notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Jó évet zárhat az agrárium

Hirdetés

Jó évet zárhat az agrárium

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Eltűnt a stressz a szántóföldi növényeket termelő gazdák udvaráról, ugyanis az ágazat várhatóan idén 30-35 milliárd forint profitot termel. A gabona hektárján 50-60 százalékos profitrátát lehet átlagosan elérni és a zöldség-gyümölcs termelők is megtalálták a belső piaci lehetőségeiket. A nagy "hozam" annak köszönhető, hogy Európa több nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező országában is aszályos év volt, így foghíjas az árualap.
A nagy "hozam" annak köszönhető, hogy Európa több nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező országában is aszályos év volt, így foghíjas az árualap, az exportpiacok képesek lennének a teljes magyar gabonatermést felszívni.

Ráadásul idén nem alakult ki árhisztéria a zöldségeknél és gyümölcsöknél, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi, elszállt árak után a kereskedők most hajlandóak (ha lassan is) beépíteni a művelési költségek emelkedését a kiskereskedelmi árakba. A KSH adatai szerint a továbbra is erős, 35,3 százalékos agrártermékár-növekedés elsősorban a gabonafélék világpiaci áraihoz igazodva alakult ki. Idén ugyanis némi feszültséget generált a piacon, hogy a nagy gabonakészletek csökkenést mutattak világszerte és a pénzpiaci válság több nem szakmai befektetőt is az agrárbizniszbe "sodort" − a tőkét gabonában kötötték le.


Hirdetés

Növekedett a gabonafélék termelői ára

HirdetésA KSH júniusi adatai szerint 2010 azonos időszakához képest 80,8 százalékkal volt magasabb a gabonafélék termelői ára, míg az ipari növényeké 18,9 százalékkal − ezen belül az olajnövényeké 28,9 százalékkal növekedett. Az idei első hat hónapban a termelői árak 41,4 százalékkal haladták meg a 2010 azonos időszakában mérteket, ugyanakkor a költségek 15,5 százalékkal voltak magasabbak. Ez utóbbinak csak egy része tudott beépülni a termelői árakba.

A zöldségfélék ára a kedvezőbb időjárás miatt jelentősen, 13,7 százalékkal mérséklődött az elmúlt év hasonló időszakához képest. Igaz, a paradicsom és az uborka árát a jobb hozamok mellett a német hasmenésjárvány okozta fogyasztáscsökkenés is erősen lefelé nyomta, előbbi 40, utóbbi 15 százalékkal került kevesebbe, mint tavaly. A gyümölcsök termelői ára azonban ennél erőteljesebb, 27,9 százalékos növekedést mutat, ugyanakkor ha a 70, 6 százalékos drágulást jelző 2011. májusi indexszel vetjük össze, akkor jelentős a csökkenés itt is.

A kiskereskedelmi forgalom volumene − a naptárhatástól megtisztított adatok alapján − 2011. májusban 0,7 százalékkal nőtt, az év első öt hónapjában lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi értékesítés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit. Az elemzők ennél jobb adatokra számítottak, ám nagy meglepetés nem volt, hiszen az már a korábbi hónapokban is látszott, hogy a szja-hatásból megmaradó elkölthető jövedelem képtelen felfelé húzni a forgalmi adatokat.

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
622 902
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
622 902
Közösség

Gyöngyösi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyöngyös Kossuth L. u. 1 3200 Magyarország Tovább

SUM 0243

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása korai ill. közepesen korai. Az elsõrendû... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 107

Átlagos értékelés: 4.9