Ezelet a virágokat ültesd a zöldségek közé

Miért és milyen virágokat érdemes tartani egy zöldségeskertben?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy kezdő kertésznek eszébe sem jutna virágokat ültetni egy zöldségeskertbe, hiszen azok semmilyen értékes terméssel nem szolgálnak a népszerűbb zöldségekkel szemben. Az úgynevezett társültetés azonban egy nagyon is hatékony módszer, ami rengeteg előnnyel szolgálhat a kertben cseperedő növények számára.

Virágok ültetése zöldségeskertbe

A társültetés többek között segít a beporzásért felelős rovarok bevonzásában – sok zöldség önmagában nem elég mutatós ahhoz, hogy lepkéket vagy méheket csalogasson magára, de ha néhány mutatósabb virág is van a közelben, akkor a szorgos kis vendégek jó eséllyel ezekre is átröppennek majd. 

 

Rengeteg virág létezik továbbá, amelyek segítenek távol tartani a kártevőket a kertben termő zöldségektől DE vonzzák az előbb emlegetett, beporzást végző rovarokat. Mielőtt azonban felsorolnánk néhány hasznos virágot a kertbe mindenképpen megjegyeznénk, hogy a társültetés nem mágia – nem fogja megoldani minden kerti problémádat, de mindenképpen megkönnyíti majd a zöldségek és a te hétköznapjaid is!

 

Borágó (Borago officinalis)

A borágó rendezetlensége miatt ugyan nem a pedáns kertek sztárja, de tökéletesen otthon érzi magát egy zöldségeskert környezetében. Gyönyörű kék virágai mágnesként vonzzák a méheket és nincs olyan kertész, aki ne gyönyörködne bennük szívesen.

 

A borágónak mind a levelei, mind a virágai ehetőek, ízük pedig kissé az uborkáéhoz hasonlít. Gyorsan növő növények és magvaik közvetlenül végső helyükre is elvethetők.

 

Az ültetést ráadásul csak egyszer kell elvégezni, mert a kifejlett borágók minden évben újra elvetik saját magvaikat, biztosítva ezzel a következő évi felvonást. A virágok színe kék és rózsaszín is lehet, amelyet feltehetően a koruk és pollentartalmuk határoz meg. A következő oldalon bemutatom a többi csodaszép virágot is, ami jól érzi magát a zöldségeskertben, megéri lapozni egyet! 

 

Virágok ültetése zöldségeskertbe

Orvosi körömvirág (Calendula officinalis)

Az orvosi körömvirágok az őszirózsafélék családjának tagjai. Habár az ehető növények között tartják számon őket, ízük meglehetősen keserű lehet. Szirmaik narancssárga pompája bármilyen fogást képes izgalmasabbá tenni. A zöldségeskertekben kétélű fegyverként működik, ugyanis míg néhány rovart (például a spárgabogarakat és a paradicsomhernyókat) távol tartja, másokra (például a levéltetvekre) vonzó hatással van. Ez persze kapóra is jöhet, mert segít elvonni a tetvek figyelmét más kedvenceikről, például a borsókról.

Hirdetés

 

Kerti pillangóvirág (Cosmos bipinnatus)

Kevés virág képes olyan egyszerűen növekedni és olyan elszántan virágzani, mint a kerti pillangóvirágok. A zöldségeskertekben a sárga és fehér változataik ajánlottak, mert ezek vonzzák a leghatékonyabban a méheket és a zöldfátyolkákat. Ezen utóbbi rovarok első ránézésre törékenynek tűnnek, de kíméletlenül tömik magukba a levéltetveket és más káros élősködőket.

 

Levendula (Lavandula)

A levendula termesztéséért nem kell külön okokat keresni. A gyönyörű színű virágok mennyei illatát a legtöbb káros rovar (többek között az idegesítő szúnyogok és kullancsok is) gyűlölik és messze elkerülik, így nagyszerű választások egy zöldségeskertbe.

 

Bársonyvirág (Tagetes)

A büdöske néven is ismert bársonyvirágok valójában sokkal többek egyszerű kerti díszeknél. Ezek a növények a talajszint felett és alatt is segítenek a kártevők (tripszek, paradicsomhernyók, stb.) távoltartásában, és még a vadnyulak is óvakodnak tőlük. Bizonyos bársonyvirágok gyökerei olyan anyagokat engednek ki magukból, amelyek elpusztítják a talajban élősködő problémás fonálférgeket.

 

Virágok ültetése zöldségeskertbe

Sarkantyúka (Tropaeolum)

Mivel a sarkantyúkák a hűvösebb körülményeket kedvelik, így még ősszel is sokáig képesek fokozni a kertek védelmét. Hasonlóképpen az orvosi körömvirágokhoz remek csalik lehetnek a levéltetveknek, amelyek így kisebb számban támadják meg a kert fontosabb növényeit. Ez a virág több rovart is segít távol tartani, magvai pedig nagyok, ezért könnyedén összegyűjthetők a következő évi ültetés céljából (bár sok példány magától elintézi ezek elvetését).

Hirdetés

 

Napraforgó (Helianthus)

A napraforgókat minden zöldségkertben szívesen látják, mert óriási virágaik afféle gigászi céltáblák a beporzó rovarok számára, sok kúszónövény pedig előszeretettel kapaszkodik fel magas, erős szárukra. Sajnos azonban nem csak a rovarok, hanem a mókusok is szívesen látogatják őket, ami problémát jelenthet, ha a magokat is szeretnéd leszüretelni a szezon végén. 

 

Szagos bükköny (Lathyrus odoratus)

A szagos bükköny emberi fogyasztásra ugyan nem alkalmas, de rengeteg állat előszeretettel csemegézik belőle. Ha virágoskertedben nem nőnek rendesen, a próbálj meg zöldségeskertedbe is telepíteni belőlük, ahol védettebb körülmények között nőhetnek. Nem csak az üres helyek kitöltésében segítenek, hanem a hasznos beporzók bevonzásában is.

 

Legényvirág vagy rézvirág (Zinnia elegans)

A nektárban gazdag rézvirágok (vagy legényvirágok) sok más itt felsorolt növényhez hasonlóan segítenek több beporzásért felelős rovart csalogatni a kertbe. Fakóbb változataikat a japán cserebogarak is előszeretettel támadják le, így remek csapdák lehetnek ezen kéretlen rovarok számára. 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2019-01-28

Minden nap átvernek – Így lesz piros a zöld paradicsomból egy éjszaka alatt…

Minden egyes nap átvernek minket, ráadásul még mérgeznek is, mivel az így előállított paradicsom rendkívül káros! Most az Agrártudományi egyetem rektora rántja le a leplet a szupermarketek által árusított paradicsomokról.

2018-11-28

A legillatosabb szobanövények, amiknek a te lakásodban is helyük van!

Bemutatom a legillatosabb szobanövényeket, amelyeknek a te lakásodban is ott a helyük! Olvasd el cikkemet, és ismerd meg azokat a szobanövényeket, amik hihetetlenül illatosak!

2019-01-23

Így készíthetsz isteni chipset zöldségekből és gyümölcsökből!

Istenien finom, ráadásul egészséges chipset készíthetsz zöldségekből és gyümölcsökből, most meg is mutatom, hogyan készül ez a különlegesség, én nagyon megszerettem!

2019-01-07

Az emberi szervezet legjobb vitaminja – Fogyassz minden nap virágport!

A virágpor rendkívül sokoldalú és jótékony, mostani cikkünkben azt fogjuk elmondani, hogy miért érdemes mindenkinek fogyasztania nap, mint nap virágport! Tarts velünk és ismerd meg a virágpor előnyeit!

2019-01-18

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

A póréhagymának számtalan élettani hatása van, éppen ezért lenne fontos mindenkinek fogyasztani. Most elmondjuk, miért olyan fantasztikus finomság a póréhagyma!

2019-01-17

Gyógyír mindenre – Fogyasszuk egészséggel a téli retket!

A téli retek valódi gyógyír minden bajra, legfőképpen az influenzára, megfázásra, torokfájásra! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a téli retekről, többek között megtudhatjátok azt is, miért érdemes fogyasztanotok minden nap!

2019-01-23

Különleges arcú mesenövény – A majomorchidea bemutatása

Egy nagyon különleges növényt mutatok most be nektek, ami pedig nem más, mint a majomorchidea! A cikkből, és a képekből kiderül, miért kapta ezt a nevet, de azt is megtudhatod, mi szükséges a gondozásához!

További cikkek ebben a témában
Növénytermesztés virág Zöldség

nyálzás (nyálfolyás)

a normális v. fokozott mennyiségben termelődött nyál az állat szájából a külvilágra... Tovább

takarmányozás gépsora

az állattartó telepek takarmányellátását végző berendezések egymás utáni sora. Ezek a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés