A hűtőkamra energia fogyasztása nagymértékben függ a hűtőteljesítménytől

Hűtéstechnikai tervezés - kivitelezés - hűtőkamrák építése

Hangosi Gábor
Hirdetés

A modern hűtőkamrák kétkomponensű poliuretán hab szendvicspanelből készülnek. A szendvicspanelek használatával megfelelő hőszigetelő képességű kamra építhető, amely a hűtendő termékeknek megfelelő környezetet nyújt. A hűtőkamrák ipari panelekből épülnek, amely által költséghatékony megoldást jelentenek. A panelek találkozásánál a belső sarkokban íves PVC elemeket használunk, melyek segítségével a sarkok is megfelelő higiéniai szinten tarthatók. A kamrapanelek csatlakozása hőhídmentes panelkapcsolatokkal van kialakítva, a sarkok és a tető-oldalfalak találkozásánál a panelek belépcsőzhetők, a megfelelő hőszigetelő képesség megtartása érdekében.
A modern hűtőkamrák kétkomponensű poliuretán hab szendvicspanelből készülnek

Hűtőkamrák


A hűtőkamrák többféle kivitelben választhatóak, a RAL festett kiviteltől a rozsdamentes acél kivitelig. Alapesetben a RAL festett kivitelt ajánlom, ez a legkedvezőbb árú kivitel és a szakhatósági előírásoknak valamint a HACCP követelményeknek is maradéktalanul megfelel.

Normál hűtőkamrák (0/+5 ºC) esetén a padozat szigetelés elhagyásával a beruházási költségek csökkenthetők, ez a célszerű húshűtő és tejhűtő kamrák esetén is. Mélyhűtő kamrák (-18/-20 ºC) esetén a padozatszigetelést minden esetben szükséges, alapesetben pl. a kedvező árú ipari csúszásmentes Hexafloor borítású padozatszigetelés használható. Nagyobb méretű hűtőterek, hűtőházak esetén a padozatszigetelés a teherelosztó beton alá kerül lefektetésre, és elektromos fűtőszálat is tartalmaz.

A panelvastagságokról:A panelek vastagsága 60 mm-től 200 mm vastagságig terjedhet. A normál hűtőkamra (0/+5 ºC) szendvicspanel falainak vastagsága általában 80 mm. A mélyhűtő (-18/-20 ºC) kamrák falvastagsága 120 mm. Speciális esetekben (pl.: kültéren felépített kamra, vagy sokkoló és gyorslehűtő kamrák) az oldalfalak vastagságát javasolt megnövelni a minél hatékonyabb szigetelés érdekében.

Egybeépített kombinált hűtőkamra?Amennyiben a hűtési igény és tárolókapacitás indokolja, több hűtőkamrát kell terveznünk céljaink eléréséhez. Ilyen esetekben javasolt a kezdeti tervek elkészítésekor úgy kalkulálni, hogy a hűtőkamrák lehetőség szerint egy blokkban, összeépítve kerüljenek felépítésre. Ily módon nagyságrendekkel olcsóbb lehet a beruházásunk, hiszen a hűtőkamrák közös válaszfallal is beépíthetőek! A mélyhűtő és normál hűtőkamrák esetén is érvényes az összeépítés-kombinálás lehetősége, hiszen az önálló egységet képező mélyhűtőhöz csatlakoztatható a normál hűtőkamra.

A méretekről:A hűtőkamra mérete tetszőleges lehet, elsősorban a megrendelő igénye határozza meg a kamra méretét. Célszerű a későbbi, esetlegesen nagyobb kapacitás igénnyel előre kalkulálni. Hűtőkamráinkat egyedi méretre gyártják a már kész tervrajzok alapján, vagy a telepítés helyszínén egyezetve a megrendelő igényeivel. A rugalmas kialakításnak köszönhetően (általában) lehetőség van meglévő helyiség méretpontos panelezésére is. A standard magasság 2300 mm, de ettől bármilyen irányban eltérhet a megrendelő. Célszerű azonban a belső rakodási lehetőségeket is figyelembe venni. Pl. 3000 mm belmagasságú hűtőkamrában nem tud senki igazán magasra pakolni, nehézkes és balesetveszélyes létráról pakolni, ráadásul a felesleges kamratérfogatot is hűtenünk kell.

