10/2006. (II. 3.) FVM rendelet
a Duna Borvidéki Régió szabályzatáról
A szõlõtermesztésrõl és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 2. §-ának 5. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következõket rendelem el:
1. § (1) A Duna Borvidéki Régió (a továbbiakban: Duna Borrégió) a Csongrádi borvidékbõl, a Hajós-Bajai borvidékbõl, valamint a Kunsági borvidékbõl áll.
(2) A Duna Borrégió a Dunától keletre helyezkedik el, nyugati határa a fõvárostól a déli országhatárig a Duna folyó. Magában foglalja a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidékek településeinek szõlõ termõhelyi kataszterében I. és II. osztályba sorolt területeit, a Duna Borrégió területén mûködõ hegyközségeknél vezetett ültetvénykataszterben nyilvántartott szõlõültetvényeit és pincészeteit.
A borrégió feladatai
2. § A Duna Borrégió a következõ feladatokat látja el:
a) a borrégió szõlõtermelése és borászata közép- és hosszú távú stratégiájának kialakítása;
b) a borrégiót alkotó borvidékek, körzetek bortermelési hagyományaira építve védett eredetû borok piacra juttatása;
c) a meghatározott termõhelyrõl származó minõségi borok (a továbbiakban: m.t. minõségi borok) termelésének szabályozása;
d) a marketing tevékenység egységesítése;
e) a szõlõtermesztés és fajtahasználat összehangolása;
f) a borászati fejlesztés teendõinek meghatározása;
g) a borrégió képviselete;
h) a belföld piacokon, az Európai Unió közös piacán, valamint harmadik országok piacain a meglévõ pozíciók megõrzése, bõvítése;
i) a borvidékek sajátosságainak megõrzése mellett a borrégió egységes arculatának megteremtése;
j) a borrégió borvizsgáló bizottságának létrehozása;
k) kapcsolat tartása a borrégió területén lévõ megyei önkormányzatokkal, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei földmûvelésügyi hivatalaival, a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségeivel, a jövedéki ügyekben eljáró hatósággal;
l) a Bács-Kiskun megyével kialakított együttmûködés keretében a Duna Borrégió képviselete az Európai Bortermelõ Régiók Gyûlésében.
A borrégió szervezete
3. § A Duna Borrégió a hegyközségekrõl szóló 1994. évi CII. törvény 32. §-a szerinti társulási megállapodás szerint mûködik.
Fajtahasználat
4. § (1) A Duna Borrégió területén a szõlõkataszter I. és II. osztályba sorolt területein lévõ ültetvényeken, az alábbi szõlõfajtákból állítható elõ meghatározott termõhelyrõl származó minõségi bor, amennyiben azok Bács-Kiskun, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest megyékben ajánlott vagy engedélyezett kategóriába tartoznak:
a) fehérborszõlõ fajták: arany sárfehér, chardonnay, csabagyöngye, cserszegi fûszeres, ezerjó, Irsai Olivér, karát, királyleányka, kövidinka, leányka, Müller Thurgau (rizlingszilváni), nektár, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, rajnai rizling, savignon blanc, szürkebarát, tramini, zefír, zöld veltelíni;
b) vörösborszõlõ fajták: blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, kadarka, kékfrankos, hamburgi muskotály, merlot, pinot noir, portugieser (kékoportó) zweigelt.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott borszõlõfajták esetén önállóan a fajta nevét, több fajta felhasználása esetén a küvé megnevezést kell használni.
(3) A fajtahasználat módosítására a hegyközségi tanács kezdeményezésére a borrégió vezetõségének egyhangú döntésével van lehetõség.
Térállás és tõkeszám szabályozása
5. § Új ültetvény létesítésekor vagy szerkezetátalakítási és átállítási támogatással átalakított ültetvénynél csak a hektáronkénti 3300 vagy ennél nagyobb tõkeszámú ültetvény termése használható m.t. minõségi bor készítésére.
Hozamszabályozás
6. § Az m.t. minõségi bor a 4. §-ban felsorolt fajták legalább 15 MM° természetes eredetû cukrot tartalmazó termésébõl készíthetõ, amennyiben a hektáronkénti hozam nem haladja meg a 100 hl seprõs újbor mennyiséget.
Jelölés
7. § A Duna Borrégió területén elõállított borászati terméket "Duna Borrégió" megjelöléssel, valamint a borvidék nevének feltüntetésével lehet forgalomba hozni.
Záró rendelkezések
8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 30. napon lép hatályba.
(2) E rendelet hatálybalépésekor meglévõ ültetvényeknél a meglévõ sor és tõtávolság alkalmazható az ültetvény kivágásáig.

