Európai Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap

Miniszterjelölti meghallgatás

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gráf József - A legfontosabb feladat az európai Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásainak racionális felhasználása
Európai Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap
- Az agrárgazdaságtól távol kívánja tartani a politikát és szakmai alapon, mind a jobb-, mind a baloldali érdekképviseletekkel együttműködve kívánja irányítani az ágazatot Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterjelölt, akit szerdán hallgatott meg az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága.
    A testület a kormánypárti képviselők 12 igen szavazatával hat nem és négy tartózkodás mellett támogatta a miniszterjelöltet. 
    Gráf József hangsúlyozta: a politikát távol kívánja tartani az agrárgazdaságtól, és szakmai alapon kívánja irányítani az ágazatot. Ezért mind a jobb-, mind a baloldali érdekképviseletekkel és országgyűlési képviselőkkel együtt kíván működni az ágazat előtt álló feladatok megoldása érdekében.
    Az ágazat előtt álló legfontosabb feladatként az európai Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) forrásainak racionális felhasználását nevezte. Az unió jövőre induló új költségvetési időszakában hét évre 2.500 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az alapból a magyar mezőgazdaság számára.
    Másik kiemelt feladatként az úgynevezett SPS rendszerre való átállást említette Gráf József. Ez a jelenlegi egyszerűsített területalapú támogatást váltja majd fel, várhatóan 2009-től. A miniszterjelölt szerint az úgynevezett farm-típusú, illetve üzemsoros támogatásra való áttérés a magyar gazdálkodóktól ismét jelentős szemléletváltást igényel majd.
    A feladatok meghatározása előtt az ügyvezető agrárminiszter kitért arra, hogy az  elmúlt kormányzati ciklusban egy évig töltötte be az FVM-ben a miniszteri tisztséget és ez idő alatt sikerült megoldania, hogy a gazdálkodók időben kapják meg uniós és nemzeti támogatásaikat. Beszélt arról is, hogy a rekordmennyiségű gabonát, amely az elmúlt két évben termett Magyarországon, ugyancsak sikerült elhelyezni a magtárakban.
    Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az intervenciós készletek elhelyezése és finanszírozása gondot jelent. Egyfelől jelenleg már hétmillió tonna felett van a Magyarországon tárolt uniós intervenciós gabonakészlet. Másfelől viszont a magyar államnak az intervenciós készletek finanszírozása évente mintegy 135-140 milliárd forintjába kerül, amelyből mintegy 100 milliárd forintot tesz ki a tárolási költség.
    Gráf József szerint a következő időszakban meg kell oldani a szaktanácsadói rendszer teljes kiépítését, továbbá a földkérdést is rendbe kell tenni, különös figyelemmel arra, hogy a magyar gazdálkodókat csak addig lehet megfelelő feltételek mellett földhöz juttatni, amíg fel nem kell szabadítani a magyar földpiacot az unió más tagországainak gazdái számára.
    A miniszterjelölt kitért arra, hogy a mezőgazdasági termelőket tulajdonhoz kell juttatni, amennyiben lehetséges, a feldolgozó üzemekben. Példaként említette a Parmalatot, illetve az izsáki borüzemet. Jelezte, hogy ennek érdekében a baromfi ágazatban tárgyal termelői tulajdonszerzés lehetőségéről.
    Emlékeztetett arra, hogy az unióba belépett 10 új tagország közül csak Magyarországnak van pozitív agrárkülkereskedelmi szaldója.
    Ellenzéki képviselői kérdésre válaszolva megnyugtatta a jelenlevőket, hogy az uniós agrártámogatásokat csak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon (MVH) keresztül lehet folyósítani. Az MVH ugyanis Magyarországon az egyetlen hivatalos mezőgazdasági kifizető ügynökség, amelynek akkreditációját az unió is elfogadta.
    Szintén ellenzéki kérdésre a miniszterjelölt megerősítette, hogy Magyarország fenntartja GMO-mentességét, amíg csak lehetséges. A génmódosított szervezetek szabad termeszthetőségét Magyarország továbbra sem kívánja támogatni.
    Az ellenzéki képviselők felvetették a Hernád-völgyi árvíz okozta károk enyhítésének szükségességét. Erre a válasz az volt, hogy szerdán délután látogat Gráf József a térségbe, és személyesen kíván a helyiektől tájékozódni arról, miként lehetne a bekövetkezett károkat enyhíteni.
    A nemzeti kiegészítés, amely jelenleg 30 százalékos támogatást jelent a gazdálkodóknak az uniós forrásokon felül, Gráf József szerint a költségvetés teherbíró képességének függvényében folyósítható a jövőben.
    Az állattenyésztőket a leendő miniszter szerint is támogatni kell, ám arról szakmai egyetértés szükséges, hogy az esetleges többlettámogatást mely terület rovására lehet majd odaadni az állattartóknak. 

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

család

1.—>Rendszertan. 2.—>Növénynemesítés értelmezésben olyan — kizarólag... Tovább

aktiválási energia

az az energiamennyiség, amely a molekulán belüli kém. kötéseket fellazítva, azokat... Tovább

Tovább a lexikonra