notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Acélváz szerkezetes építési mód, belső oszlopok nélküli tér, használt anyagok, mobilitás

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Acélváz szerkezetes építési mód

Tóth Ferenc, Térváz Kft.
A fejlődő magyarországi vállalkozásoknál fokozott igény jelentkezik a nagy, egybefüggő, akadálymentes, lefedett terek iránt. Szükség van a termény- és géptárolókra, raktár- és üzemcsarnokokra, állattartó épületekre, kereskedelmi üzletekre, műhelyekre (akár irodaépületekkel kombináltan), többfunkciós épületekre, hűtőházakra.
Acélváz szerkezetes építési mód, belső oszlopok nélküli tér, használt anyagok, mobilitás

A fejlődő magyarországi vállalkozásoknál fokozott igény jelentkezik a nagy, egybefüggő, akadálymentes, lefedett terek iránt. Szükség van a termény- és géptárolókra, raktár- és üzemcsarnokokra, állattartó épületekre, kereskedelmi üzletekre, műhelyekre (akár irodaépületekkel kombináltan), többfunkciós épületekre, hűtőházakra.

A felmerülő igény:

- minél nagyobb tér, mozgást akadályozó belső oszlopok nélkül,

- hőszigetelt vagy hőszigeteletlen épületek,

- rövid kivitelezési idő,

- mobilitás, későbbi bővíthetőség,

- minimális anyagigény,

- egyszerű kivitelezhetőség,

- kedvező ár,

- alkalmazott anyagok korszerűsége.

Európában ez a kivitelezési mód már kikristályosodott, Magyarországon pedig egyre többen jönnek rá, hogy ezeket az

igényeket legkönnyebben acélszerkezetű csarnokokkal lehet kielégíteni.

Belső oszlopok nélküli tér

: elérhető a vázszerkezet alapelemeivel, melyek egyedileg tervezve, műhelyben
előregyártva készülnek.

Főtartók: oszlopokból és ezekre támaszkodó gerendákból állnak. A főtartók oszlopai közötti távolságot fesztávolságnak nevezzük. Ez többnyire 9-30 m, de lehet akár nagyobb is. A főtartók anyagukat tekintve készülhetnek tömör „I” és „H” szelvényű acélokból, vagy zártszelvényekből. Ahol a tető alatti tér zavartalan kihasználására is szükség van, ott a főtartók tömörszelvényekkel készülnek, de olyan esetek is előfordulnak, ahol vízszintes belső álmennyezetre van szükség, ezeknél az eseteknél a zártszelvényekből készített vonórudas, rácsos tartók
kedvezőbbek.

Szelemenek és burkolattartók: az egymástól egységnyi (3-5-6-10 m) távolságra felállított
főtartók összekötésére, a tető és oldalfali burkoló anyagok megtartására szolgálnak. Anyaguk többnyire „C”, „U” és „Z” szelvényű idomacélok.

Szélrácsok, oldalfali merevítők: Zártszelvényekből gömbacélokból készülnek és az acélváz szerkezet merevítését szolgálják. Az acélváz szerkezet felületvédelmét tekintve, készülhet a költségesebb horganyzással, vagy a kedvezőbb árú alap- és fedőmázolásokkal. Ahol a váz az időjárás viszontagságainak nincs kitéve, ára miatt inkább a festett változatot ajánlott választani. A nagy fesztávolságú főtartókeretek egymástól viszonylag távol felállítva, nagy, közbenső oszlopok nélküli belső teret képesek alkotni. Az oszlopok alatt pontalapokat elegendő készíteni, ezek vasbeton talpgerendával vannak összefogva, és a talpgerendák közé vasbeton aljzat készül. Igénytől függően, ez az aljzat készülhet a végleges használatot elviselő cementsimítással, felületerősítővel ellátott acélhajbetonnal vagy ipari padlóburkolattal. Az ipari padlóburkolat lehet a még teljesen meg nem kötött betonfelületébe bedolgozott kvarchomokszórás, vagy a megkötött betonfelületre utólag felhordott műgyantabevonat.

hirdetes

Hőszigeteletlen vagy hőszigetelt épületek fedéséhez, illetve burkolásához használt anyagok:

