Blob, a különleges élőlény, ilyennel még biztosan nem találkoztál

hirdetes

A világ legkülönlegesebb lénye – Agy nélkül eszik, tanul és meggyógyítja magát

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN

Mostani cikkemben a tehetséges Mr. Blobot mutatom be nektek! Az mnn.com egyik írásában találtam rá, és nagyon különlegesnek tartottam, olyannyira, hogy szerintem érdemes nektek is megismerkedni vele! 

Ismerd meg Blobot

A világ egyik legkülönlegesebb élőlényeként tartják számon Blobot, ami már negyven éve hozza zavarba tudósok egész sorát. A sárga kis furcsaságot egy darab fán lehet megtekinteni, nem olyan régen mutatták be a Párizsi Állatkertben egy kiállítás keretein belül, azóta vált ünnepelt sztárrá. 

Mi is az a Blob és miért olyan különleges?

A lény elképesztő intelligenciájáról ismert, annak ellenére, hogy nincs agya. Úgy képes megoldani dolgokat, hogy átitatja a környezetet, majd vénáin keresztül továbbadja az információt. Nézzétek meg, hogy old meg Mr. Blob egy útvesztő/labirintus feladatot gyorsan, könnyedén, bármilyen gond nélkül: 

A blob egy élőlény, amely a természet legnagyobb rejtélyei közé tartozik – ezt Bruno David, a Párizsi Természettudományi Múzeum igazgatója mondta a Reuters-nek. Blob világossárga színű, egyetlen egy sejtből áll, mégis sokkal többre képes, mint az emberek sejtek milliárdjaival. Ha elméletben közelítjük meg ezt a különös szerzetet, akkor megállapíthatjuk, hogy a közel 900 nyálkagomba vagy másnéven Physarum polycephalum faj egyikre.

hirdetes

Ez még nem minden, Blob többet is tud!

Blobot a múlt hétvégén mutatták be a Párizsi Állatkertben a nyilvánosság számára, osztatlan sikert aratott. A közönség először csak egy sárga pocsolyaszerű valamit láthattak egy fadarabon, aztán bemutatták, mit tud. David elmondta, hogy mindenkit meglep az, hogy nincs agya, de láthatóan mégis képes a tanulásra – ráadásul a tanításra is, mivel, ha két blobot összeolvasztanak, akkor az egyik, amelyik már megtanulta, továbbadja tudását a másiknak. Blob ösztönösen tudja azt is, merre vannak a számára megfelelő, jó étkek (általában gombaspórák vagy baktériumok), pedig nincs sem orra, sem szeme, vagy orra, ami ehhez szükséges lenne. Sőt, keze, lába és szája sincs, mégis táplálkozik. 

hirdetes

Blob és a 720-as szám

Az emberek esetében két ivarsejt létezik: X a nőknél, Y a férfiaknál. Blob viszont olyan nemi sejtekkel büszkélkedhet, amelyek több génnel képesek sokkal több kombinációt alkotni (720-at), ezek mindegyike meghatározza, hogy két egyén alkalmas-e egymással párt alkotni. Alapvetően blob olyan rejtjeles kulcs, ami csak egy adott zárhoz képes illeszkedni. 

Blob nevének eredete

Blob egy 1958-as filmről kapta a nevét. Ebben a klasszikusan rossz filmben egy zselés halom kezd el tombolni, és elfogyaszt mindent és mindenkit Pennsylvaniában. 

Miért okoz gondot a tudósok számára Blob?

Egyszerűen azért, mert évmilliók óta itt él a Földön, és mégsem tudja megállapítani senki, hogy mi is valójában. Fizikailag nagyon hasonlít a gombára, vannak olyan tulajdonságai, mint az állatoknak, viszont ott van például az a képessége, ami segít abban, hogy percek alatt meggyógyuljon – ez pedig növényi. David megjegyezte még, hogy biztosan tudják, hogy nem növény, de azt, hogy állat, vagy gomba, még nem. Így marad az egyszerű „rejtély, a folt, a tehetséges Mr. Blob” jelző. Nézzétek még meg ezt a szuper videót is, amiben bemutatják Blob páratlan intelligenciáját: 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Nyíregyháza Báthori u. 13. 4400 Magyarország Tovább

zagy

víz és különböző szilárd anyagok (salak, pernye, föld és egyéb hulladékok) keveréke.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek