Almaborecet készítése saját kezűleg

Így készíthetsz te is magadnak almaborecetet házilag!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A nyers, pasztörizálatlan almaborecetet az egészséges életmód rajongói folyékony aranynak tartják. Ez a sokoldalú ecetfajta számtalan módon alkalmazható, például az emésztés elősegítésére, a vércukor helyreállítására vagy a bőr és a haj karbantartására.

Így készíthetsz almaborecetet

Ha azonban szeretnéd ezt a készítményt természetes tulajdonságaival együtt felhasználni, akkor érdemes házilag előállítani. Ne aggódj, mindez csupán néhány percet vesz igénybe, ráadásul annyival kevesebb konyhai „hulladék” megy kárba, ha így használod fel őket.

Hogyan válassz almát almaborecetedhez

Talán mondanunk sem kell, de ideális esetben organikus almákat érdemes felhasználni ehhez a készítményhez. Csak így biztosíthatod, hogy a kész „termék” mindenféle káros rovarirtótól mentes legyen.

Valahányszor almát eszel, vagy olyasmit sütsz/főzöl otthon, amihez almákra van szükség, mindig tedd félre a csutkájukat és a héjukat egy légmentesen zárható tárolóba és helyezd azt a fagyasztóba. Előtte persze mindig alaposan mosd le a héjakat, illetve vágd és dobd ki a hibás, sérült részeket. Ha sehonnan nem tudsz organikus almákat szerezni, akkor csak a csutkájukat tárold, a héjukat pedig inkább dobd ki.

Amint elegendő „maradék” gyűlt össze, már el is kezdheted az ecet elkészítését. Ha nem szeretnéd kivárni ezt, akkor akár egész (organikus, alaposan megmosott) almákat is használhatsz egyszerű csutkák és héjak helyett. Minél több almafajtát használsz fel az ecethez, annál jobb ízük lesz. Érdemes azonban ügyelni rá, hogy a keverék legalább 50%-át édesebb fajták tegyék ki. A következő oldalon elmondom, hogyan készül az almaborecet! 

Az eszközök alapos letisztítása rendkívül fontos – itt van, hogy miért

Bármilyen erjesztési feladatról is legyen szó, elengedhetetlen, hogy alaposan letisztított, steril eszközöket használj hozzá. Ezzel biztosíthatod, hogy ne kerüljön a keverékbe semmilyen olyan rosszindulatú baktérium, ami az ecet minőségének romlását okozhatja (például a jóindulatú baktériumok munkájának gátlásával).

Moss tehát el minden olyan tárolót és eszközt, amelyeket felhasználsz majd az almaborecet elkészítése során. Ehhez használj forró, szappanos vizet. Az öblítést hideg, folyatott vízzel végezd és töröld szárazra őket papírtörlőkkel. Egy másik megoldás papírtörlőkön száradni hagyni őket. Az alapos tisztítást a mosogatóképek is biztosíthatják. És ami szintén nagyon fontos: csak tiszta kézzel és körmökkel kezdd le a folyamatot!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állatok

aktív mozgásra (hely- v. helyzetváltoztatás) képes,... Tovább

állományváltás

1. az állattartó telepen az állomány teljes cseréje (fertőző betegségtől való... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek