Ilyenkor is érdemes ültetni: Ezeket a zöldségeket ültesd augusztusban

Ezeket a zöldségeket ültesd augusztusban

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Vannak, akiknek ezükbe sem jutna a nyár végén zöldséget ültetni, azonban az előrelátó kertészek tudják, hogy az augusztus az előkészületek hónapja – afféle „második tavasz”, ha úgy tetszik. Habár a nyári ültetés némi körültekintést igényel a hőmérsékletet, a talajminőséget és az öntözést illetően, valójában egy nagyon szórakoztató és kifizetődő feladat, amivel megéri foglalkozni. A nyár végén ültetett növények ráadásul általában kifejezetten jól érzik magukat az hűvösebb őszi időben. Szóval mit ültessünk augusztusban? Íme néhány remek ötlet!

Agusztusban mit érdemes ültetni?

Borsmustár ületése augusztusban

A borsmustár (más néven arugula vagy rukkola) egy szívós, könnyedén termeszthető és bő hozamú zöldség, amivel nyersen számos salátát feldobhatsz, illetve amivel a spenótot is helyettesítheted számos receptben.

Tele káliummal és C-vitaminnal, a borsmustár egy rendszeresen vágható leveles zöldség, amelyből újra és újra szüretelhetsz magadnak a növekedési időszak során. Érdemes kéthetente ültetni belőle, hogy rendszeresen legyen miből vágnod.

Érdemes kipróbálni a bőséges hozamú „Skyrocket”, a felmagzásnak ellenálló „Pegasus” vagy a vizuálisan is megnyerő „Dragon’s Tongue” fajtákat.

A borsmustár napos helyen érzi jól magát, jó vízelvezetésű kerti talajban vagy növénytartóban. Ha augusztusban szeretnél ültetni belőle, akkor az alábbiakat kell tenned:

1.    Augusztustól kezdve egészen kora szeptemberig újra és újra ültethetsz belőle. A magokat szórd átgereblyézett talajba, 1 cm mélyen, majd öntözd meg őket alaposan.
2.    Miután kihajtottak, ritkítsd meg őket 10-15 cm-es távolságban.
3.    Öntözd borsmustáraidat rendszeresen és alaposan, hogy megelőzd a felmagzásukat. Gyomláld őket sűrűn.
4.    Forró időben biztosíts árnyékot a palántáknak.
5.    Az ültetés után 4 héttel elkezdhetsz szüretelni róluk. Minden alkalommal csak néhány levelet vágj le egy-egy palántáról, nehogy elgyengüljenek. Így lehetőségük lesz új leveleket teremni.
6.    Ha virágbimbók jelennek meg rajtuk, akkor csipkedd le őket, hogy valamivel tovább teremhessenek. A borsmustár virágai szintén ehetők.

Ha borsmustárokat termesztesz, akkor ügyelj az apró fekete „bolhabogarakra”. Ha a leveleken apró lyukak jelennek meg, akkor valószínűleg ezek felelősek érte. A nitrogénben gazdag folyékony műtrágya és a nyirkos talaj segíthet, hogy palántáid „kinőjék” ezeket a kártevőket.

Újhagyma ületése augusztusban

Az újhagyma egy rendkívül sokoldalú zöldség, amivel saláták, szendvicsek, levesek és egyéb fogások is kiegészíthetők. Ha rendszeresen szeretnéd szüretelni őket, akkor augusztustól szeptemberig érdemes hetente ültetni belőlük. Ha pedig őszre szeretnéd „előültetni” őket, akkor valamilyen hidegtűrő fajtát válassz ehhez – ilyen például a

„White Lisbon”. Ha édesebb ízekre vágysz, akkor az „Ishikura” újhagymát érdemes kipróbálni, míg az „Apache” illetve a „New Holland Blood Red” lila és burgundi színeket kínálnak.

Készíts elő némi tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajt: távolítsd el belőle a köveket, és forgass bele némi jól érlelt trágyát, illetve műtrágya-granulátumot. A cél az, hogy a talaj felszíne finom, porhanyós állagú legyen. Ez után kezdődhet az ültetés:

1.    Húzz 1 cm mély sávokat a talajba, és ezekbe ültesd el a magokat, egymástól 10-15 cm-re elhelyezkedő sorokban. Ez után temesd be őket egy kevés földdel.
2.    Szükség szerint ritkítsd meg a palántákat, amikor már 2,5 cm magasak.
3.    A talajtakarás segít megőrizni a talaj víztartalmát, illetve megakadályozni a gyomok elszaporodását.
4.    Csak kézzel gyomlálj, mert az újhagymák gyökerei nem nyúlnak mélyre, és könnyedén megsértheted őket, ha valamilyen kerti szerszámot használsz erre.
5.    Az újhagymákat 15 cm magas „korukban” ajánlott szüretelni, vagyis kihúzni a talajból.

Az újhagymák akkor is remek választások, ha cserépben vagy ládában szeretnél zöldségeket termeszteni. Válassz olyan növénytartót, ami el tudja vezetni a felesleges vizet, és töltsd fel tápanyagokban gazdag, komposztos talajjal. Szórd el rajta a magokat, majd temesd be őket 1,5 cm komposzttal. Ne felejtsd el megöntözni a magokat!

Ügyelj a fehérrothadásra és a peronoszpórára. A fehérrothadás egy talajban leledző gombás betegség, ami hervadozó levélzetet és gyökérrothadást okoz. A hagymákat megtámadó peronoszpóra szintén egy gombás fertőzés, ami a leveleket és a gumókat támadja meg. Mindkét betegséget a nyirkos körülmények idézik elő, ezért fontos, hogy rendszeresen gyomláld palántáidat, és tartsd őket jól szellőző helyen. Kerüld továbbá túlöntözésüket is.
 

Lapozz a következő oldalra, mert van még náhány ötletünk azzal kapcsolatban, hogy milyen zöldségeket ültess augusztusban!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

afrikai sertéspestis

a sertés rendkívül veszélyes, fertőzött sertéstermékekkel messze elhurcolható, hevenyen v.... Tovább

kopárosodás

a talaj eróziós lepusztulása, amit víz, szél v. a kettő együttesen válthat ki. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Zöldség