Az ajtókról:Az ajtók standard kivitelben nyílóajtók, a hűtési igénynek megfelelő kivitelben. Az ajtóméret tetszőleges, általánosan használt tiszta nyílásméret a 900x1900 mm. Standard kivitelben az ajtók műanyag burkolatú zárszerkezettel (kulccsal zárható, belülről vésznyitóval rendelkezik) és műanyag burkolatú zsanérzattal készülnek. Ez költséghatékony megoldás, a funkciónak is megfelel, ráadásul megbízható szerkezetek. Az ajtókeretek a normál hűtőkön általában rozsdamentes U-profil tokszerkezetek, a mélyhűtők esetén rozsdamentes acél, hőhídmentes fűtött tokszerkezet. Igény szerint habosított (hőszigetelt) ajtókerettel is szállíthatók a hűtőkamrák. Szintén egyedi igény szerint rozsdamentes hűtőkamra zár és rozsdamentes zsanér is használható.

Hirdetés

Gyakran ismételt kérdések


Hogyan csökkenthetőek a beruházási költségek?

Elsősorban az ipari panelekből épített hűtőkamrák használatával, mivel ezek a panelek folyamatos gépsoron kerülnek gyártásra, így az ár-érték arányuk a legkedvezőbb. Normál kamráknál jelentősen csökkentheti a beruházási költségeket, ha a hűtőkamra szigetelt padozat nélkül, U-profilokra kerül felépítésre. Ez azt jelenti, hogy a külső és belső járófelület szintje megegyezik, a kamra padozata nem kerül beépítésre. A padozatszigetelés nélküli kamra tisztántartása is könnyebb, így a kamra könnyebben takarítható, ami újabb költségmegtakarítást eredményez. (Meg kell itt említenünk azonban, hogy a padozatszigetelés hiánya miatt az energia költségek növekedni fognak, mivel nagyobb hőveszteség fog jelentkezni).

További megtakarításra ad lehetőséget – amennyiben nem szükséges kulcsos zárható zárszerkezet – ha egy egyszerű ajtónyitó szerkezettel szereljük fel a hűtőkamrát. Ilyen esetben megtakarítás lehetséges a zsanéroknál is, amikor egy egyszerű műanyag burkolatú zsanért szerelünk fel.

Hogyan szállítják a hűtőkamrát a telephelyemre? Hogyan fog beférni?

A hűtőkamrák mindig lapraszerelt állapotban kerülnek leszállításra (kivéve az egyedi borhűtőket). Így a telepítés helyszínére panelenként történik a beszállítása, majd a hűtőkamra felépítésekor a panelek szintén egyesével kerülnek a helyükre. Az első osztályú panelek védőfóliával ellátva érkeznek, így a szállítás közben nem sérülnek meg. Mivel előzetesen helyszíni megtekintés vagy egyeztetést követően kerülnek a panelek legyártásra, így a hűtőkamra a helyére biztosan be fog férni. Ha a beépítési méretek időközben mégis változnak, akkor haladéktalanul írásban értesíteni kell a kivitelezőt.

Milyen előkészületeket kell tenni a hűtőkamra felépítéséhez?

A legfontosabb, hogy az aggregát egység telepítési helyén a megfelelő elektromos energiaellátás és áramköri megszakító biztosítva legyen (1 vagy 3 fázis, teljesítménytől függően). A bekötéshez egy kötődobozra van szükségünk.

A hűtőkamra kondenzvize az elpárologtató egységnél keletkezik (a kamrán belül), így a cseppvíz elvezetéséről gondoskodni kell. Ezt a kamrán belül a kivitelező végzi, a kamrán kívül a bűzelzárt lefolyót azonban biztosítani kell. Ez lehet meglévő szifonba kötés vagy erre a célra kialakított falsíkba süllyesztett lefolyó. A lefolyónak a kamratest mögött vagy oldalfalánál kívül kell lenni.

A hűtőkamra fogadására kialakított helyiségnek szintezett, sík, teherhordó aljzattal kell rendelkeznie.

Kültéri kamra esetén a kamratest fölé csapadékvédő tetőszerkezetet kell kialakítani és javasolt a direkt napfénytől való védelem is.

Milyen lépésekből áll a hűtőkamra építése?

Padlós kamráknál első lépésben a panelpadozat lefektetése történik, padló nélküli hűtőkamrák esetén U-profilokat rögzítenek le az aljzathoz. Ezt követően történik az oldalfalak felállítása, majd a kamratető beemelése. Legvégül az ajtó felszerelése, a panelcsatlakozások tömítése, majd az íves szegők felhelyezése következik. Párhuzamosan a fenti munkákkal történik a hűtőberendezés felszerelése és beüzemelése.

Mennyi ideig tart a hűtőkamra építése?

