bika tenyészértékbecslése
a tenyészbikák -> tenyészértékének megbízható megállapítása a nemesítő munka sikerének záloga. A szm.-faj egyet ellő volta miatt a tenyészkiválasztás jelentősége, a —>szelekciós nyomás lehetősége a ->tenyészértékbecslés szempontjából is a hímivart állítja előtérbe. Ugrásszerűen megnőtt a tenyészbikák jelentősége a ->mesterséges termékenyítés térhódításával, a mélyhűtött sperma (—>ondó) használata pedig óriási mértékben felfokozza az apaállatok tenyészértékének gen. hasznosítási lehetőségét. A tenyészértékbecslés megbízhatósága céljából elengedhetetlen, hogy a bikák tenyész-értékére vonatkozó valamennyi mértékadó információt felhasználják. A bika tenyészértékének megítélése folyamán figyelembe kell venni a származást, a saját teljesítményt és az ->ivadékvizsgálat eredményeit. Áz ősök jelentősége a tenyészértékbecslés szempontjából csökken, mert a felmenő generációk számának növekedésével minden egyes nemzedék "súlya" fele az őt követőének, továbbá mert az ősök a jelenlegi tenyészállat-állományéhoz viszonyítva általában nagyon eltérő környezetben termeltek. Az oldalági rokonok közül az édes- és féltestvérek jelentősége igen számottevő. Az édestestvérek ->genotípusa 50% -ban tekinthető azonosnak, a féltestvéreké pedig 25%-ban. A tejtermelésre specializált típusokban a tehenek ->fenotípusos vizsgálata a tenyészértékbecslés keretében v. a bikanevelő tehenek, v. a bikaivadékok (ivadékcsoportok) értékelését jelenti. A tejelő típusú apaállatjelölt növendék bikák fenotípusos tenyészértékbecslése igen korlátozott jelentőségű, hiszen a sajátteljesítmény-vizsgálattal megállapítható hizodalmasság itt nem játszik számottevő szerepet. A hústermelésre specializált fajtákban és típusokban a hizodalmassággal és a vágóértékkel, valamint a reprodukcióval kapcsolatos értékmérő tulajdonságok számottevő hányada mindkét ivarban fenotípusosan is becsülhető. A kettős hasznosítású típusokban és fajtákban a nőivarban megállapítható tulajdonságok értékelésével párhuzamosan végzik a növendék bikák sajátteljesítmény-vizsgálatát a hústermelési tulajdonságok megítélésére. A fenotípusos tenyészértékbecslés — mint előszelekciós módszer — akkor lehet hatékony, ha a közepesen v. jól öröklődő értékmérő tulajdonságok alapján objektíven és szakszerűen elbírált tenyészállatok (elsősorban apaállatok) között szigorú szelekciót hajtanak végre. A fenotípusos tenyészértékbecslés (sajátteljesítmény-vizsgálat) az örökítőértékre vonatkozóan csupán előzetes információkkal szolgál. Ezért azokban a tulajdonságokban (tejmennyiség, tejzsír- és tejfehérje-mennyiség, termékenység stb.), amelyeknek —>örökölhetősége csekély (h2-értékük 0,3 körüli v. ennél is kisebb), ugyanakkor nagy gazd. jelentőségűek, a végleges szelekciót az ivadékvizsgálat eredménye alapján kell végrehajtani. Az ivadékvizsgálatot központosított eljárással (erre a célra létesített vizsgállóállomásokon) v. a termelőüzemekben a kor- és istállótársak összehasonlításának módszerével lehet végrehajtani.

Melyik a legegészségesebb olaj a főzéshez?
Az olajok fontos szerepet játszanak mind a mindennapi főzés során, mind az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként, de a melegítés során nem minden olaj egyforma. Van,...

Igazi házi rétes recept, ahogy a nagyanyáink csinálták
A rétestészta készítésétől sokan félnek, hiszen annyira ijesztően hangzik elsőre, hogy egy asztalon kell papírvékonyra kinyújtani a tésztát és mindezt szakadásmentesen....

Ezt imádni fogja a család: vaníliapudingos almás pite recept
Ha unod a sima almás pitét, akkor ezt csináld meg! Omlós tészta, isteni fahéjas almaréteg, krémes vaníliapuding, amit bezár egy újabb réteg omlós tészta. Hidd el, mindenki imádni fogja!

5 zöldség, amit elültethetsz novemberben
Attól még, hogy egyre hidegebb van kint, a kertünkben igenis vannak teendők. Ne hanyagoljuk el, hiszen rengeteg zöldséget elültethetünk akár novemberben is. Kövesd tippjeinket és...

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben
A hummusz egy népszerű közel-keleti étel, aminek alapreceptje pofonegyszerű, és többféleképpen is meg lehet bolondítani, ha extra ízekre vágyik az ember. Az alábbiakban...

A gyógyító lenmagolaj: ilyen szuper tulajdonságai vannak!
A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül. Állítólagos előnyei közé tartozik a gyulladás csökkentése, a szívbetegségek megelőzése és a rák kockázatának...

A legcsodálatosabb évszak - Ezért szeretem az őszt!
Idén is véget ért a nyár, szépen lassan beköszönt az ősz! Nekem az egyik legkedvesebb évszakom, természetesen a tavasz után. El is mondom nektek, hogy miért tetszik ennyire.

Így metszd meg ősszel a tuját, hogy dús, egészséges legyen!
Az ősz egy remek időszak a kertünk gondozására, és a tuják metszése az egyik olyan tevékenység, amely segíthet abban, hogy bokraink dúsabbak és egészségesebbek legyenek. A...

Mi mindenre jó a kávézacc? – Így használd fel a kertben!
Naponta megszámlálhatatlan szemetet termelünk az életünk folyamán, de leginkább a konyhai hulladékunk telíti el a szemetesünket. Miután lefőzted a reggeli kávédat, Te is...

Ha unod már a zsemlét vagy kenyeret, süss bagelt!
A bagel leginkább egy szendvicsalapnak használt péksütemény, mely zsemle alakú, de a közepe lyukas. Tetején meg van szórva különféle magokkal; lehet lenmag, szezámmag, mák vagy...

Mesekönyvekbe illő falucskákon keresztül túrázhatunk a Mátrában
A hegyvidéki túrák kedvelői számára, az egyik legközkedveltebb célpont az ország legmagasabb csúcsainak otthona, a Mátra. De ha kicsit más szemszögből figyeljük meg,...

Őszi/téli befőzés – Citrom-, és narancslekvár készítése
Ősszel és télen is főzhetünk lekvárt, ráadásul nem is akármilyet, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogyan készíthettek isteni finom dzsemet szezonális citrusfélékből,...