Legjobb zöldségek fogszuvasodás ellen: ez az 5 zöldség csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

Tudományosan bizonyított: ez az 5 zöldség csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Napjainkban a fogszuvasodás igazi népbetegséggé vált, a felnőtt lakosság több mint 90%-át érinti a probléma, azaz 10 emberből 9-nek van szuvas foga. Szakemberek állítják, hogy bizonyos ételek fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kockázatának kialakulását, és a listájukon – talán nem meglepő-, hogy friss zöldségek, és gyümölcsök is szerepelnek.

Legjobb zöldségek fogszuvasodás ellen

Sárgarépa a szuvas fogak ellen

Gyermekkoromban a nyers sárgarépa rudacskákkal ki lehetett volna kergetni a világból, felnőtt fejjel azonban már tudom, hogy jóval egészségesebb, mint a csoki szeletek. Nemcsak a fogainkra vannak jobb hatással, hanem az egész szervezetünkre! A nyers sárgarépa és más nyers zöldségek és gyümölcsök, amelyek sok rágást igényelnek, mint például az alma, körte és uborka, mind erősíthetik a fogakat. Minden rágás megzavarja a baktériumokkal teli lepedéket, és tisztítja a fogakat és az ínyet. És akkor ne is beszéljünk a sok-sok értékes összetevőről, ami a répában van…. egyetek sok répát, akár nassolnivalóként is!

Leveles zöldségek a szuvas fogak ellen

A leveles zöldek, például a kelkáposzta, a spenót fogyasztása nem csak egészséges, hanem nagyszerű módja a fogszuvasodás megelőzésének is. A ropogós, friss zöldségekben magas a víztartalom, és fogyasztásuk segít eltávolítani a fogakról az ételmaradékokat és a baktériumok lerakódását. Nem csak, a leveles zöldek sokféle hasznos vitamint és tápanyagot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a száj egészségéhez, beleértve a folsavat, a vasat és az A-vitamint.

Fokhagyma és hagyma a szuvas fogak ellen

Oké, lehet, hogy a fokhagyma nem a friss lehelet legnagyobb támogatója, de azért mégis csak jót tesz a fogakkal. A fokhagymában található allicin azonban erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet a fogszuvasodás és különösen a fogágybetegség elleni küzdelemben. Nyersen fogyasztva a hagyma erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, különösen azon baktériumok ellen, amelyek üregeket és fogínybetegségeket okoznak.

Brokkoli a szuvas fogak ellen

Lehet, hogy nem rajongsz a brokkoliért, de vegye figyelembe, hogy a friss brokkoli nemcsak rengeteg C- és K-vitamint tartalmaz – amelyek fontosak a csontok egészsége és a megfelelő véralvadás szempontjából –, hanem természetes fogtisztítók is!

Édesburgonya a szuvas fogak ellen

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend az édesburgonya, hiszen sok érvvel alá lehet támasztani azt, hogy egészségesebb a hagyományos burgonyánál, többek között a fogakra is pozitívabban hat! Az édesburgonya egészséges adag A-vitamint tartalmaz, amely segít fenntartani az íny nyálkahártyáját és lágyszöveteit. A vitamin létfontosságú a keratin fehérje fenntartásában is, amely egy olyan anyag, amely elősegíti a fogzománc kialakulását.

Tehát rengeteg zöldség van, ami segít a fogszuvasodás kialakulásának megelőzésében, de azt is fontos elmondani, hogy ha már kialakult a szuvasodás, akkor otthoni eszközökkel nem lehet azt kezelni, mindenképpen nagy szakemberre lesz szükséged! A fogszuvasodás kezelése a Móricz Dental rendelőjében professzionálisan, és fájdalommentesen zajlik, probléma esetében keresd őket!  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

birka (bürge, birge, berbécs)

idegen eredetű, de a köznyelvben meghonosodott elnevezés, ami kezdeten az idegen eredetű juhok,... Tovább

értékcsökkenés

az állóeszközök elhasználódásának, műszaki avulásának és szerkezeti kopásának... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség Zöldségtermesztés