Szimpla fonott kalács elkészítése

 

A kalácshoz:

  • 60dkg liszt
  • 7dkg vaj
  • 3dkg friss élesztő
  • 1mk só
  • 1mk cukor
  • 4dl tej
  • 2db tojássárgája

 

A nyújtáshoz:

  • liszt

A tepsi kikenéséhez:

  • vaj

A tetejére:

  • 1ek tej
  • 1db tojássárgája

 

Elkészítés

 

A húsvéti fonott kalács elkészítéséhez keverjen össze 3 evőkanál lisztet a vajjal egy nagy keverőtálban. Ezután hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet langyosra melegítjük, majd belekeverjük a tojássárgáját és a sót, mielőtt a lisztes keverékre öntjük.

Hogy lágy tésztát kapjunk, szitáljuk bele a maradék lisztet, és gyúrjuk össze egy konyhai robotgép tésztakampójával. Ha túl lágy lenne, adhatunk hozzá még egy kis lisztet.
A tésztából formázzunk cipót, és tegyük félre, hogy 40 percig keljen egy mély, kiolajozott tálban vagy tepsiben. Ez idő alatt a duplájára fog nőni a mérete.

Terítsünk ki egy darab fóliát, és osszuk a megkelt calacatta tésztát három egyenlő részre, mindegyikből sodorjunk 30 cm hosszú rudat. Tegyük őket egymás mellé, nyomjuk össze a végüket, és fonjuk össze a szárukat.

A fonott cipót tegyük egy vajjal kikent tepsibe, fedjük le, és hagyjuk még 30 percig kelni. Amikor ismét megkelt, megkenjük a tojássárgája és a tej keverékével, és 200 °C-on (légkeveréses sütőben 180 °C-on) 20-25 percig sütjük.

Közben a cipónak aranybarnára kell sülnie. Hogy megállapítsuk, hogy átsült-e, használjunk tűpróbát. Végül tegyük át egy rácsra hűlni.
Ezután kivesszük a sütőből, ismét megkenjük a tejes tojássárgájával, visszatesszük a sütőbe, és még 10 percig sütjük.