notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A birslekvár elkészítésének menete

Hirdetés

Isteni finom birslekvár készítése tartósítószer nélkül!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Különös, de a legelső ókori híradás székletfogó gyümölcsként említi a birset. Mára már kísérletileg is igazolt az emésztőszervekben kifejtett gyulladáscsökkentő hatása. Táplálkozási jelentősége mellett szól az almánál nagyobb vitamintartalma, illetve a gyümölcshúsban található sok pektin, aminek a szervezet méregtelenítésében van nagy szerepe. Nézzük, hogy használhatjuk fel, tartsatok velem most is!

Készíts te is isteni birslekvárt

Őshazája Észak-Perzsia, innen terjedt el Görögországba, Itáliába, majd Közép-Európába. Sokoldalúan felhasználható: befőtt, dzsem, sajt, ivólé, sőt likőr is készíthető belőle. Befőttjét mindenféle húsétel mellé feltálalhatjuk. Május végén, június elején nyíló virágaival bokra maga is dísze a kertnek. Leginkább a nyirkos, levegős talajokat kedveli, száraz viszonyok között és meszes talajon a gyümölcse apró marad és kövecses lesz. Mivel sekélyen gyökeresedik, nem igényel mélyrétegű talajt. A faiskolák főként birsalanyra, ritkábban vadkörtére szemezve szaporítják.

 

A birs jellemzői

A birs meleg- és fényigényes, ugyanakkor fagyérzékeny. Árnyékban gyengén virágzik és gyümölcsöt is alig hoz. Jellegzetessége, hogy termését a vesszők csúcsán hozza, ezért fontos, hogy ezeket ne metsszük vissza, csak ritkítsuk. Gyümölcsét akkor szedjük, amikor a fajtára jellemző nagysága, íze és illata kialakult, héja citromsárga. A termést más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, mert azok átveszik erőteljes illatát. Egy-két fokos hőmérsékleten és párás körülmények között márciusig-áprilisig is eltartható.

Hirdetés

 

A birs termékenységéről

A birs termékenyülési viszonyairól máig megoszlik a szakemberek véleménye. Vannak, akik önmeddőnek, mások részben, ismét mások pedig egészen öntermékenyülőnek tartják. Tény, hogy a telepítési ajánlásokban porzópartnerek ültetését javasolják. Fajtái közül az Angersi korai érésével és kiváló termőképességével tűnik ki.

Hirdetés

 

A birs fajtái

Gyenge növekedésű, laza és ritka koronát nevel, gyümölcse elsősorban befőttnek jó. A Bereczki bőtermő nagy vagy igen nagy gyümölcse erősen molyhos, a legízletesebb és legillatosabb a birsek közt. A kicsi vagy közepes termésű Konstantinápolyi birs pedig korai termőre fordulásával, megbízható termőképességével tűnik ki. Mindhárom fajta kölcsönösen porozza egymást. Most pedig nézzük, miért érdemes felhasználni, és hogyan tehetjük ezt meg, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
230 247
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 814 422
Közösség

76/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

cink (Zn)

a periódusosrendszer II. b. csoportjába tartozó kékesfehér színű, fémes elem. Vegyületeiben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 8

Átlagos értékelés: 4.5

gyümölcs