Jó évet zárhat az agrárium

hirdetes

Jó évet zárhat az agrárium

Eltűnt a stressz a szántóföldi növényeket termelő gazdák udvaráról, ugyanis az ágazat várhatóan idén 30-35 milliárd forint profitot termel. A gabona hektárján 50-60 százalékos profitrátát lehet átlagosan elérni és a zöldség-gyümölcs termelők is megtalálták a belső piaci lehetőségeiket. A nagy "hozam" annak köszönhető, hogy Európa több nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező országában is aszályos év volt, így foghíjas az árualap.
A nagy "hozam" annak köszönhető, hogy Európa több nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező országában is aszályos év volt, így foghíjas az árualap, az exportpiacok képesek lennének a teljes magyar gabonatermést felszívni.

Ráadásul idén nem alakult ki árhisztéria a zöldségeknél és gyümölcsöknél, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi, elszállt árak után a kereskedők most hajlandóak (ha lassan is) beépíteni a művelési költségek emelkedését a kiskereskedelmi árakba. A KSH adatai szerint a továbbra is erős, 35,3 százalékos agrártermékár-növekedés elsősorban a gabonafélék világpiaci áraihoz igazodva alakult ki. Idén ugyanis némi feszültséget generált a piacon, hogy a nagy gabonakészletek csökkenést mutattak világszerte és a pénzpiaci válság több nem szakmai befektetőt is az agrárbizniszbe "sodort" − a tőkét gabonában kötötték le.


hirdetes

Növekedett a gabonafélék termelői ára

hirdetesA KSH júniusi adatai szerint 2010 azonos időszakához képest 80,8 százalékkal volt magasabb a gabonafélék termelői ára, míg az ipari növényeké 18,9 százalékkal − ezen belül az olajnövényeké 28,9 százalékkal növekedett. Az idei első hat hónapban a termelői árak 41,4 százalékkal haladták meg a 2010 azonos időszakában mérteket, ugyanakkor a költségek 15,5 százalékkal voltak magasabbak. Ez utóbbinak csak egy része tudott beépülni a termelői árakba.

A zöldségfélék ára a kedvezőbb időjárás miatt jelentősen, 13,7 százalékkal mérséklődött az elmúlt év hasonló időszakához képest. Igaz, a paradicsom és az uborka árát a jobb hozamok mellett a német hasmenésjárvány okozta fogyasztáscsökkenés is erősen lefelé nyomta, előbbi 40, utóbbi 15 százalékkal került kevesebbe, mint tavaly. A gyümölcsök termelői ára azonban ennél erőteljesebb, 27,9 százalékos növekedést mutat, ugyanakkor ha a 70, 6 százalékos drágulást jelző 2011. májusi indexszel vetjük össze, akkor jelentős a csökkenés itt is.

A kiskereskedelmi forgalom volumene − a naptárhatástól megtisztított adatok alapján − 2011. májusban 0,7 százalékkal nőtt, az év első öt hónapjában lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi értékesítés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit. Az elemzők ennél jobb adatokra számítottak, ám nagy meglepetés nem volt, hiszen az már a korábbi hónapokban is látszott, hogy a szja-hatásból megmaradó elkölthető jövedelem képtelen felfelé húzni a forgalmi adatokat.

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


hipotóniás oldat (hipoozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása egy másik oldat ozmózisos nyomásához viszonyítva... Tovább

Gombaölo Score 250 EC

Kiemelkedő hatékonyság az almavarasodás ellen.Hatóanyag: 250 g/l difenokonazolFelhasználható:... Tovább

Tovább a lexikonra