Farmer Expo 2006 - A tizenötödik augusztus 30. - szeptember 2.

hirdetes

Farmer Expo 2006 - A tizenötödik augusztus 30. - szeptember 2.

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás idei négy napja a gazdaság és – a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma jóvoltából – a tudomány olyan találkozója, mely különös hasznossággal bír a gazdálkodók számára. A rendezvény keretében elhangzó előadásokon megszerezhető legfrissebb információkkal felvértezve, érdeklődési körüket új szempontokkal bővítve indulhatnak a gazdák a kiállítási területre, ahol új elméleti ismereteik birtokában dönthetnek arról, milyen vetőmagokat, növényvédő szereket, gépeket, berendezéseket használnak a jövőben. A szaktudomány eredményeit így közvetlenül hasznosíthatják mindennapi munkájukban. A gazdálkodók ideje drága, de a Farmer Expón akár egyetlen nap alatt is annyi új információhoz juthatnak, mint sehol másutt.
Farmer Expo 2006 - A tizenötödik augusztus 30. - szeptember 2., Debreceni Agrártudományi Egyetem, Hortico

Az évforduló

A V-Trade Kiállítások Kft. első ízben 1992-ben rendezte meg a Farmer Expót az akkori Debreceni Agrártudományi Egyetem területén, a Böszörményi út 138. alatt. Ily módon az idei kiállítás immár a tizenötödik a sorban.

Az időpont

Az expo időpontja tizenhárom esztendőn keresztül az augusztus 20-át övező négy nap volt. Ezen a hagyományon 2005-ben azért változtattak a szervezők, mert a múlt évben ugyanebben az időpontban rendezték meg Budapesten az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK). A Farmer Expo így tavaly a megszokottnál jóval korábban, július első napjaiban zajlott. A kiállítók és a látogatók már akkor értesülhettek arról, hogy - kívánságuknak megfelelően - 2006-ban új, hosszabb időre stabilnak tekintett időpontban, augusztus végén - idén augusztus 30. és szeptember 2. - között rendezi meg a V-Trade Kiállítások Kft.

A helyszín

A ma a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma nevet viselő intézmény másfél évtizeden keresztül hűséges partnere maradt az expónak, hiszen az idén is a jól megszokott kiállítási területre érkezhetnek a látogatók. A centrum sportcsarnokához vezető úton, magában a csarnokban, valamint a mögötte lévő szabad területen sorakoznak most is a standok, a bemutatóépületek. Az első Farmer Expo kiállítási területe 1500 négyzetméter volt, mostanra ez 15-17000 négyzetméterre nőtt.

A résztvevők

Míg az első Farmer Expón még csak 43 kiállító vett részt, s mindössze 1500 látogató érkezett, addig 2001-re ez a szám a kiállítók tekintetében megtízszereződött, a látogatók száma pedig meghaladta a 42 ezret. Idén több mint 300 kiállítóra, s 25-30 ezer - 80 százalékban szakmai - látogatóra számítanak a szervezők.

A tematika

A kiállítás tematikája a teljes mezőgazdasági vertikumot - a növénytermesztéstől a takarmánygyártáson és az állattenyésztésen át az élelmiszeriparig - átöleli. Az expo állattenyésztési részén belül több mint 200 tenyésztő ló-, sertés-, juh-, kecske-, nyúl-, baromfi- és szarvasmarha-bemutatóval várja az érdeklődőket. E kiállítási rész specialitása az idén az országban egyedülálló holstein-fríz és magyartarka ivadékcsoport-bemutató és -bírálat lesz. Mintegy 100-120 holstein-fríz, 30-40 magyartarka és 30 egyéb (charolais, jersey, limousin) szarvasmarha-fajtát tekinthetnek meg a látogatók. Sokáig kétséges volt a baromfibemutató sorsa, de a hazai madárinfluenza-fenyegetettség elmúltával ez is megvalósíthatóvá vált!
A mezőgazdasági gépeket, eszközöket, berendezéseket forgalmazók, gyártók az idén mintegy 10 ezer négyzetméteren mutatják be kínálatukat. A Farmer Expo ezen kiállítási része átfogja az aktuális teljes magyarországi gépkínálatot. Ezúttal bálázási bemutatóra is sor kerül.

A Hortico

Immár fél évtizede, hogy a Farmer Expo keretein belül kiemelt szerepet kap a szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés. Ez a kiállítási rész idén Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás néven önállóan jelenik meg az expón belül. Így a kiállításon bemutatandó mezőgazdasági gépek között a speciális kertészeti berendezések is a szokottnál nagyobb számban tűnnek majd fel.

