Nyomott árak a gabonaértékesítésben

Hirdetés

Nyomott árak a gabonaértékesítésben

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szolnoki székhelyű Ilona Malom Kft. a tavalyi kenyérgabona- készletének 90 százalékát már értékesítette, azonban az aratás óta önköltségi áron, vagy szerény veszteséggel tudott csak túladni búzája nagy részén. A társaság vezetője, Zelenyánszky András kedden elmondta: a tavalyi betakarítás után összesen mintegy 45 ezer tonnányi búzát halmoztak fel, ebből 20 ezer tonnát tett ki a 2008-ról maradt készlet.
Nyomott árak a gabonaértékesítésben

Ezt figyelembe véve Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legnagyobb gabona- nagykereskedelmi vállalkozása akár sikerként is elkönyvelhetné, hogy szűk fél évvel a következő aratás előtt a készleteinek többségét már sikerült értékesítenie, a múlt évi aratás óta azonban még nem volt haszon a búzán.

Az üzletek a cég igazgatója szerint meglehetősen nyomott áron születtek. A tavalyi betakarítás idején hétezer tonna takarmánybúzára például 25 ezer forint körüli tonnánkénti áron találtak vevőt, míg 2009 novemberében már az étkezési búzáért is csak tonnánként 26 ezer forintot kaptak. Mivel hitelből fizették ki termelőiket, a mielőbbi pénzhez jutás érdekében kénytelenek voltak nyomott áron adni a búza nagy részét – tette hozzá a szakember.
Zelenyánszky András kitért arra, hogy az ősszel az intervenciós felvásárlások meghirdetése nyomán némileg megélénkült a kereslet. Miután 23.500 tonnás intervenciós felajánlásunkat kénytelenek voltunk visszavonni, malmi búzából decemberben két hét alatt a szabad piacon újabb 17 ezer tonnát értékesítettek 27 ezer forintos tonnánkénti áron. A napokban pedig további 4400 tonna malmi búzát adtak el, tonnánként 28 ezer forintért - ismertette.

Hirdetés


Jelenleg már csak 7-8 ezer tonnányi eladatlan búzája van a cégnek raktáron. A még megmaradt mennyiség eladásával azonban mindenképpen kivárnak – jelezte az igazgató. Szeretnék legalább ezt a tételt haszonnal, legalább 30 ezer forintos tonnánkénti áron eladni, amelyre a társaság irányítója február végén, március folyamán lát lehetőséget.

Hirdetés


Az Ilona Malom Kft. a megyében meghatározó integrátori szerepet is betölt, 20 ezer hektáron integrálja a termelést Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ezen a területen a gazdálkodók évente átlagosan 50-60 ezer tonna búzát, árpát, kukoricát, napraforgót és repcét termelnek. A cég a megyében előállított gabonafélék 8, míg a napraforgó 10-12 százalékát vásárolja fel. Éves nettó árbevétele 3,5-4 milliárd forint között mozog. A társaság az APEH, illetve a Kereskedelmi és Iparkamara 2009-es Top 50 című kiadványa alapján a megye 43. legjelentősebb cége.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

édesharmat (mézharmat)

különböző növényi szerveken, főleg a leveleken levő cukros anyag. Nem a növények... Tovább

Csávázó Wakil XL 32,5 WG

Gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 175 g/kg mefenoxam, 100 g/kg cimoxanil, 50 g/kg... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.