Magyar találmány a digitális sommelier

hirdetes

Magyar találmány a digitális sommelier

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Új, magyar fejlesztésű marketingeszköz, a digitális sommelier segíthet a vásárlóknak ezentúl a választásban. Termőterület, ár, népszerűség vagy éppen a vacsora fogásai alapján választhat bort magának a vevő az érintőképernyő segítségével. Emellett az üzlet információkhoz jut a fogyasztásról, és reklámfelületet is kap.
Magyar találmány a digitális sommelier

Világszerte újdonságnak számít az az indoor marketingeszköz, amit a Laurel Számítástechnikai Kft. fejlesztett ki és állított üzembe. Egy üzletláncnál már használják az eszközt, amelyet az idei budapesti borfesztiválon is bemutattak. A borral és gasztronómiával kapcsolatos információkat nyújtó célszámítógép segít a fogyasztónak kiválasztani a kívánt bort, esetleg a borhoz az ételt.

A vásárlók kereshetnek ár, termőterület, pincészet vagy akár ízvilág alapján, esetleg kérhetnek ajánlatot az esti vacsorához, de a rendszer egy adott borhoz is kínál receptet a borászok által összeállított adatbázis alapján. Digitális sommelier-nek is nevezik a borászati információs terminált, amelyet a közelmúltban kísérleti jelleggel helyeztek üzembe egy üzletlánc két boltjában, a kísérleti darabokat hamarosan több tucat új berendezés követi.
A berendezés alapja az IBM AnyPlace Kiosk célszámítógépe, amely tulajdonképpen egy infrás technológiával működő érintőképernyő és egy vonalkódolvasó kombinációja, mondja a gyártó cég projektvezetője. Hübler Gábor hozzáteszi, hogy a gépeken futó szoftver saját fejlesztés, a felhasznált adatok szakmai nívóját pedig jeles borászok garantálják.
A fejlesztést az a statisztikai adat ösztönözte, miszerint a vásárlói döntések 70-75 százaléka a bolton belül születik. Nem lehet azonban minden boltba borászt állítani, de valamivel mégis segíteni kell a vevőket az eligazodásban.
A megoldás mind a vásárlók, mind az üzlet üzemeltetői szempontjából előnyökkel jár. A rendszer nyilvántartja a legnépszerűbb borokat, így a vevő választhat a heti ajánlatból, de arról is naprakész tájékoztatást ad, hogy egy adott fajta éppen megtalálható-e a kínálatban.
Amennyiben nem, előrendelésre is lehetőség van, amely akár SMS-értesítéssel is kombinálható.
A forgalmazónak, illetve az üzlet tulajdonosának nem mindegy, hogy mely borokat keresik a leginkább, melyeket érdemes vagy felesleges készleten tartani - ezekről naprakész információt kap. Ráadásul (ha éppen egy vevő sem veszi igénybe) az eszköz reklámfelületként is használható.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Gyöngyösi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyöngyös Kossuth L. u. 1 3200 Magyarország Tovább

béklyó

régebben a legelő állatok mellső lábára erősített lánccal v. kötéllel akadályozták... Tovább

Tovább a lexikonra