csillagfürt (Lupinus L.)

Kiszállító és termelő kereső

csillagfürt (Lupinus L.)

hirdetes

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Egyiptomban mintegy 4000 éve vonták termesztésbe. Már az ókorban leírták, hogy két gabona közé iktatva javítja a terméskilátásokat. Nem ismervén nitrogéngyűjtő szerepét, ezt annak tulajdonították, hogy a "csillagok erejével" gazdagítja a földet. Egynyári, áttelelő és évelő fajai hozzánk a múlt század elején kerültek be. Gümőkkel (gyökérgümők) bőven tűzdelt gyökérzete 1,5—2 m-re hatol le. A fehér virágú csillagfürt (L. albus) mindig elágazó, a keskeny levelű csillagfürt (L. angustifolius) nem. A sárga virágú csillagfürtnek (L. luteus) mindkét típusa előfordul. A levélforma és levélszín jellemző a fajra. Keskeny a keskenylevelű, széles a fehér virágú csillagfürt levélkéje. A sárga virágú csillagfürt világos levelű fajtái elágazók, a sötétzöld levelűek nem. A virágszín is jellegzetes. A sárga virágú árnyalataitól eltérők a keskenylevelű csillagfürt sárgás- v. sötétzöld, ül. kékesvörös virágai. A fehér virágúban kékes színeződés is észlelhető. Valamennyi vad csillagfürt felnyíló hüvelyű, pergésre hajlamos, kemény magvú. A hátrányos tulajdonságokat a nemesítés módosította. Ugyancsak csökkent a mérgező alkaloidok mennyisége is a kultúrfajtákban. A sárga virágú csillagfürt spartein- és lupinin-, a többi lupinin-, lupinidin-, lupanin-, néha oxilupinin-tartalmánál fogva volt veszélyes. Ezek az alkaloidák, amelyek a májgyulladással járó —>lupinózist idézhetik elő, a keserű csillagfürtben 0,5—2,5%, a nemesített édes csillagfürtben 0,005—0,01% erejéig fordulnak elő. így az utóbbiak magva más abrakkal keverve, zöldtömegük és szénájuk pedig kezelés nélkül etethető. A csillagfürt a savanyú talajon díszlik, vízigényes. Márciusban vethető, takarmánynak v. zöldtrágyának 12, magnak 24—40 cm sortávra, 3—4 cm mélyre, 120— 190 kg/ha maggal. Legelőnek szakaszosan vetik és bimbózáskor legeltetik. Zöldetetésre a virágzás kezdetén kaszálják és — a puffasztó hatás mérséklése végett — más takarmánnyal keverten etetik. Zöldtrágyának a gyenge homokon hüvelyéréskor szántják alá. Ugyanekkor érdemes silózni is, csalamádéval keverve. Magnak akkor aratják, amikor a hüvely már barna és benne a magok keményednek. Jelentősége az utóbbi időben nőtt; sokat enyhíthet a fehérjetakarmány-ellátás gondjain ott, ahol igényesebb hüvelyesek (pl. a szója) kevésbé termőképesek. Az évelő cs. v. erdei cs. (L. pofyphyllus Lindl.) élénk — piros, sárga, kék — színű virágokkal pompázó dísznövény. Emellett etetésre is vetik erdőségekben.
hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Használd fel az almahéjat

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az alma a legismertebb gyümölcsök közé tartozik az egész világon, a héját viszont csak nagyon kevesen szeretik. Ez hatalmas hiba, mivel az almahéj az egyik legértékesebb, legjobb...

Neveljünk sövényt fagyalból

A legtökéletesebb sövénynövény - A fagyal ültetése, gondozása, metszése

Ennek a növénynek ott van a helye mindenkinek a kertjében, mostani cikkemben bemutatom nektek a fagyalt, ami tényleg a kertek egyik legtökéletesebb sövénynövénye, tartsatok velem,...

Tudj meg mindent az őszirózsáról

A hidegebb évszak üde színfoltja – Az őszirózsa

Sajnos nagyon csekély az ősszel virágzó növények száma, ennek (is) köszönhető az őszirózsa osztatlan sikere és népszerűsége. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek erről...

A fokföldi ibolya gondozása

Virágozzon egész évben a fokföldi ibolya – Tippek/trükkök szakértőktől

A fokföldi ibolya szinte minden egyes lakásban megtalálható, ez nem véletlen, mivel nagyon szép, virágai pedig egész évben díszítenek – de csak akkor, ha tudjuk, hogyan kell...

Nem ehető a halloween-i tök

Véletlenül se edd meg – Mérgező a halloweeni tök belseje!

Még a NÉBIH (ide kattintva olvashatő a közlemény) is felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető. Ráadásul...

A tartósítás legjobb módja – Készítsünk húsbefőttet!

Furcsa, de szuper módszer – Így készül a húsbefőtt!

Sokan furcsán néznek rám, amiért azt mondom, hogy ez a módszer nagyon szuper, pedig tényleg az! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a húsbefőttről, tartsatok velem és...

Készítsünk naspolyasajtot

A legízletesebb téli csemege – Készítsünk naspolyasajtot!

Bevallom, sokáig én sem szerettem a naspolyát, ennek az okát meg sem tudom mondani. Szerencsére egyik ismerősöm addig-addig erősködött, hogy kóstoljam meg az ő naspolyáját,...

Igyunk gyógyteákat

Vedd fel a harcot a betegségekkel - Gyógyteák a téli hónapokra

Az őszi/téli időszakokban nagy szüksége van szervezetünknek a támogatásra, mivel nagyon sok veszély fenyegeti. Mostani cikkemben olyan gyógyteákat mutatok nektek, amik segítenek...

Banánhéj felhasználása a kertben

Banánhéj felhasználása a kertben

Szinte mindent fel tudunk használni, amit a háztartásban megtalálhatunk, még a különféle élelmiszereket is! A most következő cikkben szakértőnk azt mutatja meg nektek, hogyan...

Minden a viaszvirágról

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

Létezik egy virág, ami teljesen úgy néz ki, mintha porcelánból lenne, nekem hihetetlenül tetszik, remélem, hogy nektek is elnyeri a tetszéseteket! Nézzük, mit kell tudni a...

Használd fel te is a kókuszháncsot

Csodákra képes, mégsem ismeri senki – A kókuszháncs felhasználása

Hihetetlen, mennyire sokoldalú, mégsem ismeri szinte senki, mostani cikkemben elmondok nektek mindent a kókuszháncsról, valamint a kókuszháncs felhasználásáról, érdemes most is...

Használjuk fel a faleveleket!

Ne égesd el, ne dobd ki! - Használd fel az őszi faleveleket!

Nem kell kidobnunk a lehullott a faleveleket, sőt, nagy hibát követünk el, ha ezt tesszük, de akkor is, hogyha elégetjük! Mostani cikkünkben megmutatjuk, hogyan lehet felhasználni...