Tavaly 3,6 millió kilogramm gyümölcsből készült párlat Baranya megyében, amiből több mint négyszázezer liter pálinka főtt. Sokan élnek az adómentes pálinkafőzés lehetőségével.

400 ezer liter pálinkával zártuk az évet

BAMA/Agroline
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tavaly 3,6 millió kilogramm gyümölcsből készült párlat a megyénkben, amiből több mint négyszázezer liter pálinka főtt – azaz minden baranyai lakosra, csecsemőktől az aggastyánokig bő egy liter pálinka jutott. Sokan élnek az adómentes pálinkafőzés lehetőségével, ezt azonban a bérfőzdék sem bánják.
400 ezer liter pálinkával zártuk az évet
Baranyában 3,6 millió kiló gyümölcsből 400 ezer liter pálinkát főztek, azaz a megyei összes lakójának bő egy liter jutna.

Tavaly 3,6 millió kilogramm gyümölcsből készült párlat a megyénkben, amiből több mint négyszázezer liter pálinka főtt – azaz minden baranyai lakosra, csecsemőktől az aggastyánokig bő egy liter pálinka jutott. Sokan élnek az adómentes pálinkafőzés lehetőségével, ezt azonban a bérfőzdék sem bánják, hiszen inkább hozzájuk viszik az emberek az alapanyagot, s nem vesznek saját főzőkészüléket.

Általános vélemények szerint jót tett a pálinkafőzés liberalizációja. Otthon is szabad a hungarikum készítése, ám ami még vonzóbb, 86 liter ötven fokos nedűt szeszadó nélkül kaphat meg a gazda. Érdemes tehát a hullott gyümölcsért lehajolni, cefrét erjeszteni.

Ezt mondja az egyik pécsi szeszfőzde tulajdonosa, Kovács Árpád is, aki a főzetésre jelentkezőknek még mindig csak márciusi időpontot tud adni, pedig már hol van a tavalyi gyümölcs. A szezon megcsúszását az is befolyásolta, hogy az új pálinkatörvény tavaly szeptember 27-től nyitott fel az olcsó előállítás előtti sorompót.

A kifőzött pálinka mennyisége a termett gyümölcstől is függ, így több év tapasztalata kell, hogy pontosan lehessen jellemezni a megnőtt pálinkafőzési kedvet, mindenesetre már az első fél esztendőből kiderült: jó 10–20 százalékkal több gyümölcs erjedt a hordókban, mint korábban.

3,6 millió kiló gyümölcs = 400 ezer liter pálinka

Dr. Bus Szilvia pénzügyőr őrnagy, regionális főreferens a Dunántúli Naplónak elmondta, hogy eleddig visszaéléseket nem tapasztaltak. Tavaly 3,6 millió kilogramm gyümölcsből készült párlat a megyénkben, amiből több mint négyszázezer liter pálinka főtt.

A vámhivatal főreferense egyúttal jelezte, hogy Baranya megyében ketten kértek pálinka előállítására alkalmas készülék gyártásához szükséges engedélyt, az árusításához pedig 13-an, amelyet a vámhatóság megadott. Magánszemély által előállított párlat értékesítésére pedig mindössze egyetlen Somogy megyei gazda igényelt zárjegyet a régió – Baranya, Somogy, Tolna – területén.
Hirdetés

BAMA/AgroLine

AgroLine
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

fitotron

növ.-i kísérleti berendezés. Olyan szabályozható környezeti körülmények (táptalaj, hő-... Tovább

Linhart-féle kosaras csávázás

Linhart György által kifejlesztett eljárás, amellyel gombás betegségek kártétele ellen a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.