A baromfi ágazat versenyképességét javítja egy osztrák-magyar kezdeményezés

Hirdetés

Javulhat a baromfiágazat versenyképessége

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Keszthely, 2011. május 24., kedd (MTI) - A minőségi oktatást, a kutatás-fejlesztést és az innovációt, valamint az agrárium fejlesztését egyaránt szolgálja a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem és a Pannon Egyetem Georgikon Kara között létrejött megállapodás, amelyet kedden jelentettek be Keszthelyen.
Osztrák-magyar kezdeményezés hatására javul  a baromfi ágazat versenyképessége

    A hároméves együttműködésről szóló megállapodás aláírása és az erről tartott keszthelyi konferencia sajtótájékoztatóján Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora közölte, a világ egyik vezető állatorvos-tudományi egyeteme és a magyar agrár felsőoktatás közötti kapcsolat révén  létrehozzák a Baromfi Kiválósági Központot. Az oktatást, a kutatást és a gazdaságot egyaránt szolgáló projekt eredményei nemcsak Magyarországon és Ausztriában, hanem az egész Európai Unióban hasznosíthatók lesznek majd.

    Sonja Hammerschmid, a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem rektora szerint a határok nélküli kutatás-fejlesztés terén jelentős lépés a két egyetem közötti kapcsolat, amely a baromfi ágazat egészségügyi és minőségbiztosítási területeire terjed ki. A tudás és a tapasztalatok cseréje nemcsak a tudományos életet, hanem a gazdaságot is befolyásolja.

    Dublecz Károly, a Georgikon kar dékánja úgy fogalmazott: a hazai felsőoktatásban egyre fontosabb a kapcsolat a gazdasági élet szereplőivel, márpedig a két egyetem kiváló kutatási központ, amely akkor hatékony, ha a baromfiszektor is profitálni tud az eredményeiből.
  
 Michael Wurzer, az osztrák baromfiágazat elnöke úgy vélekedett, hogy egyre magasabbak az elvárások a baromfitermékekkel, így a hússal és a tojással kapcsolatban, ezért igen jelentős ez a kapcsolat a tudomány és a gazdaság között.
    Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke arra emlékeztetett, hogy Magyarországon több mint 60 ezer munkavállalónak ad napi megélhetést ez az ágazat, a termék tanács pedig 1800-nál is több vállalkozás szakmai érdekvédelmi képviseletét látja el. Ma az a legfontosabb, hogy meg kell tanulni a megemelkedett költségek mellett gazdaságosan termelni és hatékonynak lenni.
    Az MTI kérdésére, hogy milyen problémák megoldásában várnak eredményt a közös projekttől, Dublecz Károly azt mondta: az élelmiszerbizontság, vagy a szalmonellafertőzések visszaszorítása terén vannak feladatok, de egy már létrehozott honlapon keresztül szaktanácsadással is segítik a termelőket más problémák megoldásában.
Hirdetés

Forrás: www.mti.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

csírázóképesség

a csíranövény fejl.-e a csíraérettség és a csírázás külső feltételeinek (hő, levegő,... Tovább

kollapszus (sokk, collapsus, shock)

a körzeti vérkeringés súlyos zavara, amely elsősorban abból adódik, hogy vérvesztés v. a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.