Őzgida-riasztás a mezőkön – így védhetjük meg a vadakat kaszáláskor

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

SzT
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére hívja fel a figyelmet — olvashatjuk az MTI-n. Mutatjuk mire kell figyelni!

Őzgidák veszélyben a mezőkön – így védhetjük meg a vadakat kaszáláskor

Miért vannak veszélyben az őzgidák kaszáláskor?

Az őzgidák túlnyomó részben májusban és júniusban születnek meg, majd két-három hetes korukig nem mozdulnak el születési helyükről. Ez az időszak részben egybeesik a széna és a szilázs betakarítási időszakával;  Az ilyenkor elfekvő pár napos, illetve pár hetes őzgidák a kaszálógépek munkavégzése miatt óriási veszélyben lehetnek. 

Egy kifejlett őzsuta 2-3, de megeshet, hogy akár 4 őzgidát is ellik, tehát az esetleges figyelmetlenségekért a vadvilág hatalmas árat fizet. Ezért rendkívül fontos, hogy a gazdálkodók odafigyeljenek a kaszálási munkák során, és megfelelő vadriasztó eszközöket használjanak, hogy minimalizálják a vadállatok sérülésének kockázatát. Az ilyen odafigyelés nemcsak az őzgidák életét mentheti meg, hanem hozzájárulhat a helyi ökoszisztéma hosszú távú egészségéhez is.

Mit csinálj, hogy megelőzd a bajt?

1. Működj együtt a vadgazdálkodókkal!


Ha a gazdálkodó értesíti a vadgazdálkodót a tervezett kaszálás időpontjáról és helyszínéről, akkor a vadak gyors, hőkamerás drónos felkutatást követően a szomszéd táblára áthelyezve biztonságba kerülhetnek. A hőkamerás drónok különösen hasznosak, mivel a sűrű növényzetben is könnyen észlelhetik az állatokat, lehetővé téve a gyors és hatékony mentést. Mindehhez a gazdák és a vadászok közötti együttműködésre van szükség, hiszen közös erőfeszítéssel egyszerűbben lehet biztosítani a vadak védelmét a mezőgazdasági munkák során.

2. Technológiai fejlesztések az őzgidák és vadak védelme érdekében


Az őzgidák és a vadvilág védelme érdekében a gazdálkodóknak ajánlott vadriasztó láncot vagy egyéb, hanghatáson alapuló vadriasztó eszközt használniuk. Ezek az eszközök segítenek elijeszteni a vadakat a kaszáló gépek közeléből, így csökkentve a sérülések és elhullások kockázatát. A vadriasztók hatékony alkalmazása nemcsak az állatok védelméhez járul hozzá, hanem a mezőgazdasági munkálatok biztonságát is növeli, elősegítve a harmonikus együttélést a természettel.

Még nincs vége a cikknek. Lapozz, hogy még többet megtudhass az őzgidák védelméről!

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-05-30

5+1 tipp egy kertésztől egy fenntarthatóbb kertért

Legyen a kertünk fenntarthatóbb ezekkel a tippekkel: a kertész válaszol és elmondja, hogyan tedd kertedet könnyedén fenntarthatóvá, kövesd ezeket a tippeket!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

keltetőépület

a keltetőállomások alapépülete, amelyben a mesterséges baromfitenyésztés gépeit,... Tovább

biotikus tényezők

az élőlények egymás közötti kapcsolatai (fajon belüliek és fajok közöttiek) folyamán... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Állatok Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság