1977 óta 2022 volt az első orvvadászat-mentes év a Kaziranga Nemzeti Parkban, orrvadászat gyakorisága

hirdetes

1977 óta 2022 volt az első orvvadászat-mentes év a Kaziranga Nemzeti Parkban

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokszor figyelhetjük meg, hogy annak ellenére, hogy fejlődik a világ, hajlamosak vagyunk a pusztításokkal nem kellő mértékben törődni, értsen ez alatt mindenki azt, amit akar. Az orrvadászat visszaszorítására bár rengeteg lépéssel próbálkoztak, mindeddig nem arattak túl nagy sikert. Többek között a Kaziranga Nemzeti Park orrszarvúi is nagy veszélyben vannak/voltak, de tavaly egyetlen példánynak sem esett bántódása!

2022 az első orvvadászat-mentes év

2022-ben jó évük volt az orrszarvúknak

2022-ben egyetlen orrszarvú sem veszett el orvvadászat miatt a Kaziranga Nemzeti Parkban, ami 1977 óta ez az első a védett természetvédelmi területen. Ez a világ legnagyobb egyszarvú orrszarvúja rezervátuma(Rhinoceros unicornis), és körülbelül 2200 példánynak ad otthont. Itt található a világon élő példányok többsége is egyben. Az indiai Assam államban található park 1985-ben az UNESCO Világörökség része lett, de a Reuters jelentése szerint 2000 és 2021 között körülbelül 190 orrszarvú pusztult el orvvadászat miatt. Az arány 2013-ban és 2014-ben jelentősen megnőtt, ez alatt évente körülbelül 27 orrszarvút öltek meg, ami hatalmas pusztításnak számít.

Hatalmas veszélyben vannak az orrszarvúk

Bár a természetvédők és az orrszarvúk számára egyaránt siker volt, az eredmény csak az emberek kemény munkájának köszönhető, akik 58 orvvadászt tartóztattak le az év során. Az állatokat az orvvadászat fenyegeti a szarvaik értéke miatt, amelyeket amputálnak és illegális piacokon értékesítenek. Az állatok szarvai pedig a megfigyelések alapján egyértelműen zsugorodnak az orvvadászat hatására. A Kaziranga Nemzeti Park a világ egyik legfontosabb vadrezervátuma, és jelenleg a bolygó indiai orrszarvúinak kétharmadának ad otthont, amelyek populációját egyre inkább fenyegeti az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása.

hirdetes

Az orrszarvak nagyon értékesek

hirdetes

Gondoltad volna, hogy a mindössze 1 kilogramm orrszarvúszarv feketepiaci értéke 60 000 és 300 000 dollár között van? Mivel szerencsére egyre kevesebb orrvadász jut prédához, egyre szűkül a kínálat, viszont a kereslet még soha nem volt ilyen magas. Csábító szakmának mutatkozik emiatt nagyon ez a bűnös tevékenység India szerte. És sajnos egyre fejlettebb az orrvadászok technikája is, egyre jobb felszerelésekkel tudnak harcba állni a tehetetlen állatok ellen. Megfigyelő drónokkal, mozgásérzékelős fegyverekkel felszerelkezve indulnak útnak a csapatok, hogy elejtsék prédájukat.

Egyetlen orrszarvú sem pusztult el 2022-ben orrvadászatban

Az asszámi munkacsoportok kemény munkájának köszönhetően a Kaziranga Nemzeti Park egyetlen orrszarvút sem veszített el orvvadászat miatt 2022-ben, ami állítólag 1977 óta az első ilyen év a régióban.

„Zéró orvvadászat! 2022 igazán különleges volt orrszarvúvédelmi erőfeszítéseink számára. 2022-ben egyetlen orrszarvút sem orvvadásztak meg, 2021-ben pedig mindössze kettőt, a szelíd óriások most sokkal nagyobb biztonságban vannak Assamban” – írta Himanta Biswa Sarma, Assam állam főminisztere a Twitteren. 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-11-27

A kutya nem fázik télen? 10 szabály, amit be kell tartania minden gazdinak télen

Ez a hideg a kutyákat is megviseli, és nincs igaza annak, aki azt állítja, hogy négylábú barátainknak ez meg sem kottyan, nekik ki kell bírniuk mindent!

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-03

Ingyenes programok Novemberre Budapesten ; Ruha- és könyvcsere vagy ingyenes kiállításokat is meglátogathatunk!

Budapest, November beköszöntével is tele van kulturális és szórakoztató eseményekkel, amelyeken részt vehetsz, anélkül hogy a pénztárcádat túlságosan megterhelnéd.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-14

5+1 érv, amiért megéri üvegházat építened a kertbe!

Az üvegház nem csak a profi kertészek kiváltsága lehet – egyre több háztulajdonos fedez fel annak előnyeit a saját kertjében. Mutatjuk, hogy miért éri meg!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

törzsjuhászat

Az átlagosnál jobb szaporulati és felnevelési,gyapjú- és tejtermelési eredményeket elérő... Tovább

hiperparazitizmus

az a jelenség, amikor az élősködőben szintén valódi élősködő (hiperparazita) él. Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Állatok