Picike és nagyon aranyos! Ismerd meg a zöld levelibékát! Mindent a zöld levelibékáról

Pici, cuki és nálunk is létezik! Ez a zöld levelibéka!

GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Annyira aranyos ez a pici zöld kis állatka! A zöld levelibékával már sokan találkozhattunk, ám kevesen ismerthettük igazán! Ebben a cikkben megismerheted jobban és azt, hogy mit érdemes tudni róla!

Zöld levelibéka

Általános tudnivaló a zöld levelibékárólA békák a kétéltűek változatos családja, amely több mint 800 fajt számlál. Nem minden békafaj él fákon. Inkább a lábukkal kapcsolatos az a tulajdonság, amely összeköti őket - a lábujjak utolsó csontja (az úgynevezett végtag) karom alakú. A békáknak lábujjpárnáik is vannak, amelyek segítik őket a mászásban, és sokuk lábujjain extra csontvázszerkezetek találhatók.

A békáknak sokféle színük lehet, de pl. az Egyesült Államokban található fajok többsége zöld, szürke vagy barna. Néhányuk, mint például a mókusfa-béka (Hyla squirella), kaméleonszerű, mivel képes színt változtatni.

Bár a békák különböző méretűre nőhetnek, a legtöbb fásszárnyú faj nagyon kicsi, mivel a levelekre és a karcsú ágakra támaszkodnak, hogy megtartsák a súlyukat. Az Ausztráliában és Óceániában élő fehér ajkú fabéka (Litoria infrafrenata) 4-5,5 hüvelyk (10-14 centiméter) hosszúságával a legnagyobb fabéka a világon. Például az Egyesült Államokban a legnagyobb fabéka a nem őshonos kubai fabéka, amely 1,5-5 hüvelyk (3,8-12,7 centiméter) hosszúságú. A világ legkisebb békái kevesebb, mint 2,5 centiméter hosszúak!

Itt található a zöld levelibéka

A békák az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatóak, de a nyugati félteke trópusi területein a legváltozatosabbak. Az Egyesült Államokban mintegy 30 faj él, Dél- és Közép-Amerikában pedig több mint 600 faj található. Nem meglepő, hogy a békák nagy része arboreális, azaz fákon él. Különleges alkalmazkodásuk, például a lábujjpárnák és a hosszú lábak segítik őket a mászásban és az ugrálásban. A nem arborális békák tavakban és tavakban vagy nedves talajtakaró között találnak élőhelyet.

A békákat sokféle húsevő állat fogyasztja. Emlősök, hüllők, madarak és halak egyaránt fogyasztják a békákat. A békák közül sokan álcázással védekeznek a ragadozók ellen, és az arboreálisabb fajok a földön élő ragadozók elől a fákra bújva menekülnek.

Ezt fogyasztják

A kifejlett békák rovarevők, amelyek legyeket, hangyákat, tücsköket, bogarakat, lepkéket és más apró gerinctelen állatokat esznek. Ebihalaként azonban legtöbbjük növényevő.

Életút

Majdnem minden hím béka hirdetőhangokkal vonzza a párját. Minden békafajnak megvan a saját hívása, így a nőstény békák a saját fajukhoz tartozó potenciális kérőkre figyelhetnek. A legtöbb ember által ismert békahívás - "Ribbet!" - a baja-kaliforniai fabéka (Pseudacris hypochondriaca) hangja. A ribbet hívást számos hollywoodi film kültéri jelenetébe beépítették, még a béka elterjedési területén kívül is.

Egyes békák miniatűr felnőttként kelnek ki. Gyakoribb azonban, hogy a békatojásokból ebihalak kelnek ki. Ahogy az ebihalak kifejlődnek, elveszítik a farkukat és lábakat növesztenek, míg végül elérik kifejlett formájukat. A békák élettartama fajonként változó. Egyesek közülük hosszú életűek, mint például az ausztrál zöld fabéka (Litoria caerulea), amelyet fogságban gyakran tartanak akár 15 évig is.

A három évnél rövidebb élettartamú fajok rövid életűnek számítanak. Az észak-amerikai szürke fafiú békák (Hyla versicolor és Hyla chrysoscelis) valahol a középmezőnyben helyezkednek el, élettartamuk öt-kilenc év.

Probléma

A kétéltűek száma világszerte csökken, és együttesen a kihalás által leginkább veszélyeztetett csoportok közé tartoznak. A bőrükön keresztül lélegeznek, ami különösen érzékennyé teszi őket a környezeti változásokra. A békákat fenyegető veszélyek közé tartozik az élőhelyek pusztulása, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és az olyan betegségek, mint a chytridiomycosis.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hasmenés

híg bélsár (rendszerint) gyakori ürítése élénk bélmozgás, csökkent vízfelszívódás v.... Tovább

29/2006. (IV. 10.) FVM rendelet

a talajtani szakvélemény készítésének részletes szabályairól A termõföldrõl szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok