Burgonyatermesztés házikertben

hirdetes

Tippek/trükkök a bőséges és hatékony burgonyatermesztéshez

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Minden a burgonyatermesztésről

Tippek a hatékony, bőséges burgonyatermesztéshez ágyásokban

Még ha növénytartókban is tervezed termeszteni burgonyáidat, akkor is érdemes átfutnod ezeket a tanácsokat, hogy minél több tudással fegyverezhesd fel magadat!

A burgonyatermesztés titka - Ültess mélyre

Mint fentebb olvashattad, a burgonya szárának föld alatti szakaszán is gyökereket növeszt, így minél hosszabb ez a föld alatti szárrész, annál több gyökér jelenhet meg rajta, és annál több tápanyagot lesz képes felvenni a növény. Ha pedig egy burgonya több tápanyaghoz jut hozzá, akkor több gumót is növeszt majd!

Milyen mélyre ültess?

Már azzal is jelentősen növelheted burgonyatermésedet, ha 25 cm-el a talajszint alá ülteted a gumókat. Az ideális terméshez igyekezz 20-25 cm mélyre ültetni őket úgy, hogy legalább 10 cm táptalaj legyen alattuk is. Ez egy nagyjából 30-35 cm-es „burgonyaoszlopot” eredményez majd a föld alatti szár mentén. Ha ágyásodnak (vagy a növénytartódnak) igazán remek minőségű talaja van, akkor egy kicsivel mélyebbre is ültethetsz, habár ez nem jelent majd számottevő előnyt növényeid számára, mert a talaj tápanyagot előállító mikroorganizmusai általában nem merészkednek 20-25 cm-nél mélyebbre.

hirdetes

Ültetés szántás nélkül

A burgonyák gumóit valójában nem is muszáj elültetni: akár szántás (vagy ásás) nélküli ültetési módszerrel is nevelhetők, ahol egy réteg trágyába ülteted el a gumókat. Ennek a kényelmes megoldásnak az a hátránya, hogy a burgonyának nem lesz helye túl sok gumót növeszteni a talajban, habár a temérdek tápanyag miatt legalább az a néhány gumó is viszonylag nagyra nő majd.

hirdetes

A burgonyatermesztés titka – Trükk a hosszabb szárakhoz

Ha igazán hosszú szárakat szeretnél burgonyáidnak, akkor ne ültesd el őket rögtön 20-25 cm mélyre. Először csak néhány centi mélyre kerüljenek, aztán várd meg, hogy kibújjanak a talajból, majd ültesd el őket újra, ezúttal valamivel mélyebbre. Ezt az egészen addig kell ismételgetni, amíg 20-25 cm mélyre nem tudod ültetni őket, és miután utoljára is kibújik a száruk a talajból, még egy kis földet rájuk púpozhatsz. Ez azért működik, mert a burgonyák nem kezdenek el nőni, ha az idő túl hideg, hanem megvárják, hogy a talaj felmelegedjen.

Korai növekedés

Ha rögtön 20 cm mélyre ültetsz egy burgonyát, akkor túl hideg lesz neki, mert a nap sugarai nem melegítik fel a talajt olyan mélyen. Egy ilyen mélyre ültetett gumó lehet, hogy egészen nyárig vár majd, mielőtt növekedni kezdene a nap melegének köszönhetően. Ha azonban fentebb ülteted el, és fokozatosan egyre mélyebbre „ereszted”, akkor már az első naptól kezdve melegebb talajban növekedhet.

Védekezés a hideg ellen

Mivel a burgonyák szárai csak a nagyon enyhe fagyokat képesek túlélni, hidegebb időben ajánlott némi földdel lefedni őket, valahányszor kibújnak a talajból. Ha nem számítasz hajnali fagyokra, akkor 5-7 cm talajjal takard be őket, ha viszont hidegebb időt jósolnak, akkor 10 cm talajra is szükség lehet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


ízület (félbeszakított összeköttetés)

a gerincesek csontvázrendszerének mozgékony összeköttetése. Az egyszerű ízületben két, az... Tovább

97/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség