57/2006. (VIII. 4.) FVM rendelet

hirdetes

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet módosításáról


Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-ának (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján - a szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi miniszterrel egyetértésben - a következõket rendelem el:
1. § A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ elõírásairól szóló 56/2004. (IV. 24.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) melléklete az e rendelet mellékletében foglaltak szerint módosul.
2. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba. A Magyar Élelmiszerkönyvnek az e rendelet mellékletében felsorolt elõírásait az abban megjelölt határidõktõl kell alkalmazni.
(2) Az R. mellékletének
a) 30. sora és az 1-2-2002/16 Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülõ mûanyagok és mûanyag eszközök egyes epoxiszármazék-tartalmáról szóló elõírás 2. kiadása,
b) 56. sora és a 3-1-98/53 Mintavételi és vizsgálati módszerek az élelmiszerekben lévõ egyes szennyezõ anyagok mennyiségének hatósági ellenõrzésérõl szóló elõírás 3. kiadása,
c) 58. sora és a 3-1-2002/26 Élelmiszerek ochratoxin-A-tartalmának hatósági ellenõrzésére szolgáló mintavételi és vizsgálati módszerekrõl szóló elõírás 3. kiadása, valamint
d) 60. sora és a 3-1-2003/78 Mintavételi és vizsgálati módszerek az élelmiszerekben lévõ patulin mennyiségének hatósági ellenõrzésérõl szóló elõírás 1. kiadása
e rendelet hatálybalépésével egyidejûleg hatályát veszti.
3. § (1) Ez a rendelet a következõ irányelveknek való megfelelést szolgálja:
a) a Tanács 76/621/EGK irányelve (1976. július 20.) a közvetlenül emberi fogyasztásra szánt olajok (étolajok) és zsírok (étkezési zsírok), valamint a hozzáadott olajokat és zsírokat tartalmazó élelmiszerek erukasav-tartalma legmagasabb szintjének rögzítésérõl,
b) a Bizottság 87/250/EGK irányelve (1987. április 15.) a végsõ fogyasztók részére értékesítendõ alkoholtartalmú italok címkézésénél az alkoholtartalom térfogatszázalékos jelölésérõl,
c) a Tanács 89/108/EGK irányelve (1989. december 21.) az emberi fogyasztásra szánt gyorsfagyasztott élelmiszerekre vonatkozó tagállami jogszabályok közelítésérõl,
d) a Bizottság 92/2/EGK irányelve (1992. január 13.) az emberi fogyasztásra szánt mélyfagyasztott élelmiszerek hõmérsékletének hatósági ellenõrzéséhez szükséges mintavételi eljárás és közösségi vizsgálati módszer meghatározásáról,
e) a Tanács 2001/114/EK irányelve (2001. december 20.) egyes emberi fogyasztásra szánt, részben vagy teljesen dehidratált tartós tejekrõl.
(2) Ez a rendelet a következõ közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
a) a Bizottság 1895/2005/EK rendelete (2005. november 18.) egyes epoxiszármazékok élelmiszerrel rendeltetésszerûen érintkezésbe kerülõ anyagokban és tárgyakban való felhasználásának korlátozásáról,
b) a Bizottság 401/2006/EK rendelete (2006. február 23.) az élelmiszerek mikotoxintartalmának hatósági ellenõrzéséhez használandó mintavételi és elemzési módszerek megállapításáról.

(...)

hirdetes

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Vadrózsa

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ősz, ilyenkor sem áll meg az élet a kertekben – most kezdjük el megtervezni, miket is szeretnénk ültetni még az ősszel. Ennek kapcsán pedig nem szabad megfeledkeznünk...

Készítsünk házi szalámit!

Így készül az isteni házi szalámi!

Készíts te is házilag szalámit, sokkal finomabb, mint a boltban kapható, ráadásul nincsen tele színezékekkel és káros anyagokkal szimplán csak istenien finom, imádni fogja mindenki! 

Birsalmasajt elkészítésének menete

Őszi-téli vitaminbomba – Készítsünk birsalmasajtot!

Emlékszel még gyerekkorunk nagy kedvencére, a Hitler-szalonnára? Szerintem lehetetlen elfelejteni az ízét! Mostani cikkemben egy hasonló finomságot mutatok be nektek, ami nem más,...

A pázsitviola megismerése

Minden, amit tudni érdemes a pázsitvioláról

Hihetetlenül csodálatos ez a növény, valóban ott a helye mindenkinek a kertjében, szakértőnk most bemutatja nektek a pázsitviolát, cikkünkből megtudhatod azt is, mi kell a...

Molylepkék távoltartása

Házi praktikák a molylepkék kiűzésére otthonodból

A molylepkék önmagukban nem tűnnek kifejezetten fenyegető élőlényeknek, pedig ez csak a látszat. Akinek valaha könnyes búcsút kellett vennie kedvenc ruhadarabjaitól, csak mert...

Mi mindenre használható fel egy üres WC-papír guriga?

Mi mindenre használható fel egy üres WC-papír guriga?

A legtöbben azonnal a szemétbe hajítják a WC-papír gurigákat, miután „kiürülnek”, pedig ezek az alulértékelt kartoncsövek meglepően sok mindenre felhasználhatók. 

Trükkök az orchidea újraélesztéséhez!

Remek trükkök az orchidea újraélesztéséhez!

Az orchidea számos faja megtalálható a vadonban, azonban nagyon kevés virág képes a lakásban is alkalmazkodni. Vannak ugyan olyan növények, amelyek rövid időn belül megszokják a...

A sokak szerint buta, tanulatlan paraszt...

A sokak szerint buta, tanulatlan paraszt...

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy “csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat?” A tudósok és művészek? /…/ a paraszt buta volt, mert nem járt...

Facsemete ültetése ősszel

Itt az ideje a facsemeték ültetésének - Szakértői útmutató!

Nagyon sokan abban a tévhitben vannak, hogy a facsemete ültetésének ideje tavasszal kezdődik. Ha te is így gondolod, akkor ez a cikk neked íródott, ki kell, hogy ábrándítsalak...

A chia termesztése

Az azték zsálya (chia) termesztése

Az azték zsálya, közismertebb nevén a chia magvait a világ legegészségesebb élelmiszerei között tartják számon. Azonban kevesen tudják, hogy a magokon kívül a növény többi...

Tartósítás házilag

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Habár a legtöbben csak nagyszüleiknél találkoznak manapság házilag tartósított gyümölcsökkel és zöldségekkel, a konzerválás valójában egy nélkülözhetetlen képesség,...

Szuperfoszfát előnyei

Szükség van a kertemben szuperfoszfátra?

A makrotápanyagok elengedhetetlenek a növények növekedéséhez és fejlődéséhez. A három legfontosabb makrotápanyag egy növény számára a nitrogén, a foszfor és a kálium. E...