1977 óta 2022 volt az első orvvadászat-mentes év a Kaziranga Nemzeti Parkban, orrvadászat gyakorisága

hirdetes

1977 óta 2022 volt az első orvvadászat-mentes év a Kaziranga Nemzeti Parkban

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokszor figyelhetjük meg, hogy annak ellenére, hogy fejlődik a világ, hajlamosak vagyunk a pusztításokkal nem kellő mértékben törődni, értsen ez alatt mindenki azt, amit akar. Az orrvadászat visszaszorítására bár rengeteg lépéssel próbálkoztak, mindeddig nem arattak túl nagy sikert. Többek között a Kaziranga Nemzeti Park orrszarvúi is nagy veszélyben vannak/voltak, de tavaly egyetlen példánynak sem esett bántódása!

2022 az első orvvadászat-mentes év

2022-ben jó évük volt az orrszarvúknak

2022-ben egyetlen orrszarvú sem veszett el orvvadászat miatt a Kaziranga Nemzeti Parkban, ami 1977 óta ez az első a védett természetvédelmi területen. Ez a világ legnagyobb egyszarvú orrszarvúja rezervátuma(Rhinoceros unicornis), és körülbelül 2200 példánynak ad otthont. Itt található a világon élő példányok többsége is egyben. Az indiai Assam államban található park 1985-ben az UNESCO Világörökség része lett, de a Reuters jelentése szerint 2000 és 2021 között körülbelül 190 orrszarvú pusztult el orvvadászat miatt. Az arány 2013-ban és 2014-ben jelentősen megnőtt, ez alatt évente körülbelül 27 orrszarvút öltek meg, ami hatalmas pusztításnak számít.

Hatalmas veszélyben vannak az orrszarvúk

Bár a természetvédők és az orrszarvúk számára egyaránt siker volt, az eredmény csak az emberek kemény munkájának köszönhető, akik 58 orvvadászt tartóztattak le az év során. Az állatokat az orvvadászat fenyegeti a szarvaik értéke miatt, amelyeket amputálnak és illegális piacokon értékesítenek. Az állatok szarvai pedig a megfigyelések alapján egyértelműen zsugorodnak az orvvadászat hatására. A Kaziranga Nemzeti Park a világ egyik legfontosabb vadrezervátuma, és jelenleg a bolygó indiai orrszarvúinak kétharmadának ad otthont, amelyek populációját egyre inkább fenyegeti az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása.

hirdetes

Az orrszarvak nagyon értékesek

hirdetes

Gondoltad volna, hogy a mindössze 1 kilogramm orrszarvúszarv feketepiaci értéke 60 000 és 300 000 dollár között van? Mivel szerencsére egyre kevesebb orrvadász jut prédához, egyre szűkül a kínálat, viszont a kereslet még soha nem volt ilyen magas. Csábító szakmának mutatkozik emiatt nagyon ez a bűnös tevékenység India szerte. És sajnos egyre fejlettebb az orrvadászok technikája is, egyre jobb felszerelésekkel tudnak harcba állni a tehetetlen állatok ellen. Megfigyelő drónokkal, mozgásérzékelős fegyverekkel felszerelkezve indulnak útnak a csapatok, hogy elejtsék prédájukat.

Egyetlen orrszarvú sem pusztult el 2022-ben orrvadászatban

Az asszámi munkacsoportok kemény munkájának köszönhetően a Kaziranga Nemzeti Park egyetlen orrszarvút sem veszített el orvvadászat miatt 2022-ben, ami állítólag 1977 óta az első ilyen év a régióban.

„Zéró orvvadászat! 2022 igazán különleges volt orrszarvúvédelmi erőfeszítéseink számára. 2022-ben egyetlen orrszarvút sem orvvadásztak meg, 2021-ben pedig mindössze kettőt, a szelíd óriások most sokkal nagyobb biztonságban vannak Assamban” – írta Himanta Biswa Sarma, Assam állam főminisztere a Twitteren. 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-02

Hogyan keltsünk ki tojásokat természetesen – csibenevelés kezdőknek

A csibenevelés egyszerű módja az, amikor hagyjuk a tojótyúkot, hogy kikeltse a csibéit: néhány alapvető dolgot azonban fontos betartani!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-02-01

Macska- és kutyabarát növények, melyek nem mérgeznek

Szeretnénk ügyelni kedvencünk biztonságára, főleg, ha növényein is vannak. Nem mindegy, mit választunk otthonunka: mutatjuk a biztosan nem mérgező virágokat!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-02-03

Mi az a BARF etetés - jót tesz a kutyámnak?

Egyre gyakrabban halljuk a BARF szót, mint kutya diétát: de mi a lényege és vajon minden kutya számára hasznos? A cikkben kiderül minden információ a BARF-ról!

2022-10-21

Június 30-ig meghosszabbították az öntözésfejlesztési pályázati felhívásokat

Az öntözésfejlesztést, a vízgazdálkodási ágazat fejlesztését továbbra is kiemelt területként kezeli az Agrárminisztérium, ezért meghosszabbítják a pályázatot.

2022-12-19

5 szerencsehozó növény az újévre, ami pénzt hoz számodra

Szeretnél szép növényeket csempészni az otthonodba, miközben nem csak az esztétikumot, komfortosságot emeled, hanem még egy kis jó szerencsére is szert tehetsz?

2022-12-13

5 újévi fogadalom kertészeknek 2023-ra

Ez egy új év – és egy vadonatúj tenyészidőszak. A kertészetben is új lehetőségek várnak ránk, mutatjuk miket lesz érdemes megfogadnod az új évben kertészként!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

életteljesítmény

az állatnak egész élete folyamán elért összes teljesítménye (főként termelése).... Tovább

fésűsgyapjú

a fésűsfonal előállítására alkalmas, kiegyenlített, erős, rugalmas szálú, 6 cm-nél... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Állatok