Zöldségsavanyítási kisokos mindenkinek - savanyíts idén Te is eredményesen zöldségeket

hirdetes

Zöldségekből savanyúság – Csináld magad, mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hasznos tudnivalók a zöldségsavanyatásról

A zöldségek savanyításának 5 aranyszabálya

Meg van tehát, hogy milyen zöldségeket érdemes savanyítani, és azt is tudod, hogy milyen eszközök kellenek hozzá. Az alábbiakban öt nagyon fontos szabályt olvashatsz, amiket kivétel nélkül minden esetben be kell tartanod, ha savanyítani szeretnél valamit!

1. Csak friss, organikus élelmwiszereket savanyíts

Savanyított élelmiszereid minősége a felhasznált hozzávalók minőségétől függ. Ezért érdemes házilag megtermeszteni a savanyításra szánt zöldségeket és gyümölcsöket. Csak így biztosíthatod, hogy a lehető legfrissebb állapotukban tartósíthasd őket, és azt, hogy teljesen vegyszermentesek legyenek.

2. Fontos az élelmiszerdarabok mérete

Ahhoz, hogy a zöldségdarabok azonos ütemben savanyodjanak meg, azonos méretűre is kell vágnod őket. Általában minél kisebbek, annál gyorsabb ez a folyamat, habár a darabok ideális mérete a felhasznált zöldségektől és az adott recepttől is függ. A legfontosabb, hogy az azonos zöldségek darabkái ugyan akkora méretben kerüljenek bele a tárolóba.

hirdetes

3. Használj tejsavbaktériumokat vagy több sót

Ha zöldségeket szeretnél savanyítani, akkor két opciód van. Ezek a következők…

Tejsavbaktériumok

A zöldségeket általában úgynevezett laktofermentálással szokás savanyítani, amihez úgynevezett „tejsavbaktériumokra” (lactobacillus) van szükség. Félreértés ne essék, a zöldségek savanyításához nincs szükség tejre. No de akkor hogyan működnek? A tejsavbaktériumokat közvetlenül kell hozzáadni a savanyítóléhez, hogy felgyorsítsd velük a folyamatot. Ezeket a hasznos baktériumokat általában tejtermékek savója tartalmazza.

Dupla sómennyiség

A másik opció sót használni. A mikrobák nem igazán szeretik, de a tejsavbaktériumok megtűrik enyhén és közepesen sós körülmények között is képesek dolgozni. Ügyelj az adott receptre, hogy megfelelő sómennyiséget használj, és ezzel kellő támogatást nyújts a hasznos baktériumok számára. Fontos, hogy savanyításkor jó minőségű, vegyszerektől mentes, nem jódozott vagy asztali sót használj.

hirdetes

A tiszta, tengeri só, kóser só, savanyításhoz készült só vagy himalájai só lehet a megfelelő választás, habár erre a recept is fel kell, hogy hívja a figyelmedet. Tartsd észben továbbá, hogy ha nagyobb szemű sót használsz, akkor durván 50%-kal többet kell adagolnod belőle, mert a legtöbb recept általában azt feltételezi, hogy finomabb szemű sóval savanyítasz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajbeéredés

a talajélet és a művelés kölcsönhatásában létrejövő állapot. A talaj felszíne... Tovább

Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Budapest Váci út 9-15. 1134 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség