Az 5 legszebb árnyéktűrő virág, árnyéktűrő virágok ültetése, melyik virágot lehet árnyékba ültetni?

hirdetes

Ezeket a virágokat árnyékba is ültetheted: az 5 legszebb árnyéktűrő virág

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sötét sarkok, árnyékos kerti ágyások? Nem kell aggódnod, hiszen kerted árnyékosabb részeit is feldíszítheted csodaszép virágokkal, rengeteg egynyári és évelő növény van, amelyek szeretik az árnyalatot, és még a legsötétebb sarkokat is felélénkítik. Össze is gyűjtöttük a legszebb árnyéktűrő virágokat. Mutatjuk, melyik virágok azok, amiket árnyékba is lehet ültetni.

Árnyéktűrő virágok ültetése

Árvácska

A kerti árvácska (Viola x wittrockiana) tavasszal különösen szép, nagy virágai miatt, amelyek hófehértől a sárgán át az élénk ibolyáig terjednek. Könnyed természete miatt az árvácska a kedvenceddé is válhat – nem igényel különösebb figyelmet, ha a megfelelő helyre ültetik. Az árvácskák az enyhe árnyékot kedvelik, ha túl sok napfénynek teszik ki, gyorsan elszáradnak, ezért tökéletesek árnyékos helyekre is.

Lobélia

A lobélia (Lobelia erinus), más néven szegélyes vagy zárólobelia, az utóbbi években kedvelt erkélyvirággá vált. A legjobban az árnyékos területeken nő. Májustól októberig a lobelia rengeteg mély „igazi kék” és néha fehér virággal virágzik. Ez az árnyéktűrő növény csodálatosan néz ki függőkosarakba ültetve vagy magasabb növények mellett.

Fukszia

A fukszia talán az árnyékkedvelő növények királynője és kedvenc erkélynövénye. A sziklakertekben leginkább otthonosan érezhető kis Fuchsia procumbenstől a pompás, csaknem tíz méter magas fává növő Fuchsia excorticatáig ez az árnyékkedvelő virág megjelenésében fajtól függően igen eltérő. Minden fajta rendelkezik azonban a fuksziára jellemző kecses harangvirággal. A fukszia virágai gyakran kéttónusúak, sokféle árnyalattal rendelkeznek, és minden ágon több százan jelenhetnek meg. A közhiedelemmel ellentétben a fukszia nem szigorúan árnyékos növények. Egyes fuksziafajták elviselik a napfényt, amíg környezetük és gondozásuk alkalmazkodik hozzá. Alapszabály, hogy a fukszia számára a legjobb hely az árnyékban van.

hirdetes

Orvosi tüdőfű

A tüdőfű (Pulmonaria) gyönyörű virágaival és dekoratív leveleivel elvarázsol majd nem csak téged, hanem kertedet is. Maximum 30 centiméteres magasságával ez az apró növény tökéletesen illeszkedik az árnyékos kerti ágyásokhoz. A tüdőfű lombos fák vagy cserjék alatt virágzik, ahol kora tavasszal elegendő fényt kap a virágokhoz, nyáron pedig védve van a napfénytől. A tüdőfű túléli az állandó árnyékot, bár lehet, hogy nem virágzik jól. Rügyei az elsők között nyílnak márciustól májusig, harang alakú virágai lehetnek pirosak, ibolyaszínek, kékek, esetenként fehérek is. Egyes fajtáknak még színváltoztató virágai is vannak! A tüdőfű virágzás után is gyönyörű, fehér foltos és ezüstös leveleket ad.

hirdetes

Vérző szív

Az ázsiai vérző szív (Lamprocapnos spectabilis) könnyen karbantartható, romantikus és extravagáns. Ahogy a neve is sugallja, virágai szív alakúak, rózsaszín vagy fehér színűek. Kilógó hajtásai csaknem egy tucat virág súlya alatt ívelnek. Drámai megjelenésük ellenére a vérző szívek robusztusak és könnyen karbantarthatók. Árnyékos, védett helyen ezt az évelőt körülbelül kétévente kell trágyázni, és csak nagyon meleg napokon kell öntözni. Egyszerű, nem igaz?
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szájterpesztő

az állatok szájának kinyitása és hosszabb időn át való nyitva tartására szolgáló... Tovább

gabonatárolás

a gabona minőségi megóvására irányuló raktározási tevékenység. Tekintettel arra, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet virág