A juh megjelölése, teendők a legelőre való kihajtás előtt, csülökápolás, nyírás

hirdetes

A „márkázott” védjegyű juhtermékek előállításának gyakorlati követelményei

Dr. Böő István, GE., SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A juhok nyilvántartásában nemzetközi jelölésre, az ENAR-rendszerre (Egyed Nyilvántartási Azonosítási Rendszer) kellett áttérni.

A juh megjelölése, teendők a legelőre való kihajtás előtt, csülökápolás, nyírás

A juh megjelölése:

A juhok nyilvántartásában nemzetközi jelölésre, az ENAR-rendszerre (Egyed Nyilvántartási Azonosítási Rendszer) kellett áttérni.

Az ENAR kialakításával és működtetésével kapcsolatos szervezési, irányítási és ellenőrzési feladatokat az OMMI (Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet), a Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás és a MJSZ (Magyar Juhtenyésztő Szövetség) végzik.

Az állattartó ezzel kapcsolatos kötelezettségeit, a megjelölés általános szabályait, az egyedi megjelölés gyakorlatát, a füljelzők jellemzőit, a forgalmazás, szállítás tudnivalót következő havi cikkünkben ismertetjük (II. részben).

Teendők a legelőre való kihajtás előtt:

A legelővel, legeltetéssel kapcsolatos előkészítő munkákat már az előző év őszén elkezdjük (talajrendezés, egyenetlenségek, vakondtúrások, vízállások megszüntetése simítóval, fogassal, gyep felújítása rávetéssel, kórós szárú, szívós, tövises, mérgező gyomok irtása, a legelő műtárgyainak, nyári szállásoknak, kerítéseknek, felhajtó utaknak a karbantartása stb.), amit akkor nem sikerült befejezni, tavasszal folytatjuk.

A tavaszi legeltetés

A tavaszi kihajtáshoz az állatokat szoktatni kell, a legeltetésre azokat elő kell készíteni. A különböző csoportok más-más legeltetést igényelnek, ezért kihajtás előtt a csoportokat kialakítjuk (nyájnagyság, életkor, ivar, hasznosítás szerinti csoportosítás). Ezt a mai hazai ágazat-szerkezeti, tulajdonjogi és más okok miatt csak kevés helyen tudják megvalósítani. Gyakori, hogy a juhtelepnek és a mellette lévő földterületnek, legelőnek más-más tulajdonosa van, a csaknem teljes egészében magántulajdonban lévő állományok felaprózódtak, a juhtartók több mint fele 50-nél kevesebb juhot tart, ezek jelentős részének saját legelője nincs is, pásztoroló legeltetést folytatnak vagy „esetlegesen” árokpartokon, erdőkben, parlagföldeken, tarlókon legeltetnek. Ilyen állománynagyságok és legeltetési módszerek mellett természetesen „minden együtt van”, vemhes és szoptató anyák, növendékek együtt legelnek. A szakmai és gazdaságossági szempontból egyaránt előnyös szakaszos legeltetést a juhtartók kisebb hányada tudja megvalósítani. A jelenlegi felmérések szerint megfelelő támogatások mellett egy család foglalkoztatását ésmegélhetését a 300-500 anyás gazdaságok tudnák biztosítani. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy az üzemméret kialakításakor ökológiai, ökonómiai, biológiai, ellátási, értékesítési, szakosítási stb. szempontokat egyaránt figyelembe kellene venni, ezek pedig a legritkábban esnek egybe! Optimális gazdaság-méret helyett tehát inkább a célszerű üzemméretre kellene törekedni!

hirdetes

A nyájat a legeltetéshez úgy kell előkészíteni, hogy a meteorológiai hatások, a mozgatás és a takarmányozás szempontjából meglegyen a kellő átmenet. Kihajtás előtt a hodályokat gyakrabban szellőztetjük, az állatok töltsenek több időt a karámban, ha megoldható, már a legeltetés előtti két hétben etessünk kaszált zöldtakarmányt stb.

Átmenet az évszakok közt

A téli-tavaszi átmenetet szinte észre sem veszik azok a szerencsés állományok (számuk sajnos kevés), melyek gazdája augusztusban repcét, árpát, rozst vetett, ezek ősz végére kifejlődtek, s a hómentes napokon téli legelőként szolgálnak, akár napi 3-4 órában legeltethetők. Ilyen volt az idei tél január végéig. Nemcsak arról van szó, hogy a téli legeltetéssel tömegtakarmányokat (szilázst, szénát) spórolhatunk meg, de pótoljuk a téli vitaminhiányt, segítjük a téli nagy rosttartalmú takarmányok emésztését, nem utolsósorban a napi mozgás jót tesz az ellések lefolyásának is.

hirdetes

Nálunk hagyományosnak mondható a György-napi kihajtás és a Mihály-napi behajtás. Ehhez nem kell, de nem is mindig lehet ragaszkodnunk! A juhot nem akkor kell kihajtani a legelőre, amikor a téli takarmánykészlet elfogyott, hanem akkor, amikor a talaj már kellően kiszáradt és a juh hegyes körmeivel nem sérti a zsenge gyep gyökerét, sarjhajtásait, a fű már legeltethető, azaz kellően megerősödött.

