Iskolaalma az iskolatej mellett

Iskolaalma az iskolatej mellett

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az egészséges táplálkozás brüsszeli hívei a sok elhízott iskoláskorú láttán immár szervezett módon próbálják meg rászoktatni a gyerekeket a gyümölcsevésre. A szerencsések ezután az iskolatej mellé itthon ingyen almát is kaphatnak. A 90 millió euróval támogatott programmal a magyar almatermesztők is jól járhatnak.
Iskolaalma az iskolatej mellett

A program elsődleges célcsoportja a 6-10 éves korosztály, de a tagállamok ennél többet vállalva akár a bölcsődéknek vagy a középiskoláknak is szállíthatnak napi rendszerességgel friss gyümölcsöt. Az Európai Bizottság 90 millió euróval támogatja, hogy a tagországok gyermekei naponta kapjanak egy-egy friss gyümölcsöt, vagy zöldséget. Az egyes tagállamok azonban ennél többet is vállalhatnak, így az uniós dotációt kiegészítve nemzeti támogatást is nyújthatnak a kísérő intézkedések finanszírozására.

Almát gyermekeinknek

Az iskolások ehetnének akár banánt vagy ananászt is, de a a friss vagy feldolgozott zöldségek és gyümölcsök kiválasztásánál a tagállamoknak figyelembe kell vennie a termékek szezonális jellegét, elérhetőségét, de a környezetvédelmi szempontokat is érvényesíteni kell. Magyarországon így kézenfekvő az alma kiválasztása. A külföldi tapasztalatok szerint a termelők előre egyeztetett módon, közvetlenül a tanintézményekbe szállítanák a gyümölcsöt. Az átvételi igazolás ellenértékét a kifizető ügynökség, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal később átutalná a programban részt vevő gazdálkodónak.
Az uniónak az iskolaalma-programban állítólag az a kívánsága, hogy az uniós jelképekkel ellátott kosárból kell kínálni a gyümölcsöt. Az akció keretében támogatott ételt Brüsszel nem engedi a menzai menühöz keverni. A tapasztalatok szerint az a legjobb, ha az egyik korai tanórán, a tanár felügyelete alatt áldoznak az oktatási időből a gyümölcs közösségi elköltésére, mert ilyenkor a diákok nem dobálóznak vele, hanem megeszik.
Magyarország évente 2,1 millió eurós, 69 százalékos brüsszeli támogatást kaphat. Ezzel, a 60 forintos kilónkénti árat figyelembe véve, csakem 800 tonna alma megvásárlását tennék lehetővé. Ekkora mennyiség már az évek óta fillérekért termelő hazai gazdákat is helyzetbe hozhatja. Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség, Gyümölcs Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy minden piacteremtő uniós támogatás segít a hazai termelőknek, és hosszabb távon az egészséges táplálkozást ösztönzi. Az igazgató véleménye szerint az iskolaalma-program akkor lehet sikeres, ha nem a kisebb termelők házalnak gyümölcsükkel, hanem az uniós szabályozás szerint működő tészek, a termelők értékesítő szövetkezetei állapodnak meg a kedvezményezettekkel.
Az iskolaalma program itthon nem minden előzmény nélkül való, igaz, félig-meddig kényszerből, de Magyarország úttörő szerepet vállalt. A tavaly őszi árzuhanás idején, amikor kilónként csak 10 forintot fizettek a léalmáért, a Magosz iskolaalma programjába bevont helyiségekben minden általános iskolás, óvodás és bölcsődés kapott naponta egy almát, amelyet 65 forintos kilónkénti áron szállítottak a szabolcsi gazdák a településekre.


Féláron a hazai alma


A gyenge forint itthon jót tesz a hazai gyümölcsök kínálatának. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet árfigyelői szerint a napokban az euró-forint átváltási arányának köszönhetően harmadával, felével olcsóbbak, mint a hasonló külföldi. A fővárosban most kilónként jellemzően 98-249 forintért lehet magyar almát vásárolni, míg az olasz és osztrák almát leginkább a 299-399 forintos ársávban kínálják.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

szamáröszvér

szamárkanca és lómén ivadéka. Durvább szervezetű a lóöszvérnél, feje otromba, szerzete... Tovább

Ceylon (Ceb 9982)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra