Az agrártárca a májusi fagykárokat szenvedett gazdálkodók számára kárenyhítési csomagot dolgoz ki, azt szeretnék elérni, hogy a kárenyhítés mértéke legalább a 40 százalékot elérje.

Kárenyhítési csomag a fagykárokat szenvedetteknek

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Budapest, 2011. június 6., hétfő (MTI) - Az agrártárca a májusi fagykárokat szenvedett gazdálkodók számára kárenyhítési csomagot dolgoz ki, azt szeretnék elérni, hogy a kárenyhítés mértéke legalább a 40 százalékot elérje - hangsúlyozta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára hétfőn az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága ülésén.
Kárenyhítési csomag a májusban fagykárokat szenvedett gazdálkodóknak
A Mezőgazdasági Bizottság megtárgyalta, és nem vette tárgysorozatba Gőgös Zoltán és több szocialista képviselő indítványát a rendkívüli időjárás miatt kialakult mezőgazdasági károk enyhítéséhez szükséges intézkedésekről.
Feldman Zsolt egyetértett azzal, hogy a májusi fagykár kezelendő kérdés, de, mint mondta a benyújtott határozattervezetet a kormány nem támogatja, mert olyan típusú javaslat, amelyet technikailag nem lehet kezelni.


A májusi fagykárA június elsejei adatok szerint a májusi fagy miatt a károsodott területek nagysága 41.150 hektár, és 10.314 termelőt érint, a kiesett hozamértéket még nem lehet meg mondani. Az eddigi adatok szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 26.184 hektár, Bács-Kiskun megyében 4.095 hektár, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2.978 hektár terület károsodott.
A helyettes államtitkár elmondta: intenzív tárgyalásokat folytat az agrártárca a Nemzetgazdasági Minisztériummal és a Magyar Fejlesztési Bankkal a lehetséges pénzügyi megoldásokról. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy működik a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási program, amelynek keretében évi 9 millió euró forrás áll rendelkezésre a zöldség-gyümölcs, dohány ágazat számára.
Feldman Zsolt megemlítette, hogy Magyarország az Európai Bizottságnál kezdeményezni fogja a területi alapú kifizetések ismételt előrehozását, jelenleg az emellett szóló érvek összeállításán dolgoznak. Ezen kívül levélben keresték meg a mezőgazdasági piacon működő biztosító társaságokat, amelyben azt kérték, hogy a velük üzleti kapcsolatban álló termelőknél a fagykárokat soron kívül mérjék fel, és intézkedjenek a kártérítések mielőbbi kifizetéséről.

2012-től lehet az új kárenyhítési rendszer
Feldman Zsolt képviselői észrevételekre válaszolva elmondta, hogy júliusban a Vidékfejlesztési Minisztérium a kormány elé viszi az új, kockázatkezelési rendszerről szóló törvényjavaslatot, amely komplexebben kezelné a kárenyhítést, és 2012 január elsejétől kiváltaná a mostani kárenyhítési rendszert.
A vitában Gőgös Zoltán szocialista képviselő, a bizottság alelnöke hangsúlyozta, hogy konkrétabb számokat várnak a termelők a kárenyhítés mértékéről.
Jakab István fideszes képviselő elmondta, hogy alapos, hiteles adatokra épülő felmérésre van szükség, és a kárt szenvedett gazdáknak érdemi enyhítést kell nyújtani.
A testület egyhangúlag támogatta azt a mezőgazdasági bizottsági javaslatot, amelyet a genetikailag módosított szervezetektől mentes Alpok-Adria kezdeményezéshez való csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslathoz nyújtanak be.
Font Sándor, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke hangsúlyozta, a bizottsági javaslatban nyomatékosították, hogy egyetértenek a horvát parlament kezdeményezésével, az Alpok-Adria régió GMO-mentes övezetté nyilvánításával.

Forrás: www.mti.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

talajlazítás

a művelt réteg tömődöttségének megszüntetése, a talajrészecskék közötti távolság... Tovább

Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI)

Kutatóintézet A Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI) 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia... Tovább

Tovább a lexikonra