Ilyenkor is érdemes ültetni: Ezeket a zöldségeket ültesd augusztusban

hirdetes

Ezeket a zöldségeket ültesd augusztusban

VN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Vannak, akiknek ezükbe sem jutna a nyár végén zöldséget ültetni, azonban az előrelátó kertészek tudják, hogy az augusztus az előkészületek hónapja – afféle „második tavasz”, ha úgy tetszik. Habár a nyári ültetés némi körültekintést igényel a hőmérsékletet, a talajminőséget és az öntözést illetően, valójában egy nagyon szórakoztató és kifizetődő feladat, amivel megéri foglalkozni. A nyár végén ültetett növények ráadásul általában kifejezetten jól érzik magukat az hűvösebb őszi időben. Szóval mit ültessünk augusztusban? Íme néhány remek ötlet!

Agusztusban mit érdemes ültetni?

Borsmustár ületése augusztusban

A borsmustár (más néven arugula vagy rukkola) egy szívós, könnyedén termeszthető és bő hozamú zöldség, amivel nyersen számos salátát feldobhatsz, illetve amivel a spenótot is helyettesítheted számos receptben.

Tele káliummal és C-vitaminnal, a borsmustár egy rendszeresen vágható leveles zöldség, amelyből újra és újra szüretelhetsz magadnak a növekedési időszak során. Érdemes kéthetente ültetni belőle, hogy rendszeresen legyen miből vágnod.

Érdemes kipróbálni a bőséges hozamú „Skyrocket”, a felmagzásnak ellenálló „Pegasus” vagy a vizuálisan is megnyerő „Dragon’s Tongue” fajtákat.

A borsmustár napos helyen érzi jól magát, jó vízelvezetésű kerti talajban vagy növénytartóban. Ha augusztusban szeretnél ültetni belőle, akkor az alábbiakat kell tenned:

1.    Augusztustól kezdve egészen kora szeptemberig újra és újra ültethetsz belőle. A magokat szórd átgereblyézett talajba, 1 cm mélyen, majd öntözd meg őket alaposan.
2.    Miután kihajtottak, ritkítsd meg őket 10-15 cm-es távolságban.
3.    Öntözd borsmustáraidat rendszeresen és alaposan, hogy megelőzd a felmagzásukat. Gyomláld őket sűrűn.
4.    Forró időben biztosíts árnyékot a palántáknak.
5.    Az ültetés után 4 héttel elkezdhetsz szüretelni róluk. Minden alkalommal csak néhány levelet vágj le egy-egy palántáról, nehogy elgyengüljenek. Így lehetőségük lesz új leveleket teremni.
6.    Ha virágbimbók jelennek meg rajtuk, akkor csipkedd le őket, hogy valamivel tovább teremhessenek. A borsmustár virágai szintén ehetők.

hirdetes

Ha borsmustárokat termesztesz, akkor ügyelj az apró fekete „bolhabogarakra”. Ha a leveleken apró lyukak jelennek meg, akkor valószínűleg ezek felelősek érte. A nitrogénben gazdag folyékony műtrágya és a nyirkos talaj segíthet, hogy palántáid „kinőjék” ezeket a kártevőket.

Újhagyma ületése augusztusban

Az újhagyma egy rendkívül sokoldalú zöldség, amivel saláták, szendvicsek, levesek és egyéb fogások is kiegészíthetők. Ha rendszeresen szeretnéd szüretelni őket, akkor augusztustól szeptemberig érdemes hetente ültetni belőlük. Ha pedig őszre szeretnéd „előültetni” őket, akkor valamilyen hidegtűrő fajtát válassz ehhez – ilyen például a

„White Lisbon”. Ha édesebb ízekre vágysz, akkor az „Ishikura” újhagymát érdemes kipróbálni, míg az „Apache” illetve a „New Holland Blood Red” lila és burgundi színeket kínálnak.

hirdetes

Készíts elő némi tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajt: távolítsd el belőle a köveket, és forgass bele némi jól érlelt trágyát, illetve műtrágya-granulátumot. A cél az, hogy a talaj felszíne finom, porhanyós állagú legyen. Ez után kezdődhet az ültetés:

1.    Húzz 1 cm mély sávokat a talajba, és ezekbe ültesd el a magokat, egymástól 10-15 cm-re elhelyezkedő sorokban. Ez után temesd be őket egy kevés földdel.
2.    Szükség szerint ritkítsd meg a palántákat, amikor már 2,5 cm magasak.
3.    A talajtakarás segít megőrizni a talaj víztartalmát, illetve megakadályozni a gyomok elszaporodását.
4.    Csak kézzel gyomlálj, mert az újhagymák gyökerei nem nyúlnak mélyre, és könnyedén megsértheted őket, ha valamilyen kerti szerszámot használsz erre.
5.    Az újhagymákat 15 cm magas „korukban” ajánlott szüretelni, vagyis kihúzni a talajból.

Az újhagymák akkor is remek választások, ha cserépben vagy ládában szeretnél zöldségeket termeszteni. Válassz olyan növénytartót, ami el tudja vezetni a felesleges vizet, és töltsd fel tápanyagokban gazdag, komposztos talajjal. Szórd el rajta a magokat, majd temesd be őket 1,5 cm komposzttal. Ne felejtsd el megöntözni a magokat!

Ügyelj a fehérrothadásra és a peronoszpórára. A fehérrothadás egy talajban leledző gombás betegség, ami hervadozó levélzetet és gyökérrothadást okoz. A hagymákat megtámadó peronoszpóra szintén egy gombás fertőzés, ami a leveleket és a gumókat támadja meg. Mindkét betegséget a nyirkos körülmények idézik elő, ezért fontos, hogy rendszeresen gyomláld palántáidat, és tartsd őket jól szellőző helyen. Kerüld továbbá túlöntözésüket is.
 

Lapozz a következő oldalra, mert van még náhány ötletünk azzal kapcsolatban, hogy milyen zöldségeket ültess augusztusban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

maláta

a tisztított árpát áztatják, majd szérűn v. szekrényben csíráztatják; a kicsírázott... Tovább

vadtípus

—>fajon belül a természetes —>populációkban megjelenő —>fenotípus. A nem... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Zöldség