Fekete áfonya recept

Fekete áfonya recept

Receptek fekete áfonyából

 

Fekete áfonya dzsem

 

Hozzávalók:

1kg fekete áfonya

50dkg cukor

1 késhegynyi nátrium-benzoát

 

Elkészítése:

Az áfonyákat megmossuk, majd főni tesszük, burgonyatörő segítségével kinyomkodjuk belőle a levet. Kb. 15 percig főzzük, aztán hozzáadjuk a cukrot és további 15 percig főzzük.

Ha végeztünk a főzéssel, üvegbe tesszük és megszórjuk a kevés nátrium-benzoáttal.

 

Fekete áfonyás sajttorta

 

Hozzávalók:

Sajttorta alaphoz:

50g vaj

160g darált keksz

 

A krémhez:

580g mascarpone

100g cukor

1 cs. vaníliás cukor

vanília

3db tojás

1 tk keményítő

 

A gyümölcsszószhoz:

2 ek cukor

1 ek keményítő

60ml víz

250 g fekete áfonya

1 ek citromlé

 

Elkészítése:

A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és sütőpapírozott forma aljába nyomkodjuk, 180 fokon 5 percig sütjük. A mascarponét kikeverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a többi hozzávalót, majd az alapra öntjük és először 180 fokon sütjük 10 percig, majd utána 150 fokon 50 percet. A szószhoz a cukrot összekeverjük a keményítővel, citromlével, vízzel és addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk az áfonyát és felfőzzük. Amint kihűlt, mehet is a sajttorta tetejére.

 

Áfonyás- fehércsokis golyók

 

Hozzávalók:

40g szárított áfonya

0,5dl habtejszín

70g vaj

300g fehér csokoládé

1 ek napraforgó olaj

 

Elkészítése

Az áfonyát daráljuk le. Alacsony lángon egy lábasban hevítsük fel a tejszínt, majd vegyük le a tűzről és keverjük bele a vajat és mehet majd bele a darált áfonya is. Vízgőz felett olvasszunk meg 200g fehér csokit, majd amint kihűlt adjuk hozzá az áfonyás keveréket és pihentessük pár órát hűtőben. A masszából formázzunk kis golyókat. A maradék fehér csokit szintén olvasszuk meg, majd forgassuk meg benne a kis golyókat majd hűtőbe téve hagyjuk őket megdermedni.