Szakmai rendezvények

A Farmer Expo nem csupán mezőgazdasági kiállítás és vásár, hiszen célja kettős: az árubemutatók mellett - azokat szervesen kiegészítve - az ismeretátadás, a szakmai képzés. A Farmer Expót látogató gazdálkodók részletesen megismerkedhetnek a zöldség- és gyümölcságazat aktuális szakmai kérdéseivel, hiszen részletesen foglalkozhatnak egy-egy fajta termesztésének speciális kérdéseivel. Idén a dinnye, valamint az alma lesz „terítéken” augusztus 31-én, illetve szeptember 1-jén. A tavalyi torma-, valamint a meggytermesztéssel foglalkozó nagy tanácskozásokat idén kisebb zárófórumok követik, s a következő évi rendezvény nagy paprika-, valamint a szilvatermesztési tanácskozásait is bevezetik egy-egy előzetes megbeszéléssel. Külön fórumot kapnak idén a burgonyatermesztők. Szeptember 1-jén A bioenergia a mezőgazdaságban címmel tartandó előadáson az energianövények termesztésével is megismerkedhetnek az érdeklődők, különös tekintettel a biogáz előállítására.
A Farmer Expo állattenyésztési tanácskozásai sorában szeptember 1-jén és 2-án a tradicionális, őshonos magyar fajták - mangalica, szürkemarha, racka, baromfifélék - genetikai értékéről lesz szó. A Nyúl Terméktanács segítségével rendezik meg a hagyományos nyulászfórumot.
A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma Mezőgazdaság-tudományi Karának hallgatói önkormányzata segítségével tartják meg a Farmer Expo keretében a leendő gazdák találkozóját. Itt a frissen végzett fiatal szakemberek, valamint a negyed- és ötödéves agráros hallgatók ismerkedhetnek a piacon lévő nagyvállalatokkal.

A határokon túlról

A határok nélküli Európa gondolatát a Farmer Expót rendező V-Trade Kiállítások Kft. is szeretné továbbterjeszteni, erősíteni. Csak a Partium és Erdély területén közel ötezer gazdálkodó kapott személyre szóló meghívót az idei eseményre, s számos helyről indulnak majd csoportok a V-Trade Kiállítások Kft. jóvoltából a Farmer Expo meglátogatására. Székelyföldről állattenyésztők és kertészek, Kárpátaljáról szintén kertészek, Ukrajnából, Belorussziából, Oroszországból, Szerbiából, Horvátországból, Lengyelországból és Csehországból pedig változatos összetételű üzletember-delegációk érkeznek Debrecenbe. Összességében jóval több mint ezer gazdálkodó, s más agrárszakember várható a határokon túlról. Amennyiben a külföldről érkező vendégek regisztráltatják magukat, ingyenesen látogathatják a rendezvényt. Nemzetközi látogatói kitűzőt (International Visitor) kapnak, melyről mindenki láthatja, hogy a határainkon túlról érkeztek.

Információs szolgáltatás

A kiállítás területén nemzetközi klubot is berendeznek, ahol egymással és a kiállítókkal is kötetlen formában találkozhatnak a határainkon túlról érkezett vásárlátogató gazdálkodók és agrárszakemberek.
A kiállítók és a látogatók körében immár hagyományos közvéleménykutatást független szervezetként az Agrártudományi Centrum Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kara Marketing és Üzleti Tanszéke végzi.

Nyitva tartás

A Farmer Expo

augusztus 30-án 10 és 18 óra
augusztus 31-én 10 és 18 óra
szeptember 1-jén 10 és 18 óra
szeptember 2-án 10 és 18 óra

hirdetes

között tart nyitva.

Belépőjegyek

A napi belépőjegyek 700 forintos áron a kiállítás bejáratánál vásárolhatók meg. Családi jegy – amely két felnőtt és két gyerek belépésére jogosít – 1600 forintért kapható

A terveknek megfelelően halad


Az elképzeléseinknek megfelelően alakul az ország egyik legnagyobb és legrangosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításának számító – az ágazat teljes vertikumát felvonultató – agrármarketing fórum szervezése. A négy napig tartó rendezvény szakmaiságát még tovább kívánjuk erősíteni a kiállítás új időpontjának megválasztásával.

