notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A XX. század végére a környezettudatos magatartás és a fenntartható fejlődés mindennél inkább előtérbe került. A XXI. század hajnalán azonban egyre nagyobb az igény olyan projektekre, ahol az ezekkel

Hirdetés

Jövőbe mutató megoldások

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A XX. század végére a környezettudatos magatartás és a fenntartható fejlődés mindennél inkább előtérbe került. A XXI. század hajnalán azonban egyre nagyobb az igény olyan projektekre, ahol az ezekkel kapcsolatos kezdeményezések rendszerbe integrálva jelennek meg, és egyszerre több problémára jelentenek megoldást. A pécsi PANNONPOWER HOLDING Zrt. mögött több évtizedes tapasztalat van hő- és villamosenergia-termelés terén, ám mégis van igény a megújulásra.
Jövőbe mutató megoldások, hő és villamosenergia termelés, Pannonpower Holding Zrt., biomassza, energianövény

A társaság 2004-ben állt át a biomassza-tüzelésre, melynek során a pécsi lakások energiaigényét biomasszát felhasználva, környezetbarát módon, a káros emissziót csökkentve elégítik ki.

A biomassza-piac növekvő igényeinek megfelelően a PANNONPOWER HOLDING Zrt. az energianövény felhasználásával kívánja energiaigényét a jövőben fedezni. Az „energianövény” ötletének megszületése természetes mechanizmus, egy logikus válasz egy specifikus igényre, amennyiben a biomassza-erőművek számára újfajta, kifejezetten erre a célra termesztett, optimalizált növényi anyagot szállítunk.


Az energetikai célú növénytermesztés – az Európai Unió új, a megújuló energiaforrásokat támogató irányelveinek szellemében – egy új irányokkal, lehetőségekkel kecsegtető agrártevékenységgé válhat hamarosan Magyarországon is. Az ún. energianövények elsődleges jellemzője, hogy ellenállóak; a különféle nemesítések szívósságban, jó terméshozamban versengenek egymással – a biomassza-üzemű erőművi blokkok miatt pedig egyre előkelőbb szerepet kapnak. Az agrárium számára pedig egy lehetséges kitörési pontot kínál az energianövény-termesztés. A biomassza-erőművek eleinte elsősorban az erdészetektől vásárolták a faaprítékot, a kifejezetten erre a célra nemesített energianövények azonban előnyösebb meg-oldást jelentenek mind energetikai, mind pedig környezetvédelmi szempontból is. A magyar mezőgazdaságnak az intervenciós kasszára alapuló működési modellje már rövid távon sem tartható fenn; a válságból azonban az energianövények kiutat jelenthetnek, hiszen valós piaci igény mutatkozik rájuk.

Hirdetés


A társaságcsoport Szentlőrinc közelében kezdett egy kísérleti – ún. „pilot” – projektbe, mellyel úttörő szerepet vállalt a mezőgazdasági eredetű biomassza-tüzelőanyag termesztésének hazai kísérleteiben. A kísérleti projekt az Agro Lőrinc Kft.-vel karöltve, annak termőföldjén folyik. Az ültetés 2005 áprilisában történt, hozzávetőleg félmillió tő növénnyel, mintegy 45 hektáron. A vágásforduló 1-2 év, a várható hozam pedig 30 tonna évenként. Az eddigi tapasz-talatok alapján sikeres a projekt: a növény a betegségekkel szemben ellenálló, a hozamok előreláthatólag a várakozásnak megfelelőek lesznek, mivel a megeredési arány kiváló, több mint 95%.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
293 267
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 418 987
Közösség

elgyomosodás

természetes v. féltermészetes növénytársulások degradációja, aminek következménye a... Tovább

Gyomirtó Mikado

Áru-, siló- és csemegekukorica, valamint hibridvonalak posztemergens gyomirtására. Köles ellen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 199

Átlagos értékelés: 4.7