Miért dobja le a tűleveleit a karácsonyfám? - 5 mód, amellyel a karácsonyfa egészséges maradhat
Lehet, hogy még csak most állítottad fel a karácsonyfát, de ha már tűleveleket ejt, akkor ott gond lehet. És ha nem ellenőrizzük, azt tapasztalhatjuk, hogy karácsonyra barnás és...

Hogyan öntözzünk karácsonyfát – szakértői tippek kivágott és gyökeres fákhoz
Csodálatos ünnepi lombokra vágysz? Ezzel a tanáccsal meglesz! Bár ha egy igazi karácsonyfát választunk a műfa helyett, mindig szebben néz ki, minden bizonnyal hozzátartozik a...

Ezt tedd, hogy sokáig friss és szép legyen a karácsonyfád!
A hagyomány úgy tartja, hogy egészen vízkeresztig díszítenie kellene a lakást a karácsonyfának. Sajnos azonban azt kell megállapítanunk, hogy kevés fa éli meg vízkeresztet,...

A legújabb trend: gyümölcs és zöldség dekoráció az esküvőkön
Nem tudnánk ennél jobb irányt elképzelni az esküvői dekorációban, mint hogy gyümölcsök és különböző zöldségek váltsák fel a habos masnikat, virágos végteleneket.

Mikor szokás feldíszíteni a karácsonyfát?
Nagyon sokan posztolják már most a képeket a karácsonyfájukról, én csodálkozva nézem a képeket, és nem értem az egészet. Persze, mindenki maga dönti el, mikor állítja fel a...

Alternatív karácsonyfa ötletek - Egyedi ötletek alternatív karácsonyfadíszekhez
A karácsonyfa minden bizonnyal nálatok is az ünnepi díszítés középpontjában szokott elhelyezkedni, de vannak olyan helyzetek, amikor mást használnánk élő fenyő helyett. Ha egy...

Az év legbabonásabb napja: Luca-nap – december 13.
Luca napjához (december 13.) több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év...

A Balaton télen is mesés, ezek a legjobb balatoni programok télen
A Balaton télen sem veszíti el varázsát, és számos izgalmas programmal várja azokat, akik szeretnék felfedezni a tó különleges téli arcát. A hideg évszakokban a Balaton...

7 hangulatos és izgalmas téli program Erdélyben
Erdély, az évszakok váltakozó varázsának otthona, télen különleges atmoszférába burkolózik. A misztikus kávézók és magasba törő kastélyok országában az idő hidegéből...

Készíts kovászt, mutatom, hogyan!
A kovász sokkal egészségesebb, mint az élesztő, és még finomabb is lesz tőle a kenyér és a különféle pékárúk. Megmuatjuk, hogyan és miért készíts kovászt, amivel majd...

Az öt legszebb magyar karácsonyi dal
Közeleg a Karácsony, ezért szeretnénk kedveskedni minden olvasónknak az öt legszebb karácsonyi dal bemutatásával. Legalább egyszer mindenki énekelte ezeket a dalokat,...

A "háztáji" tápok minőségéről
A takarmányozás közismerten az állati eredetű termékek előállításának legkényesebb területe. Az állatok szervezete egyetlen más környezeti hatásra sem válaszol oly hirtelen...