A mezőgazdasági gép gyártók és forgalmazók a korábbi években megszokott kb. 10.000 m2 területen mutatják be a legkorszerűbb gépekből, berendezésekből, eszközökből álló kínálatukat. Bemutatkozik a teljes magyarországi gépkínálat. Az eligazodásban gyakorlatorientált bemutatókkal próbálunk segítséget nyújtani.

Az állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó ágazatok vállalatai nagy számban és területen állítanak ki. A sertésbemutatóra várjuk az ország valamennyi – tenyésztő szervezet által koordinált – sertéstartójának tenyészállatait. A szarvasmarha bemutató specialitása az idén is az országban egyedülálló ( Holstein Fríz és Magyartarka ) ivadékcsoport bemutató és bírálat lesz. 2006-ban mintegy 100-120 Holstein Fríz, 30-40 Magyartarka, 30 egyéb Charolais, Jersey, Limousin és 15-20 Magyar szürke bemutatására kerül sor. A juh pavilonban 150-170 egyed; a merino, a hús, a tejhasznosítású és az őshonos fajták legszebb egyedeit láthatja a nagyközönség. A hagyományokhoz híven kos árverés színesíti a programot. A kecske fajban 50-60 egyed bemutatásával alpesi, szánentáli, búr és tejelő magyar fajták képviselik a magyar kecsketenyésztést. A nyúl tenyészállat bemutató és fórum évek óta a szakma központi rendezvénye. A bemutatott tenyészállatok kiállítása mellett ezúttal is, nyulászfórum és nyúlételek kóstoltatása színesíti a programot.
Mára az állattenyésztés élő állat kiállítása az ágazat egészét felöleli. Célunk továbbra is az, hogy a genetikai állomány egésze bemutatásra kerüljön, és minél több fajta képviseltesse magát a Farmer-Expo-n. Így közel 200 tenyésztő közreműködésével 700-800 egyedet tekinthetünk meg. Az állattenyésztési kiállítást európai színvonalú bírálat teszi értékesebbé.

A növénytermesztéshez kapcsolódó cégek széles körben és nagy számban lesznek ismét jelen a kiállításon. Bemutatásra kerül a hazai vetőmag kínálat egész sora; megismerkedhetnek a különböző növényvédelmi technológiákkal. A szántóföldi fajtabemutatóval gyakorlati segítséget kívánunk adni a növénytermesztő gazdálkodóknak.

Immár 2000 óta a kiállítás részét képezi a burgonyatermesztők találkozója, mely konferenciával és fajtabemutatóval ismerteti a legújabb fajtákat és fejlesztési eredményeket az érdeklődő burgonyatermesztők számára.
A méhészek konferenciájukon a kiutat, az új lehetőségeket keresik.

Az állattenyésztés és növénytermesztés által előállított termékeket feldolgozó élelmiszeripari vállalatok részvétele sem marad el a korábbi években megszokottól.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén is támogatjuk a kiállításon tartott partnertalálkozók szervezését, alkalmat teremtve kiállítóinknak a még hatékonyabb kommunikációra. A hagyományoknak megfelelően ismét találkozhatnak egymással a külföldi és a magyar üzletemberek, sor kerül a falugazdászok tanácskozására, és még számos lehetőséget biztosítunk a tapasztalatcserére.


HORTICO Zöldség – Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás


Immár öt éve, hogy a Farmer-Expo keretein belül kiemelt szerepet kap a szántóföldi zöldségtermesztés és a gyümölcstermesztés. A rendezvény mára kinőtte magát, így ettől az évtől a kertészeti ágazatot átfogó marketing fórum HORTICO Zöldség – Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás néven önállóan kerül megrendezésre.

A zöldségek és a gyümölcsök nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az emberi táplálkozásban, az egészséges életmód kialakításában és fenntartásában. Az ágazatban megtermelt zöldség és gyümölcs mennyisége az utóbbi években fokozatosan csökkent ugyan, de meg kell azonban jegyezni, hogy a megtermelt mennyiség így is meghaladja a hazai fogyasztást. Magyarország éghajlati adottságait figyelembe véve, mind többen ismerik fel a kertészeti ágazatban rejlő alternatív megoldásokat.

Az elmúlt években egyre több cég ismerte fel ebben az ágazatban is a kiállítás fontosságát. A korábban már bemutatkozott TÉSZ-ek friss- ill. feldolgozott zöldség- gyümölcstermékeikkel méltón reprezentálták a hazai termelést. A kiállítás kiváló lehetőséget teremt arra, hogy egy helyen találkozzon a termelő, a feldolgozó, a forgalmazó és a fogyasztó.

