lúd (Anser anser domesticus), vadmadár, nyári lúd, gúnár, tojás, liba, húslúd, toll-lúd, májalapanyag, tömőalapanyag,

lúd (Anser anser domesticus)


a lúdfélék (Anseridae) családjába tartozó faj; mai fajtái a világ különböző részein eléggé eltérnek egymástól. Az európai fajtákat a nyári lúdtól (A. anser), az amerikaiakat és ázsiaiakat a bütykös lúdtól (A. [Cygnopsis] cygnoides) származtatják. A lúdat Európában, így hazánkban is, valószínűleg a rómaiak terjesztették el. A nyári lúd hazánkban nemcsak átvonuló vadmadár, de több esetben itt költi ki tojásait is. (A faj megjelölésére a lúd és liba szavak használata egyaránt elterjedt.) A nőivarú lúdat tojónak, a hímet gúnárnak nevezik. Naposlibán a kikelt, 48 óránál nem idősebb, még nem etetett állatot értik, kisliba a néhány hetes (1-4 hetes), még az ún. előnevelőben levő állat. Növendék 1. — 8 hetes kortól a törzsesítésig tartó időszakban — a továbbtenyésztésre szánt ún. törzspótló 1. Más hasznosítási irány esetén: pl. húslúdról, toll-lúdról, májalapanyagról beszélnek; a máj nagysága a gen. adottságokon túlmenően számos környezeti tényezőtől függ. A lúd tollazata egyszerű, a test felépítésével jól alkalmazkodik a vízi életmódhoz, a tollazat dús, tömött, a hason és a mellen a fedőtollak alatt sűrű pihetollak találhatók. A vízi életmódhoz való alkalmazkodás a fejnek és a lábaknak a kacsáéhoz hasonló anatómiai felépítésében is megnyilvánul, de a lúd csőre nem olyan lapos, mint a kacsáé, így a vízben levő természetes táplálék kiszűrésére kevésbé alkalmas. A csőr alsó és felső kávájának végei élesek, alkalmasak arra, hogy az állat a legelő füvét tőben lecsípje. Lábujjai között úszóhártya van. A lúd kevésbé jó úszó, nem szeret hosszabb ideig a mély vízben tartózkodni. A vadlúdtól örökölt, szigorúan szezonális jellegű tojástermelés a háziasított lúdban is megmaradt. A korszerű fajták között ebben a tekintetben számottevő az eltérés. A parlagi jellegű fajták szaporasága csekély. A nemesített fajták egy része (kínai hattyú-lúd, kubáni, rajnai, olasz lúd) hajlamos arra, hogy három hónapos megszakításokkal egész évben tojjon. A lúd viszonylag kevés tojást termel, ezért a termékenységének különösen nagy a jelentősége. A hasznosítási irány szerint megkülönböztetnek pecsenyelúd-nevelést, ill. tolltermelést, a jobb húsformák és nagyobb mellhústömeg elérését célzó húslúd-előállítást, továbbá a májtermelés alapját képező tömőalapanyag-előállítást. A húslúd egy-háromszori tépés után kerül vágóra. Mellhústömege a pecsenyelúdénál jóval nagyobb. A pecsenyelúd hét-nyolchetes korig intenzív technológia szerint nevelt, első fóliában levő fiatal állat. Az első vedlés megindulása (9 hetes kor) előtt értékesítik, élő testtömege 8 hetes korban 4 kg fölötti, a tollazat ép, érett, géppel kopasztható, a testet 1-4 mm vastag zsírréteg fedi, a tollazat fehér, a bőr sárga. A májalapanyagot tudatosan, a hasznosítási iránynak megfelelően kell felnevelni. A céltudatosság a fajta megválasztására, a nevelés időtartamára, technológiájára és a tömés előkészítésére egyaránt kiterjed. A májalapanyag nevelésekor a máj parenchimaállományának fejlesztésére, a zsírfelvevő képesség növelésére kell tőrekedni. Emellett az állatok nyelőcső-kapacitása is S minél nagyobb legyen. Az idősebb állatok hizlalásának átlagos időtartama jelenleg 24-26 nap, a fiataloké pedig 10-18 nap. A lúdtoll iránt megnyilvánuló ! kereslet az erre alkalmas állományok rendszeres tépését indokolja. A növendék lúd első tépésére 9-10 hetes korban kerülhet sor. Ebben a korban már 4 kg fölötti az átlagos testtömeg. A második tolltépésre az elsőtől számított 7. héten kerül sor. A lúd fajtái: Az emdeni lúd az egyik legrégibb kultúrfajtánk. Külleme rendkívül tetszetős, a test erőteljes felépítésű; a tojó 7-8 kg, a gúnár 8-10 kg testtömegű. Májnagysága közepes. A fehér landeszi lúdat D-Franciaországban, a toulouse-i 1. [e. tulúzi] világos, tarka egyedeinek kiválogatásával állították elő. A nemesített magyar lúd őshonos fajta. Az alföldi változatára az igen nagy test (tojó 5,5-6 kg, gúnár 7 kg), igen jó hizodalmasság, kevés tojás (25-30 db), fehér tollszín, jó tolltermelés, 500 g körüli májnagyság és igen jó májminőség stb. a jellemző. Dunántúli változatának testtömege: tojó 4,5-5 kg, gúnár 5,5-6 kg, színe gyakran tarka, kisebb testtömege ellenére a májtermelésben túlszárnyalta az alföldi változatot. A pomerániai lúdfajtát Németországban, Mecklenburg környékén tenyésztették ki. Színe jellegzetesen tarka. Fő erénye a kiváló húsforma, a mellizomzat fejlettsége. A rajnai lúd a Felső-Rajna vidékén honos lúdnak emdenivel történt fajtaátalakító keresztezéséből jött létre. Szervezete szilárd, az intenzív tartást, takarmányozást meghálálja, ugyanakkor a külterjes tartáshoz is jól alkalmazkodik. A szürke landeszi lúd eredeti hazája Franciaország. Nagy testű, a tojók 6-7 kg, a gúnárok 7-8 kg testtömegűek. Több egyeden megtalálható a kisebb toroklebeny, a mély tojóhas és haslebeny. A csőr és a lábak palaszürkék, a szem barna. Legfőbb gazd. értékét kiváló hizodalmassága és májtermelő képessége adja. A toulouse-i lúdfajtát Franciaország hasonló nevű tartományában tenyésztették ki. Nagy testű, a tojó 8-10 kg, a gúnár 10-12 kg testtömegű. Kiváló májtermelő, nemritkák az 1 kg-on felüli májak sem. Rossz élelemkereső, igényes fajta. Ma már elismert hibrid a hungavis combi és a hungavis barna.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Miért sárgul az aloe vera levele?