Természetesen mérettől és telepítési helyszíntől függ, kisebb 5-10 m3-es hűtőkamrákat egy napon belül beüzemelünk, nagyobb kamrák esetén előzetes felmérést követően tudunk pontos telepítési időtartamot megadni.

A telepítés jár-e zajjal, porral, stb?

A költséghatékonyság érdekében ipari panelekkel célszerű dolgozni, amelyek falcolása és a sarkok méretre vágása a helyszínen történik, ez természetesen porral és zajjal jár. Így amennyiben a telepítési helyszínen nem megengedett az ilyen jellegű munkavégzés, úgy a megrendelő előzetes jelzése alapján mi már a telephelyen előkészítetjük a paneleket, és az összeépítés így minimális zajjal és szeméttel jár.

Mekkora zaja van a hűtőberendezésnek?

A hűtőaggregát zaja minden esetben teljesítményfüggő, de hatással van rá az elhelyezés és beszerelés módja is. A hűtőaggregátot javasolt olyan helyre telepíteni, ahol a működés zaja sem nappal, sem éjszaka nem zavarja a környezetet, illetve az a hatósági előírásoknak megfelelő zajszint alatt marad. Figyelembe kell venni azonban az elhelyezésre vonatkozó környezeti adottságokat is. Az aggregátot minden esetben a működési zaj és a környezeti adottságok figyelembe vételével kell telepíteni. Javasolt a helyszíni megtekintés alkalmával az aggregát pontos telepítési helyét a hűtőkamra kivitelezővel közösen meghatározni, majd az illetékes hatóságnál informálódni, hogy az aggregát kültéri telepítését engedélyezik-e (pl: zajártalom előírások, műemlék védelem, városkép, stb..)

Léteznek ún. extra csendes hűtőaggregátok is, melyek működési zaja rendkívül kicsi, ezt olyan helyre javasolt telepíteni, ahol a környezetben élők miatt a zajterhelés mértéke kiemelkedően fontos (lakóházas övezet, lakótelep, bérház belső udvar, stb..). A hűtőkamra elpárologtató zaja minimális, csak a ventillátorok által keltett zaj jelentkezik, amely a hűtőkamrán kívül nem jár releváns zajjal.

Mennyi elektromos energiát fogyaszt a hűtőkamra?

A hűtőkamra energia fogyasztása nagymértékben függ a hűtőteljesítménytől. A felhasználó azonban nagymértékben befolyásolni tudja az energiafogyasztást. Normál hűtőkamra esetén a szigetelt padozat kivitelezésével hosszú távon csökkenthetőek az energia költségek. Minden hűtőkamra esetén érvényes, hogy az ajtót a lehető legrövidebb ideig tartsuk nyitva, rakodás, áruválogatás esetén is csak a szükséges ideig legyen nyitva a hűtőkamra ajtó. Ez az elektromos energiafogyasztást jelentősen befolyásolja. A fogyasztási értéket a hűtőteljesítmény függvényében tudjuk meghatározni KWh-ban, de a tényleges fogyasztás nagymértékben függ a felhasználás jellegétől és az üzemeltetőtől.

A hűtőaggregátot hová érdemes telepíteni?

Alapesetben javasolt a hűtőaggregátot kültérre telepíteni, így az megfelelő kondenzációval tud működni. A kültéri telepítés során mellőzni kell a déli fekvésű oldalra történő telepítést, elkerülve ezzel a hűtőaggregát hatásfokának csökkenését a nyári hónapokban. Nem csak kültérre lehet azonban telepíteni a hűtőaggregátot, hanem egyéb jól szellőző helyekre is (alagsor, pince, lépcsőfeljáró, padlás, stb). A hűtőkamra test tetejére is szerelhető a hűtőgépészet, ez esetben beszélünk kamratetőre telepített aggregátról. A legfontosabb ez esetben azt figyelembe venni, hogy a megfelelő szellőzés biztosított-e a berendezés megfelelő működéséhez. Amennyiben nem megfelelő a szellőzés, úgy a hűtéstechnika hatásfoka és élettartama jelentősen csökken (pl. gondoljunk bele egy működő nagykonyha környezetébe, ahol még 4-5 hűtőkamra gépészetének is üzemelni kell – mindez egy légtérben…). Plusz szellőzést lehetséges biztosítani megfelelő teljesítményű légtechnika, vagy ventilátor alkalmazásával, a légcsere biztosításával.
Hirdetés

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

előkísérlet

az új nemesítésű, elismerésre bejelentett fajtajelöltek előzetes vizsgálata. Ezeket a... Tovább

barna zsírszövet

egyes állatfajok (nyúl, malac stb.) újszülötteinek bőr alatti —>kötőszövetében... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.