Koronavírus: Erre figyelj gyümölcs-, és zöldségfogyasztás előtt

Koronavírus: Így mosd meg a gyümölcsöket, zöldségeket

SzSz
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása rendkívül egészséges szervezetünkre nézve, azonban a jelenlegi fertőzésveszélyre nézve akár kockázatos is lehet! Nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt megfelelően és alaposan átmossuk őket.

Koronavírus: Erre figyelj gyümölcs-, és zöldségfogyasztás előtt

Sokan tartós élelmiszerből vásároltak be leginkább, felkészülve a karanténra, azonban a friss gyümölcsök és zöldségek is elengedhetetlenek a kamrából. Ezek az élelmiszerek segítenek megfelelő mennyiségű rostot, vitamint és ásványi anyagot juttatni szervezetünkbe. Emiatt ajánlják annyira a szakemberek a sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztását. Ha van otthon bármilyen gyümölcs vagy zöldség, most kifejezetten fontos, hogy fogyasztás előtt hogyan mosod meg őket! 

Mindig mosd meg, akár mi van!

Mivel a mai felgyorsult világunkban a különböző friss áruk a világ minden tájáról érkeznek hozzánk a termelőknek muszáj bevetniük vegyszereket, hogy a keresletet ki tudják elégíteni az egész világon. Emiatt éretlen formában, fagyasztott hűtőkocsikban szállítják őket és mint említettem, a növény fejlődését segítő vegyszerekkel táplálva. Ezek miatt amúgy is rendkívül ajánlott a gyümölcsök, zöldségek megmosása fogyasztás előtt, hogy a vegyszerek nagyrészét és az egyéb környezeti tényezőkből adódó fertőzések lehetőségét el tudjuk kerülni. A koronavírus kapcsán szintén ez a helyzet. 

A koronavírus alatt kifejezetten fontos odafigyelni

A boltban megvásárolva a szép, ropogós almát, lehet, hogy épp előttünk egy olyan ember fogta meg, aki vírushordozó. Te hazaviszed, nem mosod meg fogyasztás előtt, és máris megtörtént a baj. Ugye ezt, Te sem szeretnéd? 

Az almát, körtét és a vastagabb héjú gyümölcsöket, zöldségeket alaposan, dörzsölve mossuk át langyos vízben, legalább 2 percig, majd töröljük meg egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel. Ezáltal sokkal hatékonyabban eltávolíthatjuk a héjon maradt baktériumokat. Ha biztosra szeretnénk menni, a legjobb, ha meghámozzuk azokat a zöldségeket, gyümölcsöket is, amelyeket amúgy nem szoktunk. Fontos: mindig fogyasztás előtt mossuk csak meg a gyümölcsöt, zöldséget, hiszen a nedvesség elősegíti a baktériumok szaporodását. 

Arról is győződjünk meg a megmosás előtt, hogy a termékek milyen otthoni konyhai eszközökkel érintkeztek, és azokon volt-e bármilyen szennyeződés. 

Szódabikarbónával vagy áztatással is segíthetünk

A szódabikarbóna rendkívül sok mindenre használható a konyhában, vagy épp a takarításban. Mivel a szódabikarbóna fertőtlenítő hatásáról is ismert, emellett emberi fogyasztásra alkalmas, érdemes lehet kipróbálni vele a gyümölcs és zöldségek megmosását. Noha, nem nagy mennyiségű szódabikarbónás vízre gondolunk. Csupán egy teáskanállal kell csak hozzáadni egy liter vízhez. Ebben alaposan mossuk át a fogyasztani kívánt zöldségeket/gyümölcsöket, majd öblítsük át, és töröljük szárazra őket. 

Az áztatás is egy jó megoldás lehet, bár a bogyós gyümölcsöknél nem fog beválni, mivel elmálnak az áztatás során. Az alma és egyéb vastagabb héjú termékek esetében azonban szintén segíthet a szennyeződések eltávolításában, ha 10-15 percig áztatjuk őket, majd ugyanúgy átöblítjük és megtöröljük, ahogyan minden esetben. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

kazánvizes tüdő

akkor alakul ki, ha a sertések levágása és forrázása közben az agóniában (halál) levő... Tovább

Párnafa

A párnafa a teraszdeszkák alatt, azokra merőlegesen futó alátétszerkezeti elem. Nagyban... Tovább

Tovább a lexikonra