Jó évet zárhat az agrárium

Hirdetés

Jó évet zárhat az agrárium

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Eltűnt a stressz a szántóföldi növényeket termelő gazdák udvaráról, ugyanis az ágazat várhatóan idén 30-35 milliárd forint profitot termel. A gabona hektárján 50-60 százalékos profitrátát lehet átlagosan elérni és a zöldség-gyümölcs termelők is megtalálták a belső piaci lehetőségeiket. A nagy "hozam" annak köszönhető, hogy Európa több nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező országában is aszályos év volt, így foghíjas az árualap.
A nagy "hozam" annak köszönhető, hogy Európa több nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező országában is aszályos év volt, így foghíjas az árualap, az exportpiacok képesek lennének a teljes magyar gabonatermést felszívni.

Ráadásul idén nem alakult ki árhisztéria a zöldségeknél és gyümölcsöknél, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi, elszállt árak után a kereskedők most hajlandóak (ha lassan is) beépíteni a művelési költségek emelkedését a kiskereskedelmi árakba. A KSH adatai szerint a továbbra is erős, 35,3 százalékos agrártermékár-növekedés elsősorban a gabonafélék világpiaci áraihoz igazodva alakult ki. Idén ugyanis némi feszültséget generált a piacon, hogy a nagy gabonakészletek csökkenést mutattak világszerte és a pénzpiaci válság több nem szakmai befektetőt is az agrárbizniszbe "sodort" − a tőkét gabonában kötötték le.


Hirdetés

Növekedett a gabonafélék termelői ára

HirdetésA KSH júniusi adatai szerint 2010 azonos időszakához képest 80,8 százalékkal volt magasabb a gabonafélék termelői ára, míg az ipari növényeké 18,9 százalékkal − ezen belül az olajnövényeké 28,9 százalékkal növekedett. Az idei első hat hónapban a termelői árak 41,4 százalékkal haladták meg a 2010 azonos időszakában mérteket, ugyanakkor a költségek 15,5 százalékkal voltak magasabbak. Ez utóbbinak csak egy része tudott beépülni a termelői árakba.

A zöldségfélék ára a kedvezőbb időjárás miatt jelentősen, 13,7 százalékkal mérséklődött az elmúlt év hasonló időszakához képest. Igaz, a paradicsom és az uborka árát a jobb hozamok mellett a német hasmenésjárvány okozta fogyasztáscsökkenés is erősen lefelé nyomta, előbbi 40, utóbbi 15 százalékkal került kevesebbe, mint tavaly. A gyümölcsök termelői ára azonban ennél erőteljesebb, 27,9 százalékos növekedést mutat, ugyanakkor ha a 70, 6 százalékos drágulást jelző 2011. májusi indexszel vetjük össze, akkor jelentős a csökkenés itt is.

A kiskereskedelmi forgalom volumene − a naptárhatástól megtisztított adatok alapján − 2011. májusban 0,7 százalékkal nőtt, az év első öt hónapjában lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi értékesítés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit. Az elemzők ennél jobb adatokra számítottak, ám nagy meglepetés nem volt, hiszen az már a korábbi hónapokban is látszott, hogy a szja-hatásból megmaradó elkölthető jövedelem képtelen felfelé húzni a forgalmi adatokat.

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
547 000
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 578 790
Közösség

Makói Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Makó Széchenyi tér 6. 6900 Magyarország Tovább

antivitaminok (vitamin-antagonisták)

a ->vitaminokhoz hasonló szerkezetű —>antimetabolitok, amelyek a koenzimként (->enzimek)... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 107

Átlagos értékelés: 4.9