Jó évet zárhat az agrárium

Jó évet zárhat az agrárium

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Eltűnt a stressz a szántóföldi növényeket termelő gazdák udvaráról, ugyanis az ágazat várhatóan idén 30-35 milliárd forint profitot termel. A gabona hektárján 50-60 százalékos profitrátát lehet átlagosan elérni és a zöldség-gyümölcs termelők is megtalálták a belső piaci lehetőségeiket. A nagy "hozam" annak köszönhető, hogy Európa több nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező országában is aszályos év volt, így foghíjas az árualap.
A nagy "hozam" annak köszönhető, hogy Európa több nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező országában is aszályos év volt, így foghíjas az árualap, az exportpiacok képesek lennének a teljes magyar gabonatermést felszívni.

Ráadásul idén nem alakult ki árhisztéria a zöldségeknél és gyümölcsöknél, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tavalyi, elszállt árak után a kereskedők most hajlandóak (ha lassan is) beépíteni a művelési költségek emelkedését a kiskereskedelmi árakba. A KSH adatai szerint a továbbra is erős, 35,3 százalékos agrártermékár-növekedés elsősorban a gabonafélék világpiaci áraihoz igazodva alakult ki. Idén ugyanis némi feszültséget generált a piacon, hogy a nagy gabonakészletek csökkenést mutattak világszerte és a pénzpiaci válság több nem szakmai befektetőt is az agrárbizniszbe "sodort" − a tőkét gabonában kötötték le.


Növekedett a gabonafélék termelői ára
A KSH júniusi adatai szerint 2010 azonos időszakához képest 80,8 százalékkal volt magasabb a gabonafélék termelői ára, míg az ipari növényeké 18,9 százalékkal − ezen belül az olajnövényeké 28,9 százalékkal növekedett. Az idei első hat hónapban a termelői árak 41,4 százalékkal haladták meg a 2010 azonos időszakában mérteket, ugyanakkor a költségek 15,5 százalékkal voltak magasabbak. Ez utóbbinak csak egy része tudott beépülni a termelői árakba.

A zöldségfélék ára a kedvezőbb időjárás miatt jelentősen, 13,7 százalékkal mérséklődött az elmúlt év hasonló időszakához képest. Igaz, a paradicsom és az uborka árát a jobb hozamok mellett a német hasmenésjárvány okozta fogyasztáscsökkenés is erősen lefelé nyomta, előbbi 40, utóbbi 15 százalékkal került kevesebbe, mint tavaly. A gyümölcsök termelői ára azonban ennél erőteljesebb, 27,9 százalékos növekedést mutat, ugyanakkor ha a 70, 6 százalékos drágulást jelző 2011. májusi indexszel vetjük össze, akkor jelentős a csökkenés itt is.

A kiskereskedelmi forgalom volumene − a naptárhatástól megtisztított adatok alapján − 2011. májusban 0,7 százalékkal nőtt, az év első öt hónapjában lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi értékesítés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit. Az elemzők ennél jobb adatokra számítottak, ám nagy meglepetés nem volt, hiszen az már a korábbi hónapokban is látszott, hogy a szja-hatásból megmaradó elkölthető jövedelem képtelen felfelé húzni a forgalmi adatokat.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bendőzörejek

a bendőtartalom (->gyomor) erjedéséből keletkezett gázbuborékok egyesüléséből kialakuló... Tovább

zárt tenyészet

olyan tenyésztési forma, amely huzamosabb ideig nem vesz igénybe idegen tenyészállatot. s... Tovább

Tovább a lexikonra