notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Almabomba robbanás előtt

Hirdetés

Almabomba robbanás előtt

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hiába terem szép alma Zalában, nem keresik. Ha meg igen, akkor a léalmáért csupán 7-10 forintot, az étkezésiért pedig 45-50 forintot fizetnek. Évek óta mintha csak vala mi lyen „bom ba” rejtőzne az ágazatban – mondja Németh Zoltán kertészmérnök, almatermesztő gazda, aki egyébként a Zala Megyei Mező gazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.
Almabomba robbanás előtt

– Valójában csak két jól eladható gyümölccsel számolhatunk: a málnával és a körtével. Öt év alatt az országos málnatermelés úgy visszaesett, hogy a hajdani 30 ezer tonnából idénre már csak 5-6 ezer tonna maradt. A gurulós minőségűért 800 forintot is megadtak kilónként, a lének valóért pedig 250-280 forintot fizettek. Körtéből Európában sincs túltermelés, nincsenek nagy területek, és jó a piaci pozíciója. Zala megye európai viszonylatban is egyedülálló, Nagykanizsa térségében közel 500 hektárnyi egybefüggő ültetvény díszlik. Csak sajnos az idén háromszor verte el a jég. A nyári fajtákat már leszedték, az ősziek vannak soron, majd a téliek következnek. Amit lehet, korszerű tárolókba helyeznek el, azokban sokáig eltartható, de általában nincs gond az értékesítésével. Az almával viszont csak az van!

 

Mi a baj?

 


– Nincs iránta kereslet, pedig a termés szép. Nem verte el a jég az ültetvényeket, ezért jó közepes hozam várható, jó minőségben. Jelenleg 1200 hektárnyi árutermelő ültetvény van a megyében, és évente 30-35 ezer tonna terméssel számolunk. Az elmúlt években 2007-ben volt kiugróan jó az alma felvásárlási ára, akkor a léalma kilójáért még 52 forintot is adtak. Most pedig 7-11 forintokról hallani, és a gyönyörű étkezésiért is csupán 45-50 forintot kínálnak. Nagyon nyomottak az árak, és még így is nehéz vevőre találni. Nem tudni, miért van ez így. Talán azért, mert Kínában másfél millió hektárnyi ültetvény van, és a lengyelek is hatalmas területtel rendelkeznek. Bosszantó, hogy a kiváló minőségű Gála almáért 50-60 forintot akarnak adni a kereskedők, az üzletláncokban pedig majdnem 300 forintért kínálják. Ma éppen léalma minőséget sem megütő, rossz kinézetű almát láttam 150 forintért egy nagy bevásárlóközpontban. Ráadásul a zalai termelők szövetkeztek, a Pannóniafruct Tész tagjai, és mégis falakba ütköznek.

Hirdetés

 


Mekkora a léalma aránya az ültetvényekben?

 


– Abból indul ki minden termelő, hogy nem léalmát kell termelni, gyakran mégis az lesz belőle. A korszerű ültetvényekben is 10-20 százalékot tesz ki az aránya. A mi almáskertünkben, amely 32 hektáros és 12 család műveli, ennél nagyobb az aránya, mert a 90-es évek elején törpealanyra oltott fajtákat telepítettünk, 5×2-es térállással, ami nagyobb lombfelülettel jár. Szabad orsós koronát alakítottunk ki, a korszerűbb ültetvények pedig karcsú orsósak, melyeken szebben színeződik a gyümölcs. Ültetvényünknek lejárt már a „mandátuma”, s vannak gazdatársak, akik belekezdtek a felújításba. Öcsémmel 2,41 hektáron termelünk három téli fajtát, Idaredet, Jonagoldot és Golden B-t, vagyis világfajtákat. A kézi munka a család dolga, a növényvédelmet, a gallytolást, a kaszálást az egész ültetvényben jól gépesített szolgáltató végzi, a szakmai irányítást pedig egy növényorvos látja el.

Hirdetés

 

Hivatali munkája mellett hogyan győzi a teendőket?


– A hétvégéket az ültetvénynek szentelem.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
527 977
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 241 059
Közösség

várható eredmény

a ->mérlegkészítést megelőző —>nyereség becslése. A mg. üzemekben évente csak... Tovább

feltételes reflex

az egyedi élet folyamán kialakult reflex, amely akkor jön létre, ha egy adott feltétlen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 234

Átlagos értékelés: 5.0