Almabomba robbanás előtt

hirdetes

Almabomba robbanás előtt

Hiába terem szép alma Zalában, nem keresik. Ha meg igen, akkor a léalmáért csupán 7-10 forintot, az étkezésiért pedig 45-50 forintot fizetnek. Évek óta mintha csak vala mi lyen „bom ba” rejtőzne az ágazatban – mondja Németh Zoltán kertészmérnök, almatermesztő gazda, aki egyébként a Zala Megyei Mező gazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.
Almabomba robbanás előtt

– Valójában csak két jól eladható gyümölccsel számolhatunk: a málnával és a körtével. Öt év alatt az országos málnatermelés úgy visszaesett, hogy a hajdani 30 ezer tonnából idénre már csak 5-6 ezer tonna maradt. A gurulós minőségűért 800 forintot is megadtak kilónként, a lének valóért pedig 250-280 forintot fizettek. Körtéből Európában sincs túltermelés, nincsenek nagy területek, és jó a piaci pozíciója. Zala megye európai viszonylatban is egyedülálló, Nagykanizsa térségében közel 500 hektárnyi egybefüggő ültetvény díszlik. Csak sajnos az idén háromszor verte el a jég. A nyári fajtákat már leszedték, az ősziek vannak soron, majd a téliek következnek. Amit lehet, korszerű tárolókba helyeznek el, azokban sokáig eltartható, de általában nincs gond az értékesítésével. Az almával viszont csak az van!

Mi a baj?


– Nincs iránta kereslet, pedig a termés szép. Nem verte el a jég az ültetvényeket, ezért jó közepes hozam várható, jó minőségben. Jelenleg 1200 hektárnyi árutermelő ültetvény van a megyében, és évente 30-35 ezer tonna terméssel számolunk. Az elmúlt években 2007-ben volt kiugróan jó az alma felvásárlási ára, akkor a léalma kilójáért még 52 forintot is adtak. Most pedig 7-11 forintokról hallani, és a gyönyörű étkezésiért is csupán 45-50 forintot kínálnak. Nagyon nyomottak az árak, és még így is nehéz vevőre találni. Nem tudni, miért van ez így. Talán azért, mert Kínában másfél millió hektárnyi ültetvény van, és a lengyelek is hatalmas területtel rendelkeznek. Bosszantó, hogy a kiváló minőségű Gála almáért 50-60 forintot akarnak adni a kereskedők, az üzletláncokban pedig majdnem 300 forintért kínálják. Ma éppen léalma minőséget sem megütő, rossz kinézetű almát láttam 150 forintért egy nagy bevásárlóközpontban. Ráadásul a zalai termelők szövetkeztek, a Pannóniafruct Tész tagjai, és mégis falakba ütköznek.

hirdetes


Mekkora a léalma aránya az ültetvényekben?


– Abból indul ki minden termelő, hogy nem léalmát kell termelni, gyakran mégis az lesz belőle. A korszerű ültetvényekben is 10-20 százalékot tesz ki az aránya. A mi almáskertünkben, amely 32 hektáros és 12 család műveli, ennél nagyobb az aránya, mert a 90-es évek elején törpealanyra oltott fajtákat telepítettünk, 5×2-es térállással, ami nagyobb lombfelülettel jár. Szabad orsós koronát alakítottunk ki, a korszerűbb ültetvények pedig karcsú orsósak, melyeken szebben színeződik a gyümölcs. Ültetvényünknek lejárt már a „mandátuma”, s vannak gazdatársak, akik belekezdtek a felújításba. Öcsémmel 2,41 hektáron termelünk három téli fajtát, Idaredet, Jonagoldot és Golden B-t, vagyis világfajtákat. A kézi munka a család dolga, a növényvédelmet, a gallytolást, a kaszálást az egész ültetvényben jól gépesített szolgáltató végzi, a szakmai irányítást pedig egy növényorvos látja el.

hirdetes

Hivatali munkája mellett hogyan győzi a teendőket?


– A hétvégéket az ültetvénynek szentelem.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


beöntés (bélbe)

gyógykezelés céljából különféle oldatoknak és víznek, nagyállatoknak gumicsővel... Tovább

Gombaölo Melody Compact 49 WG

Gombaölő permetező szer szőlőperonoszpóra, hagymaperonoszpóra és burgonya fitoftóra... Tovább

Tovább a lexikonra