Duplázott a búza - elszállt a krumpli ára, az export húzza a húsárakat.

Folytatódik az elképesztő drágulás Magyarországon

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Márciusban sem fékezett a mezőgazdasági termékek áremelkedése. Jól látszik, hogy a magas takarmányárakat egyre gyorsuló ütemben követi az élő állatok, állati termékek drágulása. A termelők ráfordításai jóval szerényebb mértékben nőttek. Az agrártermékek termelőiár-szintje 2011 márciusában 48,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.
Folytatódik az elképesztő drágulás Magyarországon
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2011 márciusában 48,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, azaz kismértékben tovább gyorsult a drágulás februárhoz képest - derül ki a KSH friss adataiból. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 67,3, az élő állatok és állati termékeké 15,5 százalékkal emelkedett, vagyis az előbbi csoport áremelkedésének üteme hajszálnyival mérséklődött, utóbbié lendületet vett.

2011 január-márciusában az agrártermékek termelőiár-szintje 45,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit; a növényi termékek ára 64,1, az élő állatok és állati termékeké 13,5 százalékkal nőtt. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelés ráfordításiár-szintje 16,1 százalékkal volt magasabb.

Duplázott a búza - elszállt a krumpli ára

2011 márciusában a gabonafélék termelői ára kétszeresére emelkedett 2010 márciusához képest. A búza felvásárlási ára tavaly április (28 200 forint/tonna) óta folyamatosan növekszik, idén márciusban már 74 300 forint/tonna volt.

Az ipari növények termelői ára 32,5, ezen belül az olajnövényeké 53,3 százalékkal emelkedett a 2010. márciusihoz mérten. A napraforgó ára meghaladta a tonnánkénti 133 400 forintot, ám ebben az időszakban csak az éves mennyiség elenyésző hányadát értékesítik.

A burgonya termelői ára jelentősen, 82,8, a zöldségféléké 17,5 százalékkal nőtt.

A gyümölcsök termelői ára márciusban 47,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az alma magasabb ára miatt.

Az export húzza a húsárakat

A vágóállatok termelői ára 2011 harmadik hónapjában 14,1 százalékkal volt magasabb a 2010. azonos időszakinál. A vágómarha ára 36,5 százalékkal nőtt, ennél jóval kisebb mértékben a vágósertésé (7,5 százalék) és a vágóbaromfié (16,7 százalék). A vágómarha egy éve tartó folyamatos áremelkedése elsősorban a külföldi kereslet hatásával hozható összefüggésbe.

Forrás: KSH

2011 márciusában az állati termékek árai 18,4 százalékkal magasabbak voltak az előző év azonos időszakihoz viszonyítva, ezen belül a tyúktojás ára 4,7 százalékkal csökkent, a tejé 22,7 százalékkal nőtt. A tehéntej felvásárlási ára (jelenleg 85,6 forint/liter) még így sem éri el a 2008. januárit (96,5 forint/liter).

Örülhetnek az agrárollónak a gazdák

2011 január-márciusában a gabonafélék ára 93,1 százalékkal haladta meg a 2010. azonos időszakit. A vágóállatok termelői ára 11,6, az állati termékek ára 17,6 százalékkal emelkedett. Ehhez képest a mezőgazdasági termelés ráfordításiár-szintje csak 16,1 százalékkal nőtt 2010 I. negyedévéhez mérten, ez a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 18,3 százalékos növekedéséből, valamint a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának stagnálásából adódott.

A folyó termelőfelhasználás emelkedésére döntő hatást gyakorolt az energiaárak 16,1 százalékos növekedése, amelyet főként a felhasználásban jelentős arányt képviselő üzemanyagok árának 22,2 százalékos emelkedése befolyásolt.

A műtrágya árak 34,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül az egyszerű műtrágyák ára 39,5, az összetett műtrágyáké 26,2 százalékkal nőtt. Az elmúlt években a változás ellentétes tendenciát mutatott: a 2009 I. félévében tapasztalt áremelkedést követően a műtrágyaárak az év végére jelentősen lecsökkentek; ugyanakkor 2010-től negyedévről negyedévre érzékelhető volt az emelkedés a számításban nagy súlyt képviselő műtrágyák (ammónium-nitrát, karbamid, mészammón-salétrom) árában, amely ennek ellenére 2011 I. negyedévében sem érte el a 2008 végén mért szintet.

A takarmányok ára is jelentősen, 38,2 százalékkal növekedett az első negyedévben 2010 azonos időszakához viszonyítva, ezen belül az egyszerű takarmányok ára - követve a gabonafélék termelői árát - 59,1, a keverék takarmányoké 27,2 százalékkal nőtt.

Az állatgyógyászati készítmények ára 2,9 százalékkal emelkedett, a növényvédő szerek árszínvonala nem mutatott jelentősebb elmozdulást.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások 1,3 százalékos csökkenése, valamint az épületberuházások árának 2,2 százalékos emelkedése figyelhető meg.

A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa, vagyis az agrárolló értéke 2011 I. negyedévében 125,1 százalék volt - azaz 2010 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben emelkedtek, mint a ráfordítási árak.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

cukorrépafej

a cukorrépa-termelés mellékterméke, a levélből és a levágott répakoronábó áll.... Tovább

járványtan (epizootiológia)

az állatorvos-tudományon belül az állatok —fertőző betegségeivel foglalkozó... Tovább

Tovább a lexikonra