A kertészeti kiállításhoz kapcsolódó szántóföldi zöldségtermesztési és gyümölcstermesztési konferencián az évek óta viszonylag stabilan kialakult 100 – 140 fő körüli résztvevő, arra enged következtetni, hogy igény van a rendezvényre. A konferencián minden évben egy-egy zöldség és gyümölcs fajt kiemelten kezelünk. Az adott témákat a legavatottabb szakértők, kutatók, egyetemi és főiskolai tanárok és jól képzett gyakorló szakemberek segítségével kívánjuk közvetíteni. Az előadások felölelik az adott témát érintő termesztési nehézségeket, a fajta választás kérdését, a minőségi követelményeket, a megtermelt árú értékesítési lehetőségeit, valamint a termelőket érintő anyagi források megteremtésének lehetőségeit. Az elméleti ismeretek gyakorlati hasznosítására a különböző fajtabemutatók, üzem és ültetvénylátogatások adnak lehetőséget.


A hazai gépkínálat teljességével


Az évenkénti rendszerességgel megrendezett nagy hazai mezőgazdasági kiállítások között a gépbemutatók tekintetében – szakmai vélemények szerint – a Farmer Expó a legerősebb. A mezőgazdasági gépeket, eszközöket, berendezéseket forgalmazók, gyártók az idén a korábbi években megszokott kiállítási területen – mintegy 10 ezer négyzetméteren – mutatják be kínálatukat. A Farmer Expo ezen kiállítási része átfogja az aktuális teljes magyarországi gépkínálatot. A részvételre még jelentkezni kívánó kiállítók számára a lehetőség egyébként június 30-áig nyitva áll.
Mit találhat meg itt az érdeklődő? Traktorok lehető legszélesebb típus- és teljesítményválasztékát, pótkocsikat, kombájnokat, bálázókat, rakodógépeket, öntözőberendezéseket, a legkülönfélébb talajmegmunkáló eszközöket, s minden olyan berendezést, ami a korszerű mezőgazdasági termelés szolgálatába állítható. Mivel ebben az évben rendezik meg első ízben a Farmer Expóhoz kapcsolódva a Hortico zöldség-gyümölcs kertészeti szakkiállítást, a gépek között a speciális kertészeti berendezések a szokottnál nagyobb számban tűnnek majd fel.
A kiállítók nem csak arra készülnek fel, hogy teljes körű tájékoztatást adjanak az érdeklődőknek a kiállított és a kínálatukban szereplő gépekről, eszközökről, de a gépbeszerzési támogatási pályázatok készítéséhez, a banki és hitelügyintézéshez is segítséget nyújtanak, valamint nem feledkeznek meg vásárlóik szakmai tanácsadásának biztosításáról. S ha már a pályázatkészítésről esett szó: várhatóan ez év utolsó harmadában írja ki a mezőgazdasági kormányzat a 2007-es gépbeszerzési támogatási pályázatokat. Így a gazdálkodók számára lényegében a Farmer Expo ebben az esztendőben az utolsó olyan lehetőség, ahol a hazai mezőgazdasági gépkínálatot a maga teljességében egy helyen, egy időben áttekinthetik, s elhatározhatják, mire is pályázzanak! Azok sem maradnak természetesen lehetőségek nélkül, akik egyelőre nem gondolkodnak új gépek beszerzésében: az ő érdeklődésükre a kiállítás használtgép-börzéje tarthat számot.
A gépkiállítási rész ebben az esztendőben igazi újdonsággal is szolgál! A megszokott területen hagyományosan megtartandó bálázási bemutatón kívül a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centruma agrár-ipari parkjának területén, kukorica-fajtakísérletek eredményeivel ismerkedhetnek a gazdálkodók. Ehhez kapcsolódóan látható majd kukorica-betakarítási bemutató. Az érdeklődőknek a kiállítás területéről a bemutató helyszínére való eljuttatásáról a Farmer Expo rendezői gondoskodnak.
A Farmer Expo gépkiállítása kiváló alkalom a mezőgazdasági pályára készülő, illetve már szakképző intézetbe vagy egyetemre járó fiataloknak arra, hogy közelről megismerkedjenek azokkal a lehető legkorszerűbb gépekkel, berendezésekkel, amelyeket iskolai keretekben nincs módjuk közelről tanulmányozni, illetve esetleg csak később kerülnek a gazdaságokba, farmokra. Az első és másodéves egyetemistáknak a gépbemutatón való részvétel lényegében szakmai gyakorlattal ér fel.
Azok pedig, akik sem a jelenlegi, sem a leendő szakemberek körébe nem tartoznak, csak egyszerűen érdeklődnek a technikai újdonságok iránt, s ezzel az érdeklődéssel már gyermekeik is rendelkeznek, szintén bátran felkereshetik a Farmer-Expo gépészeti részét. A kiállító cégek munkatársai az ő kérdéseikre is mindig készséggel válaszolnak.