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....

Földkocka készítő

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...

Veteményeskert kialakításának lépései

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...

Lilaakácot mikor kell megmetszeni?

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...

Bazsalikom termés növelés

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...

zöldbab ültetés lépései és időpontja

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...

Mit tegyek, ha sárgul a leander levele?

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

 A leander (Nerium oleander) leveleinek sárgulása több okra is visszavezethető, amelyek között szerepelhet tápanyaghiány, öntözési problémák, betegségek vagy kártevők....

hagymatermesztés

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! De milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

orgona metszése elvirágzás után

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Idén idő előtt elkezdett nyílni a csodás orgona, ami nagyjából egyet is jelent azzal, hogy idő előtt el is nyílik. De vajon mit kell csinálni az elnyílt virággal. Meg kell...

érdekességek a lilaakácról

A csodás lilaakác - érdekességek, amit eddig nem tudtál

A lilaakác egy igazán figyelemre méltó növény, amely sok helyen látható utcákon, parkokban és kertekben mostanában. Teljesen őszintén, engem a látványa, és az illata is...

zöldségtermesztés kezdőknek

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

A tavasz az újrakezdés ideje, amikor a kert is életre kel. Ha most kezdesz bele a kertészkedésbe, izgatottan nézel szembe a rengeteg lehetőséggel és kihívással. Hogy könnyebben...

hagyma újraültetés

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

A hagyma termesztése az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy folyamatosan ellássuk magunkat friss zöldségekkel a veteményeskertből. Sokan nem tudják, de a hagyma egy kétéves...