alkoholok

alkoholok


az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a hidroxilcsoport, amely telített szénatomhoz kapcsolódik. A hidroxilcsoport helyzete alapján az a. lehetnek: elsőrendű v. primer a., a hidroxilcsoport a lánc végi szénatomhoz kapcsolódik (—CH2—OH), ezek enyhe oxidációval ->aldehidekké alakíthatók; másodrendű v. szekunder a., a hidroxilcsoport láncközi szénatomhoz kapcsolódik (—CH—OH), ezek enyhe oxidációval ->ketonokká alakulnak; harmadrendű v. tercier a., a hidroxilcsoportjuk láncelágazódás helyére kapcsolódik, ezek az első- és a másodrendű a.-hoz hasonlóan enyhe oxidálószerekkel nem oxidálhatók. A molekulában levő OH-csoportok száma szerint vannak egy-, két-, háromértékű a. A kis szénatomszámú a. vízben jól oldódnak, mert az alkohol- és a vízmolekulák beépülnek egymás hidrogénkötés-rendszerébe (->kémiai kötés); egyik jellemző reakciójuk, hogy fémnátriummal a hidroxilcsoport hidrogénje felszabadítható. Egyértékű, elsőrendű alkohol a metanol v. metil-alkohol (faszesz); régen a fa száraz lepárlásával állították elő, ma katalizátor mellett szén-monoxidból és hidrogénből gyártják. Igen mérgező, már viszonylag kis mennyiségben is súlyos tüneteket (görcsöket, hidegrázást), vakságot, sőt halált okozhat. Jó oldószer, és sok egyszerű szénvegyület előállításának alapanyaga. Az etanol v. etil-alkohol (borszesz): szeszes italok alakjában ősidők óta ismert alkohol; legnagyobb mennyiségben cukortartalmú gyümölcslevek (pl. must) erjesztésével (->alkoholos erjedés) állítják elő. ->Mikroorganizmusok közreműködésével lejátszódó folyamat, ezért az erjesztésben keletkező vizes alkohololdat legfeljebb 15—20%-os eta-noltartalmú, mert nagyobb koncentrációban a mikroorganizmusokat az alkohol elpusztítja. A tömény etanolt lepárlással állítják elő, így 96%-os töménységű alkoholt lehet készíteni; az ennél töményebb, tiszta, ún. abszolút alkoholt vízelvonó szerekkel készítik. Szintézissel is előállítható ->etilénből v. acetilénből (->alkinek). Ip. célokra, a gyógyászatban oldószerként v. fertőtlenítőszerként használják. Az ip. célokra forgalomba hozott etanolt kellemetlen szagú vegyületekkel (pl. piridinnel ->heterociklusos vegyületek) keverik, denaturálják, ez emberi fogyasztásra alkalmatlan. Az emberi szervezetre káros, a májat és az idegrendszert károsítja. A kétértékű a.-hoz tartozik a glikol, édes ízű, fagyálló folyadék, mérgező; háromértékű alkohol a glicerin, a ->neutrális zsíroknak, a —>foszfatidoknak és az ->olajoknak alkotója, robbanószereket és ->műanyagokat is készítenek belőle.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
csepegtető öntözés előnyei

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. Az otthoni kertészkedés során az öntözés kérdése mindig is központi szerepet...

Kálciumhiány jelei a paradicsomon

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány a paradicsomokat sem kíméli olykor-olykor és számos tünetet okoz, amelyekkel érdemes foglalkozni, hogy elkerüljük a hozamcsökkenés. A paradicsomtermesztés...

Öntözés, locsolás meleg időben

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A nyári kánikula nemcsak minket, embereket visel meg, hanem kertjeink növényeit is, így a locsolás kánikulában kifejezetten fontos. A megfelelő öntözés elengedhetetlen a...

állatbarát tippek pele ellen

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit gyakran beárnyékolhatják a nemkívánatos látogatók, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak a...

Kondenzvíz használata locsoláshoz

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére, ám lehet, hogy érdemes átgondolni ezt a módszert. A kertészkedés során az öntözés...

Hol lehet horgászni a Balatonnál?

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton, Magyarország legnagyobb tava, híres a gyönyörű tájairól, kiváló borairól és persze a horgászati lehetőségeiről. A tó számos halfaj otthona, így a horgászok...

Permetezés tejjel és jóddal

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

A permetezés egy kertészek és kertkedvelők számára ismert tevékenység, hiszen a bőséges terméshez szükség van a kertevők vagy a betegségek elleni védekezésre. A...

Uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok aggodalomra adhatnak okot minden kertész számára. Az egyik leggyakoribb probléma az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága, amely komoly...

Cukkini sárgulásának okai

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini (Cucurbita pepo) népszerű és sokoldalú zöldség, amelyet könnyű termeszteni, de néha problémák adódhatnak a növények egészségével kapcsolatban. Az egyik...

Paradicsom locsolása meleg időben

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A nyári kánikula idején a kertészkedők egyik legnagyobb kihívása a megfelelő öntözési stratégia kialakítása, így van ez a paradicsom locsolása esetén is. Ez a növény...

Klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az országban az átlaghőmérséklet emelkedése mellett gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási események,...

csípős paprika fajták

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

Az egyre melegedő éghajlati viszonyok következtében a nyarak egyre forróbbak és szárazabbak lesznek, míg a tél enyhébbé válik. Ez a jelenség jelentős hatással van a...