notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Építsen velünk gyümölcsöskertet!

Hirdetés

Építsen velünk gyümölcsöskertet!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Sorozatunk befejező részében a bogyós gyümölcsökről esik szó. Vad őseik a ligeterdők, erdőszélek aljnövényei voltak, a kis, bokor termetű bogyós gyümölcseink jól érzik magukat a gyümölcsfák közelében, a félárnyékban is. A hűvösebb, páradúsabb környezet az ideális számukra, az öntözést igénylik és meghálálják.
Építsen velünk gyümölcsöskertet!

Hiányos lenne a gyümölcsfajok sora a málna nélkül; ez a bogyós gyümölcs európai viszonylatban is kiváló beltartalmi értéket ad hazánkban. Ha igazán szép és bő termést akarunk, öntöznünk kell. A faiskolákban tíznél is több fajtája kapható: a Fertődi kármintól a Fertődi Vénuszig terjed a sor. Meglepő lehet, hogy az egykor általánosan elterjedt, híres Nagymarosi fajtánk lemaradozik a listáról, aminek egyszerű oka, hogy van nála jobb is. Sőt, ma már a nálunk sokáig verhetetlennek számító Malling Exploitnak is akad versenytársa, ráadásul több is. Ilyen például az igen aromás és bőtermő, nagy bogyóméretű Gradina, vagy a tetszetős, nagy, kerek, sötétpiros gyümölcsű Willamette. Ez utóbbi termőképességben még túl is tesz a Malling Exploiton (egyetlen hátránya, hogy támrendszert igényel). A hazai nemesítésű, bőtermő Fertődi kármin már korán, június elején szedhető.

A közepesen nagy gyümölcsöt termő Fertődi zamatos igen bőven terem, széthajló termővesszői miatt azonban ez is támaszt igényel. A Fertődi aranyfürtű ízletességével és sárga színű gyümölcsével tűnik ki, míg a szintén sárga bogyójú Zsófia nemcsak nyáron, hanem ősszel is terem. Megjegyzendő azonban, hogy nyári termése is csak későn kezd érni, minősége pedig elmarad az őszié mögött.

Hirdetés

A szederfajták között a már több évtizede meghonosodott Thornfree máig verhetetlen: nagyon bőven terem, annak ellenére, hogy némely években nem tudja beérlelni gyümölcsének kis hányadát. Csak a szőlőhöz hasonló erős támrendszer mellett kezelhető. Különleges nemesítési produktum a szedermálna, amely magán viseli a két szülőfaj jellegzetességeit. Bőven terem, de nagy hátránya, hogy hajtása tüskés.


A ribiszkefélék sok C-vitamint tartalmazó, üdítő gyümölcsükkel tűnnek ki, a fekete ribiszkéről azonban tudni kell, hogy a piros változatnál hűvösebb, páradúsabb környezetet igényel. A piros ribiszkék közül a Fertődi hosszú fürtűt bízvást ajánlhatjuk, mert termőképességben túlszárnyalja a holland nagyágyú, a Jonkheer van Tets teljesítményét. (Igaz viszont, hogy ez utóbbi tetszetősebb, nagyobb bogyókat nevel.) A Rolan sötétpiros bogyóival és nagy termőképességével tűnik ki, a Rondom pedig azzal, hogy minden fajtánál nagyobb termésre képes. Hátránya, hogy tetszetős, nagy bogyóiban nagyok a magvak is.

Hirdetés


A fekete ribiszkefajták között a Titania terem a legjobban és a legmegbízhatóbban, ráadásul a gombabetegségeknek is ellenáll. Versenytársa, a Fertődi 1 szintén bőven terem, de ahhoz, hogy megbízhatóan teljesítsen, porzófajtát igényel.


A köszméte is a hűvösebb termőhelyeken érzi jól magát; forró nyarakon a tűző napon nemcsak a lombját veszti el, hanem a gyümölcse is gyakran „lesül”, értéktelenné válik. A nagy bogyójú, bőven termő Pallagi óriás máig állja a versenyt, a csepp alakú, piros gyümölcsű Rolonda szintén bőven terem, ráadásul tökéletesen ellenáll a lisztharmat fertőzésének.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
365 195
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 959 930
Közösség

kérődzés elmaradása

legtöbbször az előgyomrok betegségeinek velejárója. Az egy napot meghaladó kérődzési... Tovább

csapófészek

olyan, a baromfitartás telepein használt tojófészek, amelynek a bebújónyílására egy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 204

Átlagos értékelés: 5.0