A birslekvár elkészítésének menete - ismerd meg ezt az isteni, egyszerű receptet

hirdetes

Isteni finom birslekvár készítése tartósítószer nélkül!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Különös, de a legelső ókori híradás székletfogó gyümölcsként említi a birset. Mára már kísérletileg is igazolt az emésztőszervekben kifejtett gyulladáscsökkentő hatása. Táplálkozási jelentősége mellett szól az almánál nagyobb vitamintartalma, illetve a gyümölcshúsban található sok pektin, aminek a szervezet méregtelenítésében van nagy szerepe. Nézzük, hogy használhatjuk fel, tartsatok velem most is!

Készíts te is isteni birslekvárt

Őshazája Észak-Perzsia, innen terjedt el Görögországba, Itáliába, majd Közép-Európába. Sokoldalúan felhasználható: befőtt, dzsem, sajt, ivólé, sőt likőr is készíthető belőle. Befőttjét mindenféle húsétel mellé feltálalhatjuk. Május végén, június elején nyíló virágaival bokra maga is dísze a kertnek. Leginkább a nyirkos, levegős talajokat kedveli, száraz viszonyok között és meszes talajon a gyümölcse apró marad és kövecses lesz. Mivel sekélyen gyökeresedik, nem igényel mélyrétegű talajt. A faiskolák főként birsalanyra, ritkábban vadkörtére szemezve szaporítják.

A birs jellemzői

A birs meleg- és fényigényes, ugyanakkor fagyérzékeny. Árnyékban gyengén virágzik és gyümölcsöt is alig hoz. Jellegzetessége, hogy termését a vesszők csúcsán hozza, ezért fontos, hogy ezeket ne metsszük vissza, csak ritkítsuk. Gyümölcsét akkor szedjük, amikor a fajtára jellemző nagysága, íze és illata kialakult, héja citromsárga. A termést más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, mert azok átveszik erőteljes illatát. Egy-két fokos hőmérsékleten és párás körülmények között márciusig-áprilisig is eltartható.

hirdetes

A birs termékenységéről

A birs termékenyülési viszonyairól máig megoszlik a szakemberek véleménye. Vannak, akik önmeddőnek, mások részben, ismét mások pedig egészen öntermékenyülőnek tartják. Tény, hogy a telepítési ajánlásokban porzópartnerek ültetését javasolják. Fajtái közül az Angersi korai érésével és kiváló termőképességével tűnik ki.

hirdetes

A birs fajtái

Gyenge növekedésű, laza és ritka koronát nevel, gyümölcse elsősorban befőttnek jó. A Bereczki bőtermő nagy vagy igen nagy gyümölcse erősen molyhos, a legízletesebb és legillatosabb a birsek közt. A kicsi vagy közepes termésű Konstantinápolyi birs pedig korai termőre fordulásával, megbízható termőképességével tűnik ki. Mindhárom fajta kölcsönösen porozza egymást. Most pedig nézzük, miért érdemes felhasználni, és hogyan tehetjük ezt meg, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kacsafélék (récefélék, Anatidae)

a ->rendjének egyik családja. Csőrük széles, a végén erősen lapított, a kávaélek... Tovább

hínárnövényzet

vízben élő, szabad szemmel látható, makroszkopikus növényzet, főleg virágos növényekből,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs