A legjobb fonott kalács receptje

hirdetes

Kakaós fonott kalács recept!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, ebédre, vacsorára, bárhol, bármikor tökéletes a kakaós kalács, én annyira imádom, hogy nem tudok betelni vele. Hoztam nektek egy szuper kis receptet, próbáljátok ki bátran, és soha többet nem fogtok boltban vásárolni fonott kalácsot!

Ismerd meg a legjobb fonott kalács receptjét!

A kalács története, népszokások

A húsvéti hagyományos étrend része a kalács, amelyet a katolikus vidékeken (esetenként a sonkával együtt) a templomban szenteltették. Mindenszentek ünnepére Szeged környékén mindönszentök kalácsa (kóduskalács) néven üres kalácsot sütöttek, amit a temető kapujában a koldusoknak adtak. Csallóközben szintén kalácsot osztottak a temető kapujában álló és imádkozó koldusok között, nehogy a halottak hazalátogassanak.

A koldusnak szánt kalács illetve alamizsna a halott megvendégelésének módosult, keresztényi változata. A 19. század végéig elkészítése azonos volt a házikenyérével, csak formájában különbözött tőle: ugyanolyan tésztából lyukasra alakították. A kenyérnél jobb minőségű búzalisztből készült.

Újabban a kalács gazdagabb tésztából készül: a dagasztáshoz tejet használnak, a tésztát tojással gazdagítják. A kürtőskalács kivételével a kalácsot kemencében sütötték, akár közvetlenül a kemence fenekére téve, akár tepsiben vagy vaslábosban. Hasonló tésztaféleség Bulgáriában a kozunak, Franciaországban a briós,Lengyelországban a chałka, Olaszországban a panettone, Romániában a cozonac, az erdélyi szászoknál a Klotsch, a szerbeknél a kolač. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati ételek maradványa.

hirdetes

Formája szerint a kalács lehet kerek és hosszúkás alaprajzú, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan és fonott. Most pedig jöjjön a várva várt recept, a következő oldalon megosztom veletek!

Ismerd meg a legjobb fonott kalács receptjét!

Hozzávalók a fonott kalácshoz: 60 dkg liszt, 3 dl tej, 3 evőkanál cukor, 5 dkg friss élesztő, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 tojás sárgája, 1 csapott mokkás kanál só, reszelt citromhéj.

 

Kakaós töltelékhez: 8 dkg vaj, 5 evőkanál porcukor, 3 teás kanál kakaó, 2 csomag vaníliás cukor.

 

A lekenéshez: 1 tojás, és kb. fél deci tej.

Elkészítés

hirdetes


Az élesztőt, langyos, cukros tejben felfuttatom. Hozzákeverem az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, a sót majd a lisztet és a reszelt citromhéjat. Alaposan kidolgozom/dagasztom. A tésztát letakarva duplájára kelesztem. A kakaós töltelék hozzávalóit kikeverem. A megkelt tésztát 3 vagy 6 részre osztom. Mindegyiket téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom. Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál fogva feltekerem.

Három rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, lehetőleg mindvégig alul maradjanak.  A kalácsokat kivajazott kenyérformákba, vagy kivajazott tepsibe teszem. Tetejüket 1 tojással lekenem. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 percig sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem, és még 10 percre visszateszem. Rácsra teszem hűlni.

Forrás: ketkes.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fauna

egy adott területen élő állatok v. egy nagyobb állatrendszertani csoport fajainak az... Tovább

vízvédelem

A tervszerű vízgazdálkodás szerves része, a felszíni vízekés a felszín alatti vizek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Húsvét