A denevérekről, Minden, amit a denevérekről tudni akartál, denevér érdekességek

Minden, amit a denevérekről tudni akartál!

GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ismerd meg te is a denevérek világát ebben a cikkben! Ezeket érdemes tudnod a denevérekről!

denevér

Hátborzongatónak, ijesztőnek és kísértetiesnek nevezik őket, de a denevérek fontos faj, amely olyan módon befolyásolja mindennapi életünket, amiről talán nem is tudunk. A kedvenc gyümölcseink beporzásától kezdve a bosszantó rovarok megevésén át az orvosi csodák inspirálásáig a denevérek az éjszaka hősei(link külső link). 

Az október utolsó hetében megrendezett denevérhét(link külső) a denevérek természetben betöltött szerepét és mindazt ünnepli, amit ezek a csodálatos lények tesznek értünk. Nézz meg néhány érdekes denevér tényt az alábbiakban. 

1. Világszerte több mint 1400 denevérfaj létezik. A denevérek a bolygó szinte minden pontján megtalálhatóak, kivéve a szélsőséges sivatagokat és a sarkvidékeket(a link külső link). A méret- és alakbeli különbségek egyaránt lenyűgözőek.

A denevérek mérete a Kitti-féle disznóorrú denevértől (más néven dongóorrú denevér), amely kevesebb mint egy fillér súlyú - ezzel a világ legkisebb emlőse - a repülő rókákig terjed, amelyek szárnyfesztávolsága akár 6 láb is lehet. Az Egyesült Államokban és Kanadában mintegy 45 denevérfaj él, és további fajok találhatók az Egyesült Államok csendes-óceáni és karibi területein.

2. Nem minden denevér alszik téli álmot. Bár a medvék és a denevérek a két legismertebb téli álmot alvó állat, nem minden denevér tölti a telet barlangokban. Egyes denevérfajok, mint például a pettyes denevér, úgy maradnak életben, hogy táplálékot keresve melegebb területekre vándorolnak, amikor lehűl az idő. 

3. A denevéreknek kevés természetes ragadozójuk van - a betegségek jelentik az egyik legnagyobb veszélyt. Baglyok, sólymok és kígyók esznek denevéreket, de ez semmi ahhoz képest, hogy a fehér orr szindróma miatt több millió denevér pusztul el. A betegség - amely a denevérek ormányán és szárnyán található fehér gombáról kapta a nevét - a téli álmot alvó denevéreket érinti, és 37 államban és hét kanadai tartományban észlelték.

Ez a halálos szindróma bizonyos fajokat jobban megtizedelt, mint másokat. Kevesebb mint 10 év alatt az északi hosszúfülű, a kis barna és a háromszínű denevérpopulációk több mint 90%-át elpusztította. A tudósok a betegség megértésén dolgoznak. Ön is segíthet, ha elkerüli azokat a helyeket, ahol a denevérek téli álmot alszanak(a link külső). Ha mégis a föld alá megy, fertőtlenítse ruházatát, lábbelijét és felszerelését, hogy segítsen a betegség más területekre való átterjedésének megakadályozásában. 

4. Denevérek nélkül búcsúzzon el a banántól, az avokádótól és a mangótól. Több mint 300 gyümölcsfaj beporzása függ a denevérektől(A link külső link). A denevérek segítenek a diófélék, a füge és a kakaó - a csokoládé fő összetevője - magjainak terjesztésében. Denevérek nélkül nem lennének olyan növényeink, mint az agave vagy az ikonikus saguaro kaktusz. 

5.Night insects have the most to fear from bats. Each night, bats can eat their body weight in insects, numbering in the thousands! This insect-heavy diet helps foresters and farmers protect their crops from pests.

6. Bats are the only flying mammal. While the flying squirrel can only glide for short distances, bats are true fliers. A bat’s wing resembles a modified human hand — imagine the skin between your fingers larger, thinner and stretched. This flexible skin membrane that extends between each long finger bone and many movable joints make bats agile fliers.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vongálás

A lágy szövetek szerkezetének széthúzódásávsl v. folytonosságának megszakadásával járó... Tovább

fizetett tömeg

a vágóállatnak az átvételkor ténylegesen mérlegelt (bruttó) tömegéből a levonások után... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok