Gazdasági hírek, növénytermesztés, állattenyésztés: Négy Mancs Alapítvány

Budai: konkurens osztrák és német tenyésztők pénzelik a Négy Mancs Alapítványt!

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egyértelmű információink vannak arról, hogy konkurens osztrák és német tenyésztők állnak az Négy Mancs Alapítvány kampányai mögött, és minden olyan törvényes eszközzel fel fog lépni velük szemben, amelyet a magyar és uniós hatályos jogszabályok lehetővé tesznek – jelentette ki Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos csütörtöki sajtótájékoztatóján.
A Budai Gyula által kezdeményezett eljárás során a Főügyészség megállapította, hogy a Négy Mancs Alapítvány törvénysértően működik. Az ügy részleteiről a kormánybiztos elmondta: a magyar libatenyésztőket - és ezen keresztül a magyar államot - az elmúlt években olyan jogtalan és indokolatlan támadás érte a Négy Mancs Alapítvány részéről, ami miatt több milliárd forint kár érte a libatenyésztéssel foglalkozó magánszemélyeket és vállalkozásokat. Csak a Hungerit Zrt.-t 2,5 milliárdos veszteség érte, azt, hogy más vállalkozásokat milyen mértékű kár ért, a Vidékfejlesztési Minisztérium még vizsgálja – hangsúlyozta kormany.hu szerint.

Az elmúlt időszakban több bejelentést kaptuk a libatenyésztőktől, akik azt vélelmezték, hogy az alapítvány lejárató kampánya mögött ellenérdekű gazdasági csoportok állhatnak – mutatott rá. Budai Gyula ezen bejelentések alapján a Fővárosi Főügyészséghez fordult, és törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett. Továbbá kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy vizsgálja meg, milyen forrásokkal rendelkezik az alapítvány, és ezeket a forrásokat honnan juttatják a szervezethez. Rámutatott: elképzelhetetlen, hogy egy magyarországi alapítvány önerőből finanszírozni tud egy olyan mértékű lejárató kampányt, amelyet a Négy Mancs az utóbbi időben folytatott.

Az ügyészség a szervezet működése kapcsán számos hiányosságot, illetve jogsértést tárt fel, és felszólalással élt. Ennek értelmében több kérdésben tájékoztatást kért az alapítvány képviselőitől – mondta el a kormánybiztos. Kérdésként vetődött fel – folytatta -, hogy az alapítvány milyen forrásból finanszírozta a magyar libatenyésztők ellen indított kampányait, továbbá, hogy a bécsi központi szervezettől részesülnek-e támogatásban.

Az alapítványnak választ kell adnia arra is, hogy a magyar alapítvány részesül-e támogatásban közvetlenül vagy közvetett módon német vagy osztrák magánszemélyektől, illetve gazdálkodó szervezetektől. Egyértelmű információink vannak arról, hogy konkurens osztrák és német tenyésztők állnak az alapítvány kampányai mögött – mutatott rá. Budai Gyula elmondta: ha az alapítvány nem szünteti meg a működésével kapcsolatban felmerült törvénytelenségeket, az ügyészség kezdeményezheti annak megszüntetését.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fajlagos talajnyomás

az egységnyi talajfelületre merőlegesen ható terhelő nyomás, amely az erőgép, traktor... Tovább

szabadföldi kísérlet

célja a különböző növényi tulajdonságok és a termelési tényezők azokra gyakorolt... Tovább

Tovább a lexikonra