Ahol az épület iránt hőszigetelő igény nem merül fel, ott a vázszerkezet lefedhető, burkolható hullámpalával, alumínium trapézlemezzel, horganyzott trapézlemezzel, horganyzott festett többréteg-bevonatos trapéz-, illetve cserepes lemezzel, vagy esetleg korcolt síklemezzel. Egyszerűbb épületek oldalfalának burkolására, esetleg a (cement és faforgács keverékéből előállított) BETONYP lap is alkalmazható. A fent felsorolt burkolatok közül a trapézlemezek rendkívüli előnye a könnyűség, a hosszú élettartam, és az alkalmazható nagy alátámasztási távolság. A lemezek egyedi méretre szabottan kerülnek a kivitelezés helyszínére, hosszuk többnyire a gerinctől a csatornáig toldás nélkül megoldható. Ezekhez a lemezekhez, műanyag áttetsző anyagú trapézlemezek is készülnek, mellyel egyszerűen megoldhatók a belső terek megfelelő mértékű bevilágítása akár tetőn, akár oldalfalon keresztül. Ahol az épületek hőszigetelése igényként felmerül, ott is alkalmazhatók a hőszigeteletlen épületeknél felsorolt anyagok, de mintegy szendvicsszerkezetként, ahol az alkalmazott burkolóanyagok között párazáró és hőszigetelő rétegeket kell beépíteni. Hőszigetelt épületeknél a korszerűséget és árat tekintve legkedvezőbb a
hőszigetelő panelek alkalmazása tetőn és oldalfalon egyaránt. A hőszigetelő falpanelek mikrobordázott horganyzott, többrétegbevonatos acéllemezek közti poliuretánhab, vagy kőzetgyapot rétegrenddel készülnek. A gyártók a panelokat is a megrendeléskor megadott pontos méretre szabva készítik el. Ezeknek a burkolóanyagoknak a rögzítése, horganyzott acélcsavarokkal, helyszíni szereléssel történik. A hőszigetelő falpanelek alkalmazása esetén a panel szélességi méretéhez választott modul mérettel készített, különböző anyagú nyílászárók viszonylag egyszerűen beépíthetők.

hirdetes

Rövid kivitelezési idő

:

Az alapozást és a fajlagosan kis mennyiségű kőműves munkát kivéve, az acélváz szerkezetes építési mód előregyártáson alapuló szerelő, összecsavarozó jellegű tevékenység. Így viszonylag kicsi a helyszíni munka- és időigény. A helyszíni kivitelezés ideje nagymértékben lerövidül.

Mobilitás, későbbi bővíthetőség

:

Az acélváz szerkezet elemei gyártócsarnokokban előregyártva készülnek, és a helyszínen kerülnek összeszerelésre, felállításra. Az elemek összefogása nagyszilárdságú horganyzott acélcsavarokkal történik. Ez a fajta építési mód lehetővé teszi, hogy az épület méreteit a későbbiek folyamán kisebbre vagy nagyobbra lehessen venni, vagy akár az épületet más helyre lehessen áttelepíteni.
Minimális anyagigény, egyszerű kivitelezhetőség

:

A statikai számítással meghatározott acélszerkezeti méretek minimális anyagfelhasználást tesznek lehetővé. Az alkalmazott burkolóanyagok súlya is rendkívül csekély, és ebből adódóan az alépítményekre is viszonylag kis terhek jutnak. A szerkezeti és burkolóelemek összeszerelése és felrakása rendkívül egyszerűen és rövid idő alatt megoldható.

Testreszabottság

:

A fenti módon létrehozott nagy belső térben, szerelt jellegű válaszfalakkal, tartószerkezeti kötöttségek nélkül, könnyen kialakíthatók a kisebb téregységek. A később jelentkező, új igényeknek megfelelően, a helyiségek átalakítása viszonylag kis ráfordítással megoldható.

Alkalmazott anyagok:

Az újkori fejlesztések eredményei, mind a munkafolyamataiban, mind az időtállóságban és árban, összeredményt tekintve, rendkívül kedvezőek. Amennyiben az építtetők emellett az építési mód mellett döntenek, és pályázat segítségével kívánnak ehhez pénzt nyerni, nem árt ha tudják, hogy a pályázatokat csak érvényes építési engedéllyel fogadják be. A jelenleg fennálló rendelkezések miatt, az építési engedélyeztetési eljárás tervkészítéssel együtt többnyire minimum 2 hónapot vesz igénybe. Ezért érdemes a terveztetést mielőbb megkezdeni.


Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

fogyasztói végtermék

a termelő vállalatot elhagyó olyan termék (végtermék), amely további feldolgozás nélkül is... Tovább

csigás takarmánykiosztó

olyan stabil szerkezetű berendezés, amellyel a takarmányt az állatok etetőhelyére juttatják.... Tovább

Tovább a lexikonra