Burgonyatermesztés házikertben

hirdetes

Tippek/trükkök a bőséges és hatékony burgonyatermesztéshez

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A burgonya (Solanum tuberosum), vagyis közismertebb nevén krumpli a világ egyik legelterjedtebb és legsokoldalúbb zöldsége. Számtalan módon elkészíthető köretként, de rengeteg étel kifejezetten erre az egy hozzávalóra épül. A burgonya továbbá szinte bármiben termeszthető, íme pár remek tanács, amit érdemes megfogadnotok. Nézzük, mi a titka a hatékony, bőséges burgonyatermesztésnek! 

Minden a burgonyatermesztésről

Néhány szó a burgonyák fejlődéséről

Habár a gyökérzöldségek közé sorolják, a burgonyák felszín alatti része valójában egy szár. A „szár” szó hallatán az emberek általában rögtön a növények talaj feletti részeire gondolnak, amik leveleket, virágokat és gyümölcsöket hordoznak. Azonban meglepően sok növény szára a föld alatt is folytatódik: a fokhagyma, a gyömbér és a kurkuma ehető, föld alatti részei például szintén gyökerek.

A szárakat az különbözteti meg a gyökerektől, hogy míg a gyökerek a talajból veszik fel a tápanyagokat, addig a szárak feladata az, hogy ezeket a tápanyagokat eljuttassák a növény talaj feletti részeihez (első sorban a levelekhez). Szintén a szárak dolga, hogy azt a cukrot, amit a levelek a napfényből készítenek, eljuttassák a gyökerekhez.

hirdetes

A burgonyák föld alatti szárai azért különlegesek, mert nem csak mozgatni képesek a tápanyagokat, hanem tárolni is tudják azokat. A burgonyáknak tehát valójában egy módosult száraik vannak a talaj felszíne alatt.

Szárakból gyökerek

Mindezt azért volt fontos tisztázni, mert így már sokkal egyszerűbb elmagyarázni, hogy hogyan is nőnek a burgonyák. Mint sok más növény szárai, a burgonyák szára is képes leveleket és gyökereket is növeszteni. Meleg körülmények között a burgonyagumók olyan szárakat növesztenek, amik a napfény irányába igyekeznek. Ezek a szárak eleinte csak apró csírák formájában törik át magukat a burgonyák héján, majd egyre hosszabbra nőnek.

A felfelé növekvő szárak addig nyújtózkodnak majd, míg napfényt nem találnak a felszínen, vagy amíg a gumónak el nem fogy az összes tárolt energiája. A konyhapulton tartott burgonyagumók általában csak csírákat növesztenek, de mivel a legtöbb otthon levegője többnyire száraz, nagyon ritka, hogy gyökerek is megjelenjenek rajtuk (ha csak nem elég párás a levegő).

hirdetes

Burgonyák csíráztatása a talajban

Ha olyan burgonyákat ültetsz el, amelyeken már megjelent néhány ilyen csíra, akkor azok felfelé próbálnak meg majd nőni, hogy napfényre leljenek. Ahhoz, hogy a gumók gyökereket is növeszthessenek, nedves talajra van szükség. Az elültetett burgonya nem csak a gumóból, hanem a szár föld alatti részéből is gyökereket növeszt majd magának. Most pedig jöjjenek a tippek, amikre mindenkinek szüksége van, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

70/2008. (V.29.) FVM rendelet

a piaci szereplõknek az 1973/2004/EK rendelet 37. cikke alapján energianövény feldolgozóként,... Tovább

biotóp (élettér, élőhely)

a biocönózis környezete; egyedei számára élő és élettelen tényezőivel a megfelelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség