Zsírok: a zsírok vízben nem vagy csak alig oldódnak

Mit egyen a cukorbeteg?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Cukorbetegeknél a diéta alapvető fontosságú, tehát nem lehet nem betartani! Diéta nélkül a gyógyszerek szedése sem hozza meg a kellő vércukorszint-csökkenést. Sokan úgy gondolják, hogy ha a gyógyszert beszedik, akkor ők ugyanúgy étkezhetnek, mint korábban. De ez nem így van! Az étrend megtervezésekor alapvető szempont, hogy az étrendben szereplő élelmiszerek, élelmianyagok összessége megfelelő mennnyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok). Sem többet, sem kevesebbet.
Cukorbetegeknél a diéta alapvető fontosságú, tehát nem lehet nem betartani
Az étrend megtervezésekor alapvető szempont, hogy az étrendben szereplő élelmiszerek, élelmianyagok összessége megfelelő mennnyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok). Sem többet, sem kevesebbet.


A tápanyagokrólSzénhidrátok: Energiát adó tápanyagok. 1 g szénhidrátból a szervezetben 4 kcal energia keletkezik. A táplálékban előforduló szénhidrátok főbb típusai:
Összetett szénhidrátok:
Keményítő, mely teljes egészében szőlőcukorra bomlik le az emésztőrendszerben, és a búzalisztben (kenyérben, pékárukban, tésztafélékben), a burgonyában, rizsben, kukoricában, szójában, hüvelyesekben, kisebb mértékben a zöldségekben, salátákban található.

Cukrok: Szőlőcukor (glukóz), mely a gyümölcsökben, mézben található, de a répacukor egyik alkotórésze is, gyümölcscukor (fruktóz), mely főként gyümölcsökben található, egyúttal a répacukor másik alkotóeleme, tejcukor (laktóz), mely szőlőcukrot is tartalmaz és a tejtermékekben fordul elő, végül a malátacukor (maltóz), mely kizárólag szőlőcukorra bomlik le és a sörben, valamint a malátakávéban fordul elő.

Zsírok: a zsírok vízben nem vagy csak alig oldódnak. Eredetük szerint beszélhetünk növényi (pl. olaj, margarin) és állati zsiradékról (pl. sertészsír, szalonna, tepertő). Fontos megjegyezni, hogy az állati zsiradékok koleszterint is tartalmaznak. Megfigyelték, hogy azok a zsírsavak, amelyek elsősorban a tengeri halakban - de a busában is - megtalálhatóak, rendszeres fogyasztás mellett csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az egészséges emberek napi zsírszükséglete a napi energiaszükséglet kb. 30%-a.Az emberi szervezet számára nem emészthető szénhidrát a legtöbb növényi rost, mint a cellulóz (a korpában) vagy a pektin (a gyümölcsökben). Táplálkozásunk szegény növényi rostokban, ezért ezek bevitelének növelése feltétlenül kívánatos.


Étkezéskor megfelelő gondot kell fordítani a rostok fogyasztására is.
A rostokat az emberi szervezet nem képes lebontani, mégis nagy szerepük van a táplálkozásban. Megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása esetén a rostok megszívják magukat vízzel, kitöltik a gyomrot és telítettség érzést keltenek. Gátolják a cukrok és a zsírok felszívódását, így a felesleges energia mennyisége jelentősen csökken.


Említést kell tennünk az alkoholról is, mivel családi, baráti összejövetelek és ünnepek alkalmával gyakran felmerülhet a cukorbetegben a kérdés: fogyaszthat-e alkoholt és ha igen, mennyit? Nem csak arról kell említést tennünk, hogy az alkoholnak vércukorszint növelő ill. vércukorszint csökkentő hatása van, hanem arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az alkoholnak magas az energiaértéke, ezért gyakori fogyasztása testsúlygyarapodáshoz vezethet. Az alkohol nagyon gyorsan bekerül a vérbe. Öt perccel az alkohol fogyasztása után már mérni lehet a vér alkoholszintjét! A vér alkoholszintje a fogyasztást követő 30-90-ig percben éri a legmagasabb értéket.
A máj bontja le az alkoholt, de ez egy lassú folyamat. Ezért, ha gyorsabb ütemben fogyasztunk alkoholt, mint ahogy azt a májunk képes lebontani, akkor a vérrel az alkohol eljut a szervezet más részeibe is, mint pl. az agyba. Az alacsony vércukorszint elkerülése érdekében soha ne fogyasszon alkoholt éhgyomorra! Alacsony alkohol- és cukortartalmú italok fogyasztása megengedett, mint pl. a száraz bor, sör. Ahhoz, hogy italunkat tovább élvezhessük, keverjük a bort ásványvízzel, vagy szódával. Néhány cukorbeteg embernek - idegkárosodással rendelkezők - örökre búcsút kell vennie az alkoholos italok fogyasztásától, mivel az alkohol tovább fokozza a károsodást és növeli a fájdalmat, a zsibbadtságérzetet.

Vércukor növelő alkoholok: ilyenek a likőrök, édes borok, pezsgők, barna sörök. Ezért ezek fogyasztása nem megengedett.
Vércukor csökkentő alkoholok: a száraz borok és a tömény szeszek gátolják a máj cukorleadását, ezért inzulinnal kezelt, és szulfanilurea tablettát szedő betegeknél a vércukor eséséhez vezethetnek. Ezért fogyasztásukkor (5cl-nél több nem megengedett) ajánlott szénhidrát fogyasztása is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

litoszféra

a Földnek a földkérget és a földköpeny felső részét magában foglaló szilárd része. A... Tovább

Shakira (Szegedi SC 436)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás idöpontja közepesen korai. A kalászkapelyva... Tovább

Tovább a lexikonra