Milyen zöldségeket ültethetek árnyékba? Árnyékba is ültethetsz zöldségeket: ezek a legjobb árnyéktűrő zöldségek!

hirdetes

Árnyékba is ültethetsz zöldségeket: ezek a legjobb árnyéktűrő zöldségek!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem kell azért lemondanod egy zöldségekkel teleültetett veteményes kertről, mert több árnyékos négyzetmétered van a kertben, mint ahogyan azt te szeretnéd. Vannak olyan növények, amik árnyékban is nagyon jól elvannak, annyira jól érzik magukat, hogy bizony nemcsak növekednek, hanem teremnek is. Mutatunk is néhány árnyéktűrő zöldséget!

Legjobb árnyéktűrő zöldségek

Árnyékba is lehet zöldséget ültetni?

Bár valóban szerencsésebb, ha minél több napfénybe csomagolt D-vitamint kapnak bizonyos zöldségek, azért az árnyékosabb helyekre is lehet ültetni bizonyos árnyéktűrő zöldségeket. Sok kertésznek nincs lehetősége az ideális 8+ órás teljes napsütésben nevelni a növényeit, különösen a városban nehéz ennek eleget tenni. Sok zöldség azonban elviseli a részleges árnyékot; néhányan még értékelik is azt. A "részleges árnyék" azokra a területekre vonatkozik, amelyek 3-6 órán át napfénynek vannak kitéve. Azok a területek, amelyek a nap nagy részében foltos napfényt vagy szűrt napfényt kapnak, szintén részleges árnyékosnak minősülnek.

Sőt virágokat is lehet árnyékos helyre ültetni, méghozzá csodaszépeket! Itt mutatjuk az árnyéktűrő virágok teljes listáját!

 

Melyik zöldség tűri jól az árnyékot?

A zöldsaláták- nagyon jó árnyéktűrő zöldségek

Saláta, sóska, rukkola, spenót- mindi-mind nagyon jó árnyéktűrő zöldségek! A saláta zöldje általában jól nő a hűvösebb helyeken is, és szívesen látnak némi árnyékot! Sőt kimondottan nehéz a nyár legmelegebb részében termeszteni őket, mert ezek a zöldségek gyorsabban kicsíráznak túl sok meleg vagy napsütés hatására. Egy árnyékosabb hely azonban növelheti a termelést. A saláta zöldje nagyon jól viseli a napi 3-4 órás napsütést.

hirdetes

A leveles zöldségek is árnyéktűrő zöldségek

A mángolt, vagy kelkáposzta is az árnyéktűrő zöldségek közé tartozik. Ezeket a leveles zöldeket gyakran főzve tálalják. Napi 3-4 órányi napsütés mellett lassabban nőnek, de „bébi zöldjeként” betakaríthatjuk őket, ilyenkor lágyak és édesek lesznek. Van, hogy a boltokban is ilyen formában lehet velük találkozni.

A gyökérzöldségeket is lehet árnyékos helyre ültetni

Cékla, sárgarépa, burgonya, retek, fehérrépa- mind az árnyéktűrő zöldségek csoportját gyarapítja. Ezeket is bébi zöldségekként kisebb méretükben is be lehet takarítani. 4-5 órás részleges árnyékban elérhetik a teljes méretüket is egy kis türelem árán, ráadásul a fokozatos növekedés hatására csökken a csavarodás kockázata is. A retek különösen kedveli a kis árnyékot, ami megvédi a nyári melegtől, hogy ne fásodjon meg és ne csavarodjon be. A következetes öntözés is fontos a fásodás és a csavarodás elkerülése érdekében. 

hirdetes

A brassica zöldségek is kedvelik az árnyékos helyeket

A brassica zöldségek - brokkoli és karfiol, kelbimbó, káposzta- szintén zöldségek, amiket félárnyékos helyre is lehet ültetni. Részleges napfény hatására feszesebb fejet növesztenek, és később virágoznak. A brokkoli és a karfiol esetében előfordulhat, hogy egy második kisebb termést kaphatunk, miután levágtuk a fő központi fejet. Ezek a hűvös időjárású növények napi 4-6 órányi napfényben jól érzik magukat.

A borsó és bab is szeret árnyékos helyeken

Az árnyékos helyen való tartózkodás meghosszabbítja a borsó és a bab tenyészidejét! Ezek a zöldségek napi 4-5 órányi napon is jól megvannak. Ne felejtsd el rendszeresen szedni a borsót és a babot, hogy elősegítsd a folyamatos növekedést.

Árnyéktűrő hagymafélék

A póréhagyma és a hagyma nagyon jól áll hűvösebb, nedves környezetben. Naponta körülbelül 4 órát süt a nap az adott helyen? Tökéletes helye lesz hagymáidnak!

A fűszernövények is az árnyéktűrő zöldségek közé tartoznak

Menta, metélőhagyma, koriander, oregánó, petrezselyem - nagyszerű kiegészítői az árnyas zöldségkertnek, mivel az árnyékosabb helyeken is jól nőnek. Ezek a fűszernövények gyorsabban és sűrűbben nőnek több napon, de 4 órás napsütéssel is nagyon jól elvannak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Kikerült a hivatalos lista: Ezek a legjobb sípályák 2023-ban

De mely sípályák lesznek az idei szezon legjobbjai? Ezek a sípályák rendelkeznek a legjobb pályákkal, szállásokkal, éttermekkel, kölcsönzőkkel és nem mellesleg hóval!

2023-11-27

4 télálló növény az ablakba - muskátli helyett

Kerestem néhány télálló növényt, amire lecserélhetem a muskátlit, hiszen a párkány télen sem maradhat üresen, ugye? Csak én imádom az ablakba tenni a virágokat?

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

A kínai hibiszkusz fagyérzékeny növény, ezért fontos, hogy időben megkezdjük a teleltetését, mégpedig ezekkel a tippekkel, így biztosan sikerül a teleltetés!!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

10/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

oltógyomor-helyzetváltozás

elsősorban a tejhasznú tehenek betegsége és az —>ellés körüli időben jelentkezik. Okai... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Zöldség Zöldségtermesztés