notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Iskolaalma az iskolatej mellett

Hirdetés

Iskolaalma az iskolatej mellett

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az egészséges táplálkozás brüsszeli hívei a sok elhízott iskoláskorú láttán immár szervezett módon próbálják meg rászoktatni a gyerekeket a gyümölcsevésre. A szerencsések ezután az iskolatej mellé itthon ingyen almát is kaphatnak. A 90 millió euróval támogatott programmal a magyar almatermesztők is jól járhatnak.
Iskolaalma az iskolatej mellett

A program elsődleges célcsoportja a 6-10 éves korosztály, de a tagállamok ennél többet vállalva akár a bölcsődéknek vagy a középiskoláknak is szállíthatnak napi rendszerességgel friss gyümölcsöt. Az Európai Bizottság 90 millió euróval támogatja, hogy a tagországok gyermekei naponta kapjanak egy-egy friss gyümölcsöt, vagy zöldséget. Az egyes tagállamok azonban ennél többet is vállalhatnak, így az uniós dotációt kiegészítve nemzeti támogatást is nyújthatnak a kísérő intézkedések finanszírozására.

 

 

Almát gyermekeinknek

 

 

Az iskolások ehetnének akár banánt vagy ananászt is, de a a friss vagy feldolgozott zöldségek és gyümölcsök kiválasztásánál a tagállamoknak figyelembe kell vennie a termékek szezonális jellegét, elérhetőségét, de a környezetvédelmi szempontokat is érvényesíteni kell. Magyarországon így kézenfekvő az alma kiválasztása. A külföldi tapasztalatok szerint a termelők előre egyeztetett módon, közvetlenül a tanintézményekbe szállítanák a gyümölcsöt. Az átvételi igazolás ellenértékét a kifizető ügynökség, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal később átutalná a programban részt vevő gazdálkodónak.
Az uniónak az iskolaalma-programban állítólag az a kívánsága, hogy az uniós jelképekkel ellátott kosárból kell kínálni a gyümölcsöt. Az akció keretében támogatott ételt Brüsszel nem engedi a menzai menühöz keverni. A tapasztalatok szerint az a legjobb, ha az egyik korai tanórán, a tanár felügyelete alatt áldoznak az oktatási időből a gyümölcs közösségi elköltésére, mert ilyenkor a diákok nem dobálóznak vele, hanem megeszik.
Magyarország évente 2,1 millió eurós, 69 százalékos brüsszeli támogatást kaphat. Ezzel, a 60 forintos kilónkénti árat figyelembe véve, csakem 800 tonna alma megvásárlását tennék lehetővé. Ekkora mennyiség már az évek óta fillérekért termelő hazai gazdákat is helyzetbe hozhatja. Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy minden piacteremtő uniós támogatás segít a hazai termelőknek, és hosszabb távon az egészséges táplálkozást ösztönzi. Az igazgató véleménye szerint az iskolaalma-program akkor lehet sikeres, ha nem a kisebb termelők házalnak gyümölcsükkel, hanem az uniós szabályozás szerint működő tészek, a termelők értékesítő szövetkezetei állapodnak meg a kedvezményezettekkel.
Az iskolaalma program itthon nem minden előzmény nélkül való, igaz, félig-meddig kényszerből, de Magyarország úttörő szerepet vállalt. A tavaly őszi árzuhanás idején, amikor kilónként csak 10 forintot fizettek a léalmáért, a Magosz iskolaalma programjába bevont helyiségekben minden általános iskolás, óvodás és bölcsődés kapott naponta egy almát, amelyet 65 forintos kilónkénti áron szállítottak a szabolcsi gazdák a településekre.

Hirdetés

 

Hirdetés

 


Féláron a hazai alma

 

 


A gyenge forint itthon jót tesz a hazai gyümölcsök kínálatának. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet árfigyelői szerint a napokban az euró-forint átváltási arányának köszönhetően harmadával, felével olcsóbbak, mint a hasonló külföldi. A fővárosban most kilónként jellemzően 98-249 forintért lehet magyar almát vásárolni, míg az olasz és osztrák almát leginkább a 299-399 forintos ársávban kínálják.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
226 724
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 469 845
Közösség

albuminok

az egyszerű ->fehérjék egyik csoportja, ezek, a —>globulinoktól eltérően, desztillált... Tovább

boksz

az istállóépületben az állatok elkülönítésére szolgáló rekesz. Az elkerített részben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 184

Átlagos értékelés: 4.7