedett gazdálkodók számára kárenyhítési csomagot dolgoz ki, azt szeretnék elérni, hogy a kárenyhítés mértéke legalább a 40 százalékot elérje.

Hirdetés

Kárenyhítési csomag a fagykárokat szenvedetteknek

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Budapest, 2011. június 6., hétfő (MTI) - Az agrártárca a májusi fagykárokat szenvedett gazdálkodók számára kárenyhítési csomagot dolgoz ki, azt szeretnék elérni, hogy a kárenyhítés mértéke legalább a 40 százalékot elérje - hangsúlyozta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára hétfőn az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága ülésén.
Kárenyhítési csomag a májusban fagykárokat szenvedett gazdálkodóknak
A Mezőgazdasági Bizottság megtárgyalta, és nem vette tárgysorozatba Gőgös Zoltán és több szocialista képviselő indítványát a rendkívüli időjárás miatt kialakult mezőgazdasági károk enyhítéséhez szükséges intézkedésekről.
Feldman Zsolt egyetértett azzal, hogy a májusi fagykár kezelendő kérdés, de, mint mondta a benyújtott határozattervezetet a kormány nem támogatja, mert olyan típusú javaslat, amelyet technikailag nem lehet kezelni.


A májusi fagykárA június elsejei adatok szerint a májusi fagy miatt a károsodott területek nagysága 41.150 hektár, és 10.314 termelőt érint, a kiesett hozamértéket még nem lehet meg mondani. Az eddigi adatok szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 26.184 hektár, Bács-Kiskun megyében 4.095 hektár, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2.978 hektár terület károsodott.
A helyettes államtitkár elmondta: intenzív tárgyalásokat folytat az agrártárca a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Magyar Fejlesztési Bankkal a lehetséges pénzügyi megoldásokról. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy működik a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási program, amelynek keretében évi 9 millió euró forrás áll rendelkezésre a zöldség-gyümölcs, dohány ágazat számára.
Feldman Zsolt megemlítette, hogy Magyarország az Európai Bizottságnál kezdeményezni fogja a területi alapú kifizetések ismételt előrehozását, jelenleg az emellett szóló érvek összeállításán dolgoznak. Ezen kívül levélben keresték meg a mezőgazdasági piacon működő biztosító társaságokat, amelyben azt kérték, hogy a velük üzleti kapcsolatban álló termelőknél a fagykárokat soron kívül mérjék fel, és intézkedjenek a kártérítések mielőbbi kifizetéséről.

Hirdetés

2012-től lehet az új kárenyhítési rendszer

HirdetésFeldman Zsolt képviselői észrevételekre válaszolva elmondta, hogy júliusban a Vidékfejlesztési Minisztérium a kormány elé viszi az új, kockázatkezelési rendszerről szóló törvényjavaslatot, amely komplexebben kezelné a kárenyhítést, és 2012 január elsejétől kiváltaná a mostani kárenyhítési rendszert.
A vitában Gőgös Zoltán szocialista képviselő, a bizottság alelnöke hangsúlyozta, hogy konkrétabb számokat várnak a termelők a kárenyhítés mértékéről.
Jakab István fideszes képviselő elmondta, hogy alapos, hiteles adatokra épülő felmérésre van szükség, és a kárt szenvedett gazdáknak érdemi enyhítést kell nyújtani.
A testület egyhangúlag támogatta azt a mezőgazdasági bizottsági javaslatot, amelyet a genetikailag módosított szervezetektől mentes Alpok-Adria kezdeményezéshez való csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslathoz nyújtanak be.
Font Sándor, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke hangsúlyozta, a bizottsági javaslatban nyomatékosították, hogy egyetértenek a horvát parlament kezdeményezésével, az Alpok-Adria régió GMO-mentes övezetté nyilvánításával.

Forrás: www.mti.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
462 909
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
462 909
Közösség

hasmenés

híg bélsár (rendszerint) gyakori ürítése élénk bélmozgás, csökkent vízfelszívódás v.... Tovább

Kiskunfélegyházi Földhivatal

Földhivatal Hétfõ: 8.00-11.30 Szerda: 13.00-14.30 Csütörtök: 13.00-14.30 Péntek: 8.00-11.30 ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.8