Pihenés helyett így sokszor csak tovább terheljük a gerincünket, matrac

Milyen a megfelelő ágy és matrac?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Életünk több mint egyharmadát töltjük alvással, kevés figyelmet fordítunk azonban arra, hogy milyen ágyban, milyen típusú matracon alszunk, és hogy melyik alvási pozíció lenne a legegészségesebb. Pihenés helyett így sokszor csak tovább terheljük a gerincünket.
Életünk több mint egyharmadát töltjük alvással, kevés figyelmet fordítunk azonban arra, hogy milyen ágyban, milyen típusú matracon alszunk, és hogy melyik alvási pozíció lenne a legegészségesebb

Tanácsok a nyugodt, pihentető alváshoz

Az egyik legfontosabb tényező, hogy az ágy hosszúsága megfelelő-e: ehhez arra van szükség, hogy kinyújtózva is elférjünk benne.  Az egészséges fekhelynek alapvető mozgásszervi szempontoknak is meg  kell felelnie, a gerincnek ugyanis alvás közben állandó, finom mozgásban kell lennie: ez a működés javítja, regenerálja a porckorongokat. Ha viszont a gerinc merev, a csigolyák és az ízületi felszínek állapota romolhat, fájdalom léphet fel. A modern fekhelynek éppen ezért kettős szerepe van: egyrészt fontos, hogy egyenesen tartsa a gerincet, másrészt lehetővé tegye az izomzat számára az állandó mozgást (dinamikus testtartás), egyszerre biztosítva a megfelelő vérellátást és regenerációt. A hagyományos ágy azonban nagyon gyakran besüpped, gödrösödik, a gerincet homorú ív alakban fixálja, így a porckorongok kopása már a fitalabb  életkorban is elkezdődhet. A megoldást a kétlécsoros ágybetét segítheti, amelyben a felső lécsor alkalmazkodik a test vonalához, az alsó pedig megóvja a gerincet a süppedéstől.

A matrac választás is kulcsfontosságú

A megfelelő matrac a szakértők szerint se nem túl kemény, se nem túl puha, és nem túl erős rugózással rendelkezik. A fent említett dupla lécsoros ágybetétre vékony, a test vonalát követő matrac való, ami természetes, rugalmas, a káros hatásokat csökkentő anyagokból készül. Ezek a típusú matracok szerkezetüknél fogva a testhez igazodnak, és alvás közben természetes állapotában tartják a hátgerincet, valamint stabil alátámasztást adnak a test minden pontján, emellett viszont megengedik a váll és a csípő minimális mértékű besüllyedését is.
A legmodernebb matracok téli-nyári fekvőfelülettel készülnek, kihasználva a gyapjú-, illetve pamutfelület nedvességelszívó, szellőző, télen melegítő, nyáron hűsítő hatását. Ez utóbbi tényező szintén nem elhanyagolandó a nyugodt és kényelmes alvás szempontjából.

Tanácsok a megfelelő alvási póz kiválasztásához

A megfelelő alvási pozíció tehermentesítést jelent a gerincre nézve, így ha a szakértők által ajánlott testhelyzetben alszunk, csökkenthetjük a gerinc kisízületeire és a porckorongokra nehezedő nyomást: a gerinc izmai és szalagjai ily módon képesek lesznek megfelelően ellazulni. Alvási pozíció tekintetében a szakértők ajánlásai szerint mindenki aludjon úgy, ahogy leginkább kényelmesnek érzi, az azonban elmondható, hogy az oldalt illetve a háton fekvés valamint az ún. embriópóz a leginkább tehermentesített helyzet a gerinc szempontjából.

Alvás hanyatt fekve
Általában az a legkényelmesebb, ha egyenes felületű ágyon hanyatt fekve alszunk miközben a térdhajlataink alatt párnák vannak. Ez a póz segít legjobban tehermentesíteni a gerincet, és lehetővé teszi, hogy a gerinc alsó része felvegye természetes alakját. Akik az oldalukra fekve szeretnek aludni, tegyenek egy kisebb párnát a térdeik közé, mert így tehermentesíthetik a csípőjüket és a gerincük alsó részét.

Emberi póz
Az anyaméhben eltöltött 9 hónap alatt megszokott testhelyzet tekinthető a gerinc szempontjából a legideálisabbnak. Ebben az ún. embriópózban a gerinc alsó görbülete teljesen kiegyenlítődik, de a háti és a nyaki gerinc természetes görbületei megtartottak, így ez az alvási helyzet szinte mindenkinek ajánlható életkortól függetlenül.
Háton fekvésnél ajánlott egy kispárna behelyezése a lábszárak alá, de arra ügyeljünk, hogy ha csak a térdünk alá rakjuk hengerszerűen a párnát, akkor a vénákban lévő vér visszafolyását akadályozzuk.

Hason alvás
A hasonfekvés nem ajánlott alvási póz, mert egyrészt a nyaki gerincet terheli (ráadásul egyoldalúan, hiszen a legtöbben csak egy irányba tudják huzamosabb ideig fordítva tartani a fejüket), másrészt a deréktájon is fájdalmat okozhat, hiszen az ágyéki homorulat fokozódik. Ezek ellenére aki hason szeret aludni, és reggel így érzi magát kipihentnek, az nyugodtan megteheti, de mindenképpen tegyünk kispárnát a fej és a has alá ebben az esetben is, mert így kevésbé terheljük a gerincünket.

Alvás teljesen kinyújtózva
A szakértők egybehangzó véleménye szerint a legnagyobb terhelés akkor éri a gerincet, ha teljesen kinyújtózott állapotban fekszünk, ezért ezt a pózt feltétlenül kerüljük el a lefekvés során.

Ébredéskor és felkeléskor is óvjuk az ízületeket

 
A megfelelő - gerinckímélő - alvási testhelyzet megválasztása mellett ugyanilyen fontos az is, hogy a reggeli ébredésnél megfelelő mozdulatokat végezzünk. A csigolyáink közötti porckorongok éjszaka regenerálódnak és vízzel telítődnek, terhelésük ugyanis lényegesen kisebb, mint a napközbeni álló vagy ülő testhelyzetben. Ennek a folyamatnak a következtében a porckorongok méretváltozása a hát érzékeny mechanikájának megváltozását eredményezi, felkeléskor ezért biztosítsunk kellő időt a hátnak, hogy legyen ideje alkalmazkodni az éjszakai és a nappali ritmus váltakozásához. A reggeli ébredés után alaposan nyújtózzunk meg lábakkal-karokkal, majd oldalunkra gördülve, karunkkal toljuk fel magunkat, és így keljünk ki az ágyból.
 
 

A helytelen alvási pozíció és felkelés káros következményei

A nem megfelelő fekhely vagy alvási pozíció következményeként először nyak- és hátfájás, később pedig komolyabb gerinc- és derékproblémák (lumbágó, isiász) léphetnek fel (a már kialakult derékfájás megszüntetésére korábbi cikkünkben olvashat hasznos tanácsokat). A tarkóból kiinduló és a fej tetejéig sugárzó, különösen a reggeli ébredéskor jelentkező fájdalom oka az, hogy a csigolyák, illetve a nyak izomzata nem pihenhetett megfelelően. Ennek elkerülése érdekében rendkívül fontos, hogy anatómiailag helyes kialakítású párnán feküdjünk, amely igazodik nyakunk és fejünk formájához. A helytelenül megválasztott fekhely a váll tartós fájdalmát is kiválthatja. A túl kemény ágyban való alvás hatására ugyanis a vállunkban ún. "magas nyomású" területek alakulnak ki (a matrac nyomja az ízületeket). Túl puha fekhely esetén viszont a derék nincs megfelelően alátámasztva, ezért a hát és váll izomzata "tartja" az egész test súlyát.

Forrás: www.matracportal.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

olajipari takarmány

az olajpogácsa az —>olajnövények magvainak sajtolása után marad vissza; ált. 5—6%... Tovább

NK Thermo (NX 3411 (SYNG 3))

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A kalászkapelyva alapja nem,... Tovább

Tovább a lexikonra