Az orrodnál fogva vezetnek a nagy áruházak: Hogyan csapnak be könnyedén a mesteri marketingtérképükkel

Az orrodnál fogva vezetnek a nagy áruházak: Hogyan?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nem árulok el nagy titkot azzal a kijelentéssel, hogy a marketingesek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vétel felé tereljék a vásárlókat. Ha nagyon őszinték akarunk lenni, ugye veled is történt már olyan, hogy berohantál 1 dologért, és végül öttel távoztál? Mi lenne az áruházláncok titka? A Lidl bemutatta mesterien komponált térképét!

Legjobb áruházi marketing trükkök

Miért vásárolunk annyit a boltokban?

Míg a gyártóknak az a céljuk, hogy az ő termékeiket emeld le a polcról, addig az áruházláncoknak az, hogy minél több terméket emelj le a polcról. És ha ez a két erő egyesül, akkor nehéz ellenállni, hogy ne teli kosárral lépj ki az ajtón. Nem is gondolnánk mennyi jól meggondolt lépést tesznek azért a nagy bevásárló helyiségek, boltok, áruházláncok, hogy téged is arra késztessenek, hogy igen, vedd csak meg. Alapvetően a korunkat a „fogyasztói társadalom” jelzővel szokták illetni, azért, mert soha nem látott mértékben nőtt a fogyasztásunk, vásárlási hajlandóságunk. Vajon a marketing kampányok ebben mennyire játszanak szerepet? 

Pszichológiai trükkök miatt vásárlunk többet?

Ilyen egyszerű pszichológiai trükkökkel igyekeznek átverni minket az áruházak: játszanak a kisszerelésekkel, a bevásárlókocsik méretével, a számukra fontosabb termékeket szemmagasságba teszik, az olcsókat pedig olyan lentre, hogy kényelmetlen legyen őket elérni, és ha lehet, ne is vedd észre őket. Kinek van hűségkártyája? És ki vett már meg csak azért valamit, mert azzal kedvezményes? Az árakkal való játszadozásról pedig ne is beszéljünk… És akkor még ugye a tv reklámok, szórólapok nem is kerülnek szóba, mert most csak a boltokba bevetett marketing eszközökről beszélünk.

A boltoknak ezt a trükkjét ismerned kell

Tudtad, hogy a napokban megnyílt a 200. magyar Lidl Áruház? Néhány évvel ezelőtt ez teljesen elképzelhetetlen lett volna, de nem is ez a fő lényeg… hanem az, hogy ennek apropóján közétették a marketingesek egyik féltve őrzött titkát, a bolt térképét. Valószínűleg azért készítették ezt, hogy az újdonsült vásárlók minél könnyebben megtalálják a keresett terméket, de ez miért is lenne érdekük? Ugye te is nem egyszer mérgelődtél már azon, hogy nem találsz alapvető dolgokat a boltokban, mert azok teljesen lehetetlen helyen vannak? Miért nem lehet a kenyeret és a tejet közelebb tenni? Miért nem lehetnek a fontos dolgok a bejáratnál, és a nem olyan keresettek belül? Vagy miért épp az alkoholok, chipsek, üdítők, és csokik mellett kell sorban állni? Ha minél többet bolyong, járkálsz az áruházban, és állsz csábító termékek mellett, annál nagyobb eséllyel bűnbe is esel, és emelsz le olyan termékeket a polcokról, amiket egyébként nem is akartál volna venni. Persze vannak olyan esetek, amikor jól jön a káosz, mert meglátsz egy olyan terméket, amit elfelejtették felírni, pedig elfogyott, de nem ez a jellemző…

Hogyan rendezik be a boltokat?

Viccesen hangzik, amikor apukám azt mondja egy bolt közepén állva, hogy ez egy igazi labirintus, és ő semmit sem talál, csakhogy bár nem szakember, de teljesen jól, szakmai szemmel jellemzi ilyenkor a helyzetet. A marketingesek szánt szándékkal pakolják ki a labirintus elv alapján a termékeket a boltban! A berendezés célja az, hogy az összes soron végig menj, és így minél több esélyed legyen impulzusvásárlásra. Az impulzusvásárlás alatt azt kell érteni, hogy egy gyors impulzus hatására - például jajj, de jó ára van, vagy jajj, éhes vagyok, úgy ennék egy ilyet, bár pont a vacsorához vásárlok be-, megveszel valamit, bár előre nem tervezted. 

Hogyan védekezzünk a pszichológiai trükkök ellen?

Ha engem kérdeztek, ezeket a trükköket csak kellő tudatossággal lehet legyőzni. Amikor a bevásárló listáddal mész a boltban, ügyelj arra, hogy ne csábulj el. Amikor leemelsz valami olyat a polcról, amit nem írtál fel, kétszer gondold meg, hogy valóban kell-e, még ha most nagyon akciós is, plusz forintokat ér a kasszánál! Gondolj arra, hogy mindig van akció, ezért nem kell a világ, és a boltok összes akcióját kihasználnod, még ha plusz matricákat, pontokat is adnak érte, biztos azért van, mert ez nekik éri meg, nem neked! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-03

A Balatonnál wellnessezni az egyik legjobb dolog a világon - Mutatom miért

Ne hiányozzon semmi a balatoni nyárból! Ebben a cikkben összegyűjtüttem, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon ki, ha szeretnél a Balatonnál wellnessezni.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánymérleg

olyan számítás, amely adott állatállomány takarmányszükségletét veti össze a... Tovább

kétes követelés

a vállalat peresített v. vitássá vált követelése. Vitásnak minősül az a követelés,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek