Az előrejelzések szerint a cukor ára 300 vagy akár 400 forint fölé emelkedhet. A liszt végleges ára is megjósolhatatlan...

Drasztikusan emelkedik a cukor és a liszt ára

Agroline
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tízkilós tételben viszik haza a vevők a cukrot és a lisztet Somogyban. A boltosok szerint péntek óta megrohamozták őket. A készleteket is akadozva tudják feltölteni. Az előrejelzések szerint a cukor ára 300 vagy akár 400 forint fölé emelkedhet. A liszt végleges ára is megjósolhatatlan. A KSH mai adatai szerint az alapélelmiszerek ára 20-30%-kal drágult egy év alatt.
Drasztikusan emelkedik a cukor és a liszt ára
Összességében 4%-kal kerül többe az életünk, mint tavaly januárban.

Gyorsan fogy a liszt és a cukor is a somogyi boltokban. Péntek óta, az áremelés hírére több kilónyit visznek a vásárlók haza ebből a két termékből. Van olyan vevő, aki azt mondja: utoljára 175 forintért vette a cukor kilóját, amikor nagyobb tételben vásárolt. Most a 269 forintos árra "vadásznak" a vásárlók, mert ez is olcsóbbnak számít.

De nemcsak a cukor és a liszt lett drágább. A kávé és a tejtermékek is jelentősen drágultak év eleje óta.

Csatos Sándorné boltvezető is azt mondja: az emberek, akik csak tehetik, bevásárolnak, mert drasztikusan mennek fel az árak 10-től akár 30%-ig is.

Összességében idén januárban az árak átlagosan 4%-kal emelkedtek a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly egy ilyen bevásárlás 10 ezer forintba került, idén már 400 forinttal kevesebb fér a kosárba.

Legnagyobb mértékben az étolaj, a liszt, a zöldségek, a gyümölcsök és a gáz ára emelkedett. A legtöbb árucikk a szélsőséges időjárás okozta rossz termés miatt kerül lényegesen többe.

A kaposvári cukorgyár is megerősítette ezt. Valamivel ők is többet tudnak most kérni a cukor kilójáért. És ha lenne kapacitásuk, többet is el tudnának adni.

Ahogyan arról elsőként beszámoltunk: a somogyi magtárak üresek, az összes búzát eladták külföldre. A magyar malmoknak most onnan kell drágábban visszavásárolniuk. A liszt ára ezért is emelkedik.

A textilipart ugyanígy sújtotta a rossz időjárás. Ezért a nagykereskedők emeltek is árat, a kisboltok viszont ezt nem tehették meg.

Pápai József , az egyik ruházati üzlet tulajdonosa elmondta: nem nagyon emeltek árat, habár a beszerzési árak tavaly 10-20, helyenként a kötött áruból még harminc százalékkal is emelkedtek. Ők nem emeltek, mert csak így tudnak fennmaradni.

A boltvezetők szerint az áremeléseknek még nincs vége. A cukor és liszt ára egyelőre nem tudni, hol áll majd meg. Ezt bizonyítja az is, hogy a kaposvári hipermarket polcait már kifosztották a vevők.

KaposPont/AgroLine

AgroLine

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bárányozási jegyzék

olyan áll. bizonylat, amely az anyajuhok ellesi és a bárányok születési adatainak... Tovább

napraforgó (tutyela, szotyola, Helianthus annuus L.)

a —>fészkesek családjához tartozó, egyéves, 120—350 cm magas olajnövény.... Tovább

Tovább a lexikonra