Tavaly 3,6 millió kilogramm gyümölcsből készült párlat Baranya megyében, amiből több mint négyszázezer liter pálinka főtt. Sokan élnek az adómentes pálinkafőzés lehetőségével.

hirdetes

400 ezer liter pálinkával zártuk az évet

BAMA/Agroline
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tavaly 3,6 millió kilogramm gyümölcsből készült párlat a megyénkben, amiből több mint négyszázezer liter pálinka főtt – azaz minden baranyai lakosra, csecsemőktől az aggastyánokig bő egy liter pálinka jutott. Sokan élnek az adómentes pálinkafőzés lehetőségével, ezt azonban a bérfőzdék sem bánják.
400 ezer liter pálinkával zártuk az évet
Baranyában 3,6 millió kiló gyümölcsből 400 ezer liter pálinkát főztek, azaz a megyei összes lakójának bő egy liter jutna.

Tavaly 3,6 millió kilogramm gyümölcsből készült párlat a megyénkben, amiből több mint négyszázezer liter pálinka főtt – azaz minden baranyai lakosra, csecsemőktől az aggastyánokig bő egy liter pálinka jutott. Sokan élnek az adómentes pálinkafőzés lehetőségével, ezt azonban a bérfőzdék sem bánják, hiszen inkább hozzájuk viszik az emberek az alapanyagot, s nem vesznek saját főzőkészüléket.

Általános vélemények szerint jót tett a pálinkafőzés liberalizációja. Otthon is szabad a hungarikum készítése, ám ami még vonzóbb, 86 liter ötven fokos nedűt szeszadó nélkül kaphat meg a gazda. Érdemes tehát a hullott gyümölcsért lehajolni, cefrét erjeszteni.

Ezt mondja az egyik pécsi szeszfőzde tulajdonosa, Kovács Árpád is, aki a főzetésre jelentkezőknek még mindig csak márciusi időpontot tud adni, pedig már hol van a tavalyi gyümölcs. A szezon megcsúszását az is befolyásolta, hogy az új pálinkatörvény tavaly szeptember 27-től nyitott fel az olcsó előállítás előtti sorompót.

A kifőzött pálinka mennyisége a termett gyümölcstől is függ, így több év tapasztalata kell, hogy pontosan lehessen jellemezni a megnőtt pálinkafőzési kedvet, mindenesetre már az első fél esztendőből kiderült: jó 10–20 százalékkal több gyümölcs erjedt a hordókban, mint korábban.

3,6 millió kiló gyümölcs = 400 ezer liter pálinka

Dr. Bus Szilvia pénzügyőr őrnagy, regionális főreferens a Dunántúli Naplónak elmondta, hogy eleddig visszaéléseket nem tapasztaltak. Tavaly 3,6 millió kilogramm gyümölcsből készült párlat a megyénkben, amiből több mint négyszázezer liter pálinka főtt.

A vámhivatal főreferense egyúttal jelezte, hogy Baranya megyében ketten kértek pálinka előállítására alkalmas készülék gyártásához szükséges engedélyt, az árusításához pedig 13-an, amelyet a vámhatóság megadott. Magánszemély által előállított párlat értékesítésére pedig mindössze egyetlen Somogy megyei gazda igényelt zárjegyet a régió – Baranya, Somogy, Tolna – területén.
hirdetes

BAMA/AgroLine

AgroLine
hirdetes

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

állatorvosi körzet

az ->állatorvosi gyakorlatot folytató állatorvosnak az ->Állategészségügyi és Élelmiszer... Tovább

dér

a 0°C alatti hőmérsékletű felületeken a légköri párából kicsapódó, apró... Tovább

Tovább a lexikonra