notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Blob, a különleges élőlény

Hirdetés

A világ legkülönlegesebb lénye – Agy nélkül eszik, tanul és meggyógyítja magát

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Mostani cikkemben a tehetséges Mr. Blobot mutatom be nektek! Az mnn.com egyik írásában találtam rá, és nagyon különlegesnek tartottam, olyannyira, hogy szerintem érdemes nektek is megismerkedni vele! 

Ismerd meg Blobot

A világ egyik legkülönlegesebb élőlényeként tartják számon Blobot, ami már negyven éve hozza zavarba tudósok egész sorát. A sárga kis furcsaságot egy darab fán lehet megtekinteni, nem olyan régen mutatták be a Párizsi Állatkertben egy kiállítás keretein belül, azóta vált ünnepelt sztárrá. 

 

Mi is az a Blob és miért olyan különleges?

A lény elképesztő intelligenciájáról ismert, annak ellenére, hogy nincs agya. Úgy képes megoldani dolgokat, hogy átitatja a környezetet, majd vénáin keresztül továbbadja az információt. Nézzétek meg, hogy old meg Mr. Blob egy útvesztő/labirintus feladatot gyorsan, könnyedén, bármilyen gond nélkül: 

A blob egy élőlény, amely a természet legnagyobb rejtélyei közé tartozik – ezt Bruno David, a Párizsi Természettudományi Múzeum igazgatója mondta a Reuters-nek. Blob világossárga színű, egyetlen egy sejtből áll, mégis sokkal többre képes, mint az emberek sejtek milliárdjaival. Ha elméletben közelítjük meg ezt a különös szerzetet, akkor megállapíthatjuk, hogy a közel 900 nyálkagomba vagy másnéven Physarum polycephalum faj egyikre.

Hirdetés

 

Ez még nem minden, Blob többet is tud!

Blobot a múlt hétvégén mutatták be a Párizsi Állatkertben a nyilvánosság számára, osztatlan sikert aratott. A közönség először csak egy sárga pocsolyaszerű valamit láthattak egy fadarabon, aztán bemutatták, mit tud. David elmondta, hogy mindenkit meglep az, hogy nincs agya, de láthatóan mégis képes a tanulásra – ráadásul a tanításra is, mivel, ha két blobot összeolvasztanak, akkor az egyik, amelyik már megtanulta, továbbadja tudását a másiknak. Blob ösztönösen tudja azt is, merre vannak a számára megfelelő, jó étkek (általában gombaspórák vagy baktériumok), pedig nincs sem orra, sem szeme, vagy orra, ami ehhez szükséges lenne. Sőt, keze, lába és szája sincs, mégis táplálkozik. 

 

Hirdetés

Blob és a 720-as szám

Az emberek esetében két ivarsejt létezik: X a nőknél, Y a férfiaknál. Blob viszont olyan nemi sejtekkel büszkélkedhet, amelyek több génnel képesek sokkal több kombinációt alkotni (720-at), ezek mindegyike meghatározza, hogy két egyén alkalmas-e egymással párt alkotni. Alapvetően blob olyan rejtjeles kulcs, ami csak egy adott zárhoz képes illeszkedni. 

 

Blob nevének eredete

Blob egy 1958-as filmről kapta a nevét. Ebben a klasszikusan rossz filmben egy zselés halom kezd el tombolni, és elfogyaszt mindent és mindenkit Pennsylvaniában. 

 

Miért okoz gondot a tudósok számára Blob?

Egyszerűen azért, mert évmilliók óta itt él a Földön, és mégsem tudja megállapítani senki, hogy mi is valójában. Fizikailag nagyon hasonlít a gombára, vannak olyan tulajdonságai, mint az állatoknak, viszont ott van például az a képessége, ami segít abban, hogy percek alatt meggyógyuljon – ez pedig növényi. David megjegyezte még, hogy biztosan tudják, hogy nem növény, de azt, hogy állat, vagy gomba, még nem. Így marad az egyszerű „rejtély, a folt, a tehetséges Mr. Blob” jelző. Nézzétek még meg ezt a szuper videót is, amiben bemutatják Blob páratlan intelligenciáját: 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
305 983
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 549 104
Közösség

onánia

a hímek párosodás nélküli magömlése. Kutyák a megmerevedett hímvesszőt a hashoz v. az... Tovább

hideg talaj

sok vizet megkötő, rendszerint nedves agyagtalaj. Nehezen melegszik fel. Az alacsony... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 4.5

Érdekességek