Az inkagumó termesztése

hirdetes

Diétás burgonya a kertből – A yacon termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Habár első ránézésre egy hosszúkás burgonyához hasonlít, az inkagumó (Smallanthus sonchifolius) valójában sokkal közelebb áll a gyümölcsökhöz, már ami az ízét illeti. Képzeld el a görögdinnye, az alma, a körte és a zeller keverékét, és így nagyjából megkapod azt, amit az inkagumó kínál – mindezt a kínai sulyom termésének textúrájával. Az inkagumó (vagy „yacon”) egyesek szerint jó hatással van az emésztőrendszerre, az immunrendszerre, és a cukorbetegek édesítőként is alkalmazhatják. Érdekesnek hangzik? Akkor íme minden, amit egy kertésznek az inkagumó termesztéséről tudnia kell!

Hasznos tanácsok az inkagumó termesztéséhez

Általános tudnivalók az inkagumóról

Az inkagumó egy évelő gumós termésű növény, amely Dél-Amerikából származik. Virágai apró, aranyszínű napraforgókra hasonlítanak, amelyek zöld leveleik között tündökölnek. Eredeti neve, a „yacon” egy inka eredetű kifejezésből ered, amely „vizes gyökeret” (vagy „vízgyökeret”) jelent. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy egy igazán lédús termésről beszélünk. A gumók több színűek is lehetnek, úgymint vörös, lila, citromsárga és rózsaszín, Dél-Amerikán kívül azonban a fehérek a legelterjedtebbek.

Ideális körülmények között az inkagumó akár 1,8 méter magasra is megnőhet, legfontosabb részei azonban a talaj alatt helyezkednek el. Ez a haszonnövény két csoport gumót növeszt. Az egyik csoport közelebb van a talajhoz – ezek alkotják kisebb, szaporodásért felelős gyökérzetet. A nagyobb gumókból álló csoport mélyebben helyezkedik el – ezekben tárolja a növény az energiatartalékait.

hirdetes

Az inkagumó fajtái

Az inkagumóhoz nem egyszerű hozzájutni, ezért valószínűleg nem sok lehetőséged lesz a válogatásra. Ha azonban találsz egy jó termelőt, akkor a következő fajták közül érdemes választani.

Beyka – Habár a Beyka inkagumó termése kevésbé ízletes, meglehetősen sokat terem. Érdemes inkább megfőzve fogyasztani. Kevésbé hajlamos szétrepedni nedves talajban, mint más fajták, és korábban is érik azoknál.

hirdetes

Bogachiel – Remek választás azoknak, akik először terveznek inkagumót termeszteni. A Bogachiel egy gazdagon termő fajta, ami a szüretelése után sötétebb vörös színt vesz fel, citromsárga hússal. Sok virágot hoz, termései pedig édesek.

Late Red – Ennek a fajtának fűrészes élű levelei és vörös szárai vannak. A gumók barnák, húsuk pedig narancssárga színű. Kifejezetten kompakt növények, így ideálisak szűkösebb kertekbe.

New Zealand – Ez a fajta szőrös, vörös levelekkel és szárakkal rendelkezik, és méretes gumókat terem (mind étkezésre, mind újraültetésre).

Sol Duc – Egy másik kiváló opció kezdő inkagumó-termesztőknek. Ez a rendkívül édes fajta először vörös színű, majd érésével folyamatosan besötétedik, és szüreteléskor már szinte teljesen fekete színű.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Konrad Lorenz Természet- és Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Utcán talált kóborló, sérült állatok befogadása, gazdához... Tovább

Permetezés

Permetezés. A legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer. Lényege az, hogy különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés