Jövedelmező hazai energiafűz

Jövedelmező hazai energiafűz

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A belvizes, illetve az áradásoknak kitett területek tervezhető és kiszámítható hasznosítására kínál kiemelkedően jövedelmező gazdálkodási lehetőséget a hazai nemesítésű Express energiafűz- fajta. A megújuló biomassza- energia hasznosítása az energiatermelésben csökkenti a fosszilis energiahordozók felhasználását, így kétszeresen is szolgálja a fönntartható fejlődést.
Jövedelmező hazai energiafűz

2007-ben indult az NFÜ támogatásával „A klímaváltozás okozta szélsőséges termőhelyek kiszámítható, energetikai hasznosítása kiemelkedő hozamú hazai fafajok új fajtáival” elnevezésű SOSKLIMA kutatás-fejlesztési és innovációs program, a Silvanus Csoport Kft. vezetésével. Intézmények, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Központ, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara és az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató- Fejlesztő Kht. is közreműködnek a konzorcium tagjaként. A program keretében többek között a Silvanus faiskola által nemesített Express energiafűz fajta-összehasonlító kísérletei, illetve a kihozatal szempontjából megfelelő állománysűrűséget meghatározó, úgynevezett hálózati kísérletek is megvalósulnak.

Magasabb hozam


A fűz szelekciós nemesítése városfásításra 6-7 évvel ezelőtt kezdődött a Silvanus faiskolában. Országszerte több erősebb, jobb növekedési tulajdonságokkal rendelkező füzet gyűjtöttek, és vizsgáltak. Ennek egyik eredménye az őshonos fehér fűzből (Salix alba) nemesített Express energiafűz, ami elsősorban energetikai célú, iparszerű biomasszatermelésre szolgál.


A fajtaösszehasonlító kísérleteket az MgSzH debreceni és lójú aprítéktermelési célú energiaültetvényekben hasznosítható. Hagyományos erdősítéssel legalább 4-6 éves termelési ciklusban termesztve 15-25 cm átmérőjű hengeres faként is kitermelhető. Az Express energiafűz tenyészideje is hosszabb, mint a versenytárs külföldi fajtáké; lombját novemberben is megtartja, így kora tavasztól a nagyobb fagyokig hasznosítja a napfényt és annak energiáját a hasznosítás (égetés) szempontjából fontos szárazanyagként beépíti a fás részekbe.
Az Express energiafűz nemcsak a vizes élőhelyek hasznosításában lehet jó választás – mondta Németh Jenő –, száraz termőhelyeken is jó a növekedése. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége is kitűnő, tette hozzá a szakember. Az Express energiafűz hozama a próbatermesztések során élő nedves súlyra számítva már a második évben 40-50 tonna volt hektáronként, míg az összehasonlításban szereplő külföldi fajták 20-30 tonnát adtak.


Akár szántóföldön is


A hálózati kísérletek során megállapították a hozam, illetve az első évi talajmunkák elvégzése szempontjából a legkedvezőbb térállást. Ennek alapján az Express energiafüzet – talajelőkészítést követően – 2,5-3,0 méter sortávolságra és 30-40 centiméter tőtávolságra célszerű ültetni. Telepítése könnyű: 20 centiméter hosszú gyökér nélküli fás dugványokkal telepíthető, tavasszal, esetleg ősszel. A fajta előnye, hogy az elhanyagolt vizes, nádas területek, 2-3 méteres karódugványok felhasználásával, talajelőkészítés nélkül is fatermesztő ültetvényekké alakíthatók. Az Express energiafűz ápolási költsége a telepítés utáni második évtől kezdődően szinte minimális, az állomány gyorsan záródik és elnyomja a gyomokat.


Az apríték betakarítása már a második évben megkezdődhet, ami megfelelő saját gépi eszköz hiányában bérmunkában is elvégeztethető, hagyományos nagy teljesítményű, szecskázó adapterrel fölszerelt silózó kombájnnal. A letermelés költsége hektáronként körülbelül 60-80 ezer forint. Az apríték átvételi ára pillanatnyilag élőnedves súlyra vonatkoztatva 8-9 ezer forint tonnánként. A fűzaprítékot 1-2 hónapon át prizmában kell tárolni, hogy kiszáradjon, és ebben az állapotban szállítható a szerződött biomassza hőerőművekbe. Még hasznosabb és hatékonyabb a legalább 4-5 éves hengeresfa- termesztés. A fák hagyományos vágásos módszerrel termelhetők ki. Tárolása egyszerűbb, és a szíjács/geszt aránya is kedvezőbb a geszt javára, amit a hőerőművek is jobban kedvelnek.


Támogatott telepítés


Az Express energiafűz minden engedéllyel rendelkezik, a támogatott energiaültetvény-telepítési programokhoz a területet nem kell átsorolni erdőművelési ágba. (Lásd lejjebb.)
Az Express fűzültetvények jövedelmezősége nagyobb a szokásos mezőgazdasági kultúrákénál, a hektáronként 40-50 tonnás élőnedves faanyag hozamszint még a telepítést segítő állami támogatás hiányában is jól jövedelmező kultúra. A költségeket leszámítva, 200- 300 ezer forint hektáronkénti tiszta nyereség érhető el vele. Az Express energiafűz tehát a kis- és a nagyüzemben, intenzív és extenzív termelésben is megtalálja a helyét, és megfelel az energiatermeléssel és a hagyományos erdősítéssel szemben felmerülő különféle elvárásoknak.


Támogatás energiaültetvényhez


A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 49/2009. (IV. 15.) számú közleményében tette közzé a fás és lágyszárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtandó támogatás igényléséről szóló rendeletet.
A pályázatban minden regisztrált mezőgazdasági őstermelő és vállalkozó részt vehet, aki megfelel a támogatás igényléséhez szükséges követelményeknek, jogerős telepítési engedéllyel rendelkezik, és eleget tesz a szokványos pályázati követelményeknek. (A pályázat részletes feltételei az MVH honlapján – www.mvh.gov.hu – közzétett közleményben olvashatók.) A közlemény részletes tájékoztatást ad az energiaültetvények telepítéséhez nyújtandó támogatás igényléséről, tartalmazza a szükséges adatlapokat és mellékleteket.


A pályázaton a telepítéshez hektáronként 200 ezer forint vissza nem térítendő állami (EMVA) támogatás vehető igénybe, illetve a fenntartáshoz minden évben 50 ezer forint normatív állami támogatás, amit 10 ezer forint EU-s támogatási rész egészít ki. Az energiaültetvény fenntartásához területalapú, és a 33/2007. (IV. 26.) FVM-rendelet alapján növénytermesztés- kiegészítő területalapú támogatás is igényelhető. A kiegészítő támogatás maximális összege 45 euró.


A rendelet alapján a támogatási kérelem benyújtására jelenleg nyitva álló időszak 2009. november 1.–2010. január 15.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bárányszéna

olyan —>szálastakarmány (->pillangós v. dús levélzetű réti széna), amely nagy... Tovább

fertőző burzitisz (gumborói betegség, burzitisz, bursitis)

3—6 hetes csibék birnavírus okozta betegsége, amely gyakran elhullással jár. A vírus a... Tovább

Tovább a lexikonra