Csak az egészséges állatok mehetnek legelőre

A legelőre csak egészséges, fertőző-és parazitás betegségektől mentes állatok hajthatók. Napjainkban ez különösen fontos, mert megszaporodott az ún. bérlegeltetések száma: a legelőtulajdonosnak azért, hogy megőrizze legelője higiéniáját, a gazdáknak pedig azért, hogy juhaik ne a legelőtől vagy egymástól fertőződjenek.

Azokon a tájegységeken, ahol egyes fertőző betegségek (pl. tetanusz, lépfene, rosszindulatú vizenyő stb.) előfordulnak, az állatokat legelőre hajtás előtt védőoltásban kell részesíteni!

A parazitás betegségben (májmételykór, galandférgesség, gyomor-bélférgesség, tüdőférgesség, kergekór) szenvedő állatokat kezelni kell! Mivel a belső élősködőkkel való fertőzöttség megállapításához bélsárvizsgálat szükséges, s mert gyakorlati tapasztalataim szerint ezt sok helyen elmulasztják, megnyugtatóbb, ha megelőzésként is elvégezzük a kezelést. E gyakori juhbetegségek egy része kórokozóinak fejlődéséhez köztigazdákra van szükség (törpe iszapcsiga, atka), amelyek elsősorban a vizes, lápos, mocsaras területeket kedvelik. Fordítsunk gondot ezek megszüntetésére, illetve kerüljük az ilyen juhlegelőt!

A kergekór okozója egy hólyagféreg, amely a kutya egyik galandférgének a fejlődési alakja. Ezért (de más szempontok miatt is) a pásztorebeket, valamint a legelő környékén lévő házőrző kutyákat is féregteleníteni kell!

Kerüljük a legelő túlzsúfolását. Jó, ha a legelőn is van ún. „árnyékoló”.

Állati hullát a legelőn elásni tilos!

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-27

Tobozból fenyőfa: Hogy ültesd el a fenyőtobozt, hogy fenyőfa legyen belőle?

Egyetlen tobozok kell csak elültetni ahhoz, hogy csodaszép fenyőfák legyen belőle. Hogyan? Mutatjuk hogyan lehet tobozból fenyőfád, lépésekre lebontva.

2022-12-06

Kinek kell SEO tanácsadás? Mire jó?

Miben segít egy jó SEO tanácsadó? Melyik a jó SEO tanácsadó és miért? Mennyibe kerül egy SEO ügynökség? Miért fontos a kleresőoptimalizálás, és kinek kell?

2022-11-25

Ilyen drága még sosem volt a szaloncukor, mint idén

Mi magyarok elképesztően szeretjük a szaloncukrot, főleg az ünnepi időszakban. Azonban idén bizonyára kevesebb család teheti meg a vásárlását: méregdrága lesz!

2022-10-14

Hogyan lehet felhasználni a sütőtök magját?

Szeretnéd felhasználnia sütőtök magját, és megmenteni a kidobástól? Rengeteg szuper ötletünk van a sütőtök magjának felhasználására, amit imádni fogtok!

2023-01-23

Teljes útmutató Madeira egyik legszebb túra útvonalához: A LEVADA DAS 25 FONTES, azaz a PR6 túravonal Madeirán

A Rabacalt körülvevő sűrű dzsungel szívében található Levada das 25 Fontes túraútvonal teljes útmutatója, ha Ti is éppen Madeirára terveztek utazást!

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-24

A leghatékonyabb módok, amik távol tartják a madarakat a veteményeskerttől

Ha rendszeresen kertészkedsz, akkor te is tudnál mesélni a bosszantó madarakról, akik megdézsmálják a veteményeskertedet: így védekezz ellenük tippjeinkkel!

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

burokban születés

a magzataburok az —> elléskor nem reped meg és a magzat abba zárva jut a külvilágra.... Tovább

takarmányszállító és -töltő kocsi

ömlesztett takarmányok zárt és szennyeződésmentes szállítására alkalmas töltő- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Gazdaság