1977 óta 2022 volt az első orvvadászat-mentes év a Kaziranga Nemzeti Parkban, orrvadászat gyakorisága

1977 óta 2022 volt az első orvvadászat-mentes év a Kaziranga Nemzeti Parkban

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokszor figyelhetjük meg, hogy annak ellenére, hogy fejlődik a világ, hajlamosak vagyunk a pusztításokkal nem kellő mértékben törődni, értsen ez alatt mindenki azt, amit akar. Az orrvadászat visszaszorítására bár rengeteg lépéssel próbálkoztak, mindeddig nem arattak túl nagy sikert. Többek között a Kaziranga Nemzeti Park orrszarvúi is nagy veszélyben vannak/voltak, de tavaly egyetlen példánynak sem esett bántódása!

2022 az első orvvadászat-mentes év

2022-ben jó évük volt az orrszarvúknak

2022-ben egyetlen orrszarvú sem veszett el orvvadászat miatt a Kaziranga Nemzeti Parkban, ami 1977 óta ez az első a védett természetvédelmi területen. Ez a világ legnagyobb egyszarvú orrszarvúja rezervátuma(Rhinoceros unicornis), és körülbelül 2200 példánynak ad otthont. Itt található a világon élő példányok többsége is egyben. Az indiai Assam államban található park 1985-ben az UNESCO Világörökség része lett, de a Reuters jelentése szerint 2000 és 2021 között körülbelül 190 orrszarvú pusztult el orvvadászat miatt. Az arány 2013-ban és 2014-ben jelentősen megnőtt, ez alatt évente körülbelül 27 orrszarvút öltek meg, ami hatalmas pusztításnak számít.

Hatalmas veszélyben vannak az orrszarvúk

Bár a természetvédők és az orrszarvúk számára egyaránt siker volt, az eredmény csak az emberek kemény munkájának köszönhető, akik 58 orvvadászt tartóztattak le az év során. Az állatokat az orvvadászat fenyegeti a szarvaik értéke miatt, amelyeket amputálnak és illegális piacokon értékesítenek. Az állatok szarvai pedig a megfigyelések alapján egyértelműen zsugorodnak az orvvadászat hatására. A Kaziranga Nemzeti Park a világ egyik legfontosabb vadrezervátuma, és jelenleg a bolygó indiai orrszarvúinak kétharmadának ad otthont, amelyek populációját egyre inkább fenyegeti az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása.

Az orrszarvak nagyon értékesek

Gondoltad volna, hogy a mindössze 1 kilogramm orrszarvúszarv feketepiaci értéke 60 000 és 300 000 dollár között van? Mivel szerencsére egyre kevesebb orrvadász jut prédához, egyre szűkül a kínálat, viszont a kereslet még soha nem volt ilyen magas. Csábító szakmának mutatkozik emiatt nagyon ez a bűnös tevékenység India szerte. És sajnos egyre fejlettebb az orrvadászok technikája is, egyre jobb felszerelésekkel tudnak harcba állni a tehetetlen állatok ellen. Megfigyelő drónokkal, mozgásérzékelős fegyverekkel felszerelkezve indulnak útnak a csapatok, hogy elejtsék prédájukat.

Egyetlen orrszarvú sem pusztult el 2022-ben orrvadászatban

Az asszámi munkacsoportok kemény munkájának köszönhetően a Kaziranga Nemzeti Park egyetlen orrszarvút sem veszített el orvvadászat miatt 2022-ben, ami állítólag 1977 óta az első ilyen év a régióban.

„Zéró orvvadászat! 2022 igazán különleges volt orrszarvúvédelmi erőfeszítéseink számára. 2022-ben egyetlen orrszarvút sem orvvadásztak meg, 2021-ben pedig mindössze kettőt, a szelíd óriások most sokkal nagyobb biztonságban vannak Assamban” – írta Himanta Biswa Sarma, Assam állam főminisztere a Twitteren. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fejési rendszerek

a fejőberendezéseknek mint alapvető gépi eszköznek alk. módját határozzák meg a... Tovább

fogszuvasodás (kariesz, caries)

a fog állományának körülírt pusztulása, szétesése. Baktériumtevékenység következménye,... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Állatok