hirdetes


Hagyományosan az állattenyésztés jelenlétével


A Farmer-Expo tematikája a teljes mezőgazdasági vertikumot – a növénytermesztéstől a takarmánygyártáson és az állattenyésztésen át az élelmiszeriparig átöleli. A térségben a mezőgazdasági szektor számára az egyik legfontosabb marketing eszközként szolgál már 15 éve. Módot ad a változó mezőgazdasági piac alaposabb nyomon követésére, a piac legkülönbözőbb szereplőivel, fontos üzleti partnereivel való találkozásra.

Az állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó ágazatok vállalatai az idén is nagy számban és területen állítanak ki. Jelen lesz az ország szinte valamennyi vezető takarmányozási, tenyésztési- és tartástechnológiával foglalkozó vállalkozása.

Az állattenyésztés bemutatójának célja, továbbra is a genetikai állomány egészének megjelenése. A sokféle állatfaj legszebb egyedeinek bemutatásával a Farmer-Expo jól szolgálja az ágazat megismertetését.

A sertésbemutatóra várjuk az ország valamennyi –tenyésztő szervezet által koordinált- sertéstartójának tenyészállatait. Tudjuk, hogy Magyarország csak komparatív előnyeit kihasználva, különleges minőségű termékeivel lehet sikeres és veheti fel a versenyt, az olcsó, tömegárut kínáló konkurensekkel. Hazánknak kevés olyan terméke van, mely a világon egyedülálló és előállításában monopolhelyzete van. A mangalica termékcsalád ilyen, így kiemelt hangsúlyt kap az őshonos magyar mangalica sertés. A rendezvény megismerteti a kisgazdaságokban is rendkívül gazdaságosan tartható mangalica tartását és tenyésztését is, mint alternatív gazdálkodási lehetőséget.

A szarvasmarha bemutató specialitása az idén az országban egyedülálló Holstein Fríz és Magyartarka ivadékcsoport bemutató és bírálat lesz. Az idén mintegy 100-120 Holstein Fríz, 30-40 Magyartarka, 30 egyéb ( Charolais, Jersey, Limousin ) bemutatására kerül sor. A sorban meg kell említeni a magyar szürkemarhát, mely szintén évek óta szerves része a kiállításnak. Szorosan illeszkedve a rendezvényhez a szarvasmarha tartók számára rendezendő fórum keretében kerülnek megvitatásra a szarvasmarha tenyésztés aktualitásai.

A juh pavilonban a merino, a hús, a tejhasznosítású és az őshonos fajták legszebb egyedei kerülnek bemutatásra. A hagyományokhoz híven kos árverés színesíti a programot.
A kecske fajban 50-60 egyed - alpesi, szánentáli, búr és tejelő magyar fajták - képviselik a magyar kecsketenyésztést.
A nyúl tenyészállat bemutató és fórum évek óta a szakma központi rendezvénye. A majd 200 ketrecben bemutatott tenyészállatok kiállítása mellett, nyulászfórum kerül megrendezésre, melyre az összes hazai nyúltenyésztő meghívást kap.

A kiállítás négy napja alatt több szakmai konferencia, szakember-találkozó, tudományos ülés rendezésére kerül sor. Az állattenyésztést érintő kiemelt témakör ebben az évben a Tradicionális magyar fajták genetikai és gazdasági értékének megőrzése. Az intenzív mezőgazdasági termelés és táplálkozás-tudomány fejlődése a legtöbb gazdasági haszonállatfajtát háttérbe szorította. Napjainkban azonban egyre nagyobb igény jelentkezik a lakosság részéről az őshonos fajták, a hagyományos termelési módszerek, illetve a régi korok ízei iránt. Ennek megfelelően a témával foglalkozó kutatók és gyakorlati szakemberek adnak tájékoztatást az érdeklődők számára.

Forrás: www.farmerexpo.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

gyökérgümők

a pillangósokkal együtt élő (szimbiózis), a levegő szabad nitrogénjét megkötő... Tovább

kukoricaszár

a kukorica csőtörés utáni szára és levélzete. Táplálóértéke az őszi hónapokban... Tovább

Tovább a lexikonra