A megfelelő tárolási hőfokon, hűtve érkező árut már nem kell a tovább hűteni, csak hőfokon tartani

Takarékossági ötletek a hűtéstechnológiában

Hangosi Gábor
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hűtéstechnikai energia megtakarítási javaslatok, amelyek segítségével a működtetési költségek hosszú távon csökkenthetőek. A gyártó és a megrendelő közös célja, hogy a hűtőkamra vagy hűtőház működtetése során felmerülő energiaköltségeket már a tervezés-kivitelezés szakaszában figyelembe vegyék, illetve minimalizálják azokat. Ez a hosszú távú működtetési költségeket csökkenti, tehát lényeges az előre átgondolt, megfontolt tervezési munka. Álljon itt néhány példa, hogy hosszú távon milyen intézkedésekkel tud a felhasználó a hűtőterek esetén működtetési költséget csökkenteni:
Mélyhűtők esetén mindenkor szükséges a szigetelt panelpadozatot alkalmazni, a padló szétfagyásának elkerülése érdekében

Szigetelt panelpadozat


Mélyhűtők esetén mindenkor szükséges a szigetelt panelpadozatot alkalmazni, a padló szétfagyásának elkerülése érdekében. Normál kamrák esetén a panelpadozat elhagyható, ami a beruházási költségeket csökkenti, valamint a hűtőkamra padlójának tisztántartását megkönnyíti. Energia megtakarítás szempontjából azonban érdemes megfontolni a normál hűtőkamrák szigetelt panelpadozatának kivitelezését. A beruházási költségeket növeli, de hosszú távon jelentős üzemeltetési energiaköltséget takaríthat meg a felhasználó.

PVC szalagfüggönyA hűtőkamrák üzemeltetése során a leggyakoribb üzemeltetési energiaveszteség a hűtőkamra ajtó nyitva felejtésén alapul. Ez nemcsak a véletlenül nyitva hagyott ajtókra vonatkozik, hanem a betárolás, árurakodás, áruválogatás miatt előforduló hőveszteségekre is. A kamraajtó kinyitásakor a hűtött térből jelentős hideg levegő távozik és a hűtőgépészetnek az adott hűtési igény alapján újra le kell hűteni a kamrát a beállított hőfokra. Ez minden ajtónyitáskor jelentős többletterhelést ad a hűtőgépészetnek, ami plusz energiafogyasztással jár. Jelentős energiát takaríthatunk meg éves szinten, ha az ajtónyílásokba PVC szalagfüggönyt is teszünk, ezáltal a nyitott ajtó esetén nem jelentkezik akkora hőveszteség.

Ajtó nyitva hagyására figyelmeztető vészjelzésOpcióként beszerelhető hang- és fényjelzéssel ellátott vészjelző, amely időrelével kiegészítve a megadott időt túlhaladva vészjelzést ad, így a nyitva felejtett ajtókból adódó energia veszteség megoldódik.

Hűtőláncban érkező árukA megfelelő tárolási hőfokon, hűtve érkező árut már nem kell a tovább hűteni, csak hőfokon tartani. A hőntartás energia igénye kevesebb, mint a lehűtési folyamaté. Ezért fontos ellenőrizni, hogy a beérkező hűtött áruk hőfoka megfelelő legyen, ezáltal vállalkozásunk szintén jelentős energiát takaríthat meg.

Éjszakai betárolásHuzamosabb ideig tartó, nagyobb mennyiségben érkező áruk betárolását érdemes az éjszakai órákra időzíteni. Az éjszaki órák során a külső hőmérséklet is hűvösebb, valamint az elektromos energiafogyasztás is kevesebbe kerül. Rendszeres éjszakai betárolás időzítés esetén éves szinten nagymértékű megtakarítást érhetünk el.

Csoportaggregát vagy csoportkompresszoros hűtésMegfelelő nagyságú hűtőteljesítmény igény felmerülésekor javasolt csoportaggregátos hűtés kialakításán gondolkodni, hiszen annak működtetése jóval gazdaságosabb, mint az egyedi aggregátos (minden hűtőtérnek saját hűtőaggregát) megoldás.

Mik a csoportaggregátos hűtés előnyei? A csoportaggregát esetén az indulási áramfelvétel kisebb (késleltetett kompresszorindítás), így az elektromos hálózatot kevésbé terheli. A csoportaggregát egyszerre több helyiség hűtését látja el, a hűtési igényeknek megfelelően. Kompresszor meghibásodás esetén a többi kompresszor tovább biztosítja a hűtést. A legfőbb energiatakarékossági jellemzője azonban az, hogy csak a szükséges számú kompresszor működik egy időben, azaz a felvett energia mértéke minimalizálva van. A csoportaggregátos hűtés esetén – a teljesítményből adódóan – nagyszerűen és gazdaságosan használható a hőcserélővel megoldott technológiai melegvíz előállítási lehetőség.

Légfüggöny alkalmazásaNagyobb méretű hűtőházak, hűtőkamrák illetve nagyobb ajtónyílások esetén gazdaságos lehet a légfüggöny alkalmazása, amennyiben azt a ki- és betárolás forgalma vagy az ajtók nyitva tartási ideje indokolja. Ezáltal a kívülre felszerelt légfüggöny a hűtőkamra hideg levegőjét nem engedi rögtön távozni, így energia takarítható meg. A légfüggöny ajtónyitás kapcsolóval van ellátva, tehát csak nyitott ajtó esetén lép működésbe. A légfüggöny nem csak hűtési energiát takarít meg, hanem nem engedi a repülő rovarokat a kamrába bejutni, ami a hűtőkamra higiéniáját javítja.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

szálhűtlenség

a ->juh betegsége v. elégtelen táplálása következményeként a ->gyapjúszál vékonyabb lesz... Tovább

Érdi Macskaotthon és Kórház

Állatvédõ szervezet Dr. Tóth Pál   Cím: Érd Mûvezetõ u. 